Μόλις 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι φέτος τα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, παρά τους φιλόδοξους στόχους για έσοδα δύο δις. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2017, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, τα 280,5 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από την πώληση του 51% του ΟΛΠ (τα υπόλοιπα για το επιπλέον 16% θα εισπραχθούν αργότερα) έσωσαν από πλήρες ναυάγιο το πρόγραμμα.
Αντίθετα, για το 2017 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ όταν ολόκληρη την περίοδο 2011 - 2016 εισπράχθηκαν 3,4 δισ. ευρώ. Στα προβλεπόμενα έσοδα για το 2017 περιλαμβάνονται τα 1,23 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, άλλα 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση που θα πληρώσει το επενδυτικό σχήμα, υπό την Lamda Development, στο οποίο παραχωρείται το Ελληνικό.
Σημαντικά έσοδα προσδοκά η κυβέρνηση, περί τα 560 εκατ. ευρώ, από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν φέτος (στους οποίους φαίνεται πως περιλαμβάνει και τον ΔΕΣΦΑ, αλλά οι συμβάσεις θα υπογραφούν το 2017. Επιπλέον 105 εκατ. θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω των δόσεων που καταβάλλουν διάφοροι αγοραστές, κυρίως ακινήτων, περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Στο κείμενο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως «βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της μεταφοράς των μετοχών των 10 Οργανισμών Λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβά-λας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας) από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», δηλαδή στο υπερταμείο.
Για την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αναφέρεται:
• Η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε δύο δόσεις (51% + 16%) ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το τίμημα, το οποίο αντιστοιχεί στο 51% των μετοχών (πρώτη εκταμίευση).
• Η πώληση των μετοχών του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα.
• Η πώληση 2 Airbus, ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το αντίστοιχο τίμημα.
• Ολοκληρώθηκε, το 2016, ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙ-ΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα αναμένεται να εισπραχθεί το 2017.
• Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, οπότε και αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του αντιτίμου από τους επενδυτές, ύψους 1.234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος των 1.234 εκατ. ευρώ θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης, της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
• Ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων και εκτάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, οπότε και αναμένεται να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.
• Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί το 2017.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:
• η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης,
• η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ,
• η παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης (για 20 χρόνια) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»,
• η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
• η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μα-ρίνων Χίου, Πύλου και Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου,
• η αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα, η αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού και στην Ελλάδα.
* Αναλυτικά στοιχεία για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»