Τράπεζες: Ερχεται ανταλλαγή ομολόγων EFSF

Πιθανή η αντικατάσταση με νέους τίτλους σταθερού επιτοκίου, στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας ελάφρυνσης χρέους. Οι -μικρές- επιπτώσεις στις τράπεζες και τα μεγάλα οφέλη. Πόσα ομόλογα έχουν. Οι πωλήσεις από τον Απρίλιο ως σήμερα.

Τράπεζες: Ερχεται ανταλλαγή ομολόγων EFSF

Σε ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF, που έχουν λάβει από το ΤΧΣ, είναι πιθανόν να υποχρεωθούν οι τράπεζες ως μέρος της βραχυπρόθεσμης λύσης για την «ανακούφιση» του δημόσιου χρέους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM, για να εξασφαλισθεί χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης στο ελληνικό χρέος, είναι η ανταλλαγή των τίτλων που εξέδωσε ως και το 2014 ο EFSF, με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στο θέμα σε άρθρο του στις 25 Οκτωβρίου, με τίτλο «Κλείδωμα» χρέους 25 δισ. με σταθερό επιτόκιο.

Έτσι, το Δημόσιο, το οποίο δανείστηκε από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF για να καλύψει μέρος της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και το χρηματοδοτικό κενό 13 πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες οδηγήθηκαν σε διάσπαση, θα «κλειδώσει» χαμηλά επιτόκια εξυπηρέτησης χρέους.

Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των προς εξέταση επιλογών είναι η ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF με τίτλους σταθερού επιτοκίου, σημειώνοντας ότι από την κίνηση θα πληγούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή, η εύλογη αξία των ομολόγων έκδοσης EFSF είναι μεγαλύτερη από την αξία κτήσης, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρούν στην πώληση των τίτλων στο πλαίσιο της επαναγοράς που τρέχει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος.

Η υπεραξία του συνολικού χαρτοφυλακίου δεν μπορεί, όμως, να αποκρυσταλλωθεί από τις τράπεζες, καθώς δεν έχει δοθεί η δυνατότητα από την εποπτική αρχή να τα αναταξινομήσουν από το χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη ανταλλαγή θα οδηγήσει στην απώλεια δυνητικών μελλοντικών κερδών από τις τράπεζες. Επιπρόσθετα, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες από τη θετική αλληλουχία (ένταξη στο QE, επάνοδος της χώρας στις αγορές, συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, προσέλκυση επενδύσεων), που θα προκαλέσουν τα βραχυχρόνια μέτρα ανακούφισης του χρέους, θα είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σε πρακτικό επίπεδο βέβαια είναι πιθανόν να ενταθούν οι πωλήσεις τίτλων EFSF, εξέλιξη που έχει γίνει ήδη ορατή από τον περασμένο μήνα.

Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Απρίλιο, οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά ως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 6 με 7 δισ. ευρώ, εγγράφοντας κεφαλαιακά κέρδη.

Ομόλογα EFSF ύψους 31 με 32 δισ. κατέχουν οι τράπεζες

Το ύψος των ομολόγων EFSF που έχουν ακόμη στην κατοχή τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ. σε Εθνική και Πειραιώς).

Ως την 30ή Σεπτεμβρίου η Πειραιώς πούλησε ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τίτλους ονομαστικής αξίας 2,43 δισ. ευρώ πούλησε ως το τέλος Οκτωβρίου η Eurobank.

Οι δύο τράπεζες έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση. Το ύψος των ομολόγων EFSF που κατείχε η Eurobank στο τέλος Οκτωβρίου ανερχόταν σε 7,6 δισ. ενώ η Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η Εθνική, που εκτιμάται ότι κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 8 δισ., ενώ η Alpha είχε στις 30/6 ομόλογα 3,7 δισ. ευρώ, που σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v