Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Να κλείσουμε την αξιολόγηση, αλλά χωρίς… τρικλοποδιές

Σε εντατικούς ρυθμούς από σήμερα η διαπραγμάτευση. Οι εντολές και τα μηνύματα του Α. Τσίπρα, με το βλέμμα (και) στο Βερολίνο. Ελληνο-ιταλική αποχή από την ψηφοφορία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Κυβέρνηση: Να κλείσουμε την αξιολόγηση, αλλά χωρίς… τρικλοποδιές

Σε εντατικούς ρυθμούς εισέρχεται από σήμερα η διαπραγμάτευση, με το κυβερνητικό επιτελείο να εμφανίζεται αποφασισμένο να την κλείσει εντός των χρονικών ορίων, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα τεθούν ζητήματα πέραν της ισχύουσας συμφωνίας».

Μείζων στόχος παραμένει η επίτευξη stuff level agreement στις 27-28 Νοεμβρίου, καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική μάχη της 5ης Δεκεμβρίου στο Eurogroup, δηλαδή για το χρέος.

Σ' αυτό τον στόχο παραμένει επικεντρωμένη η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, και αυτόν υπηρετούν όλες οι επίσημες και ανεπίσημες κινήσεις του τελευταίου διαστήματος -με «κορυφαία» την παρέμβαση Ομπάμα.

Παρά το... διπλό «nein» του Β. Σόιμπλε (σ.σ. απέρριψε και χθες τη λύση της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους με το γνωστό επιχείρημα ότι εάν συμβεί αυτό, θα φρενάρουν οι μεταρρυθμίσεις), κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η προσπάθεια εντείνεται στο παρασκήνιο.

Δεν θεωρούν καθόλου αποθαρρυντική μάλιστα την απουσία σχετικών αναφορών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Αγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο: «Πρώτον, δεν έγινε ερώτηση από τους εκεί δημοσιογράφους και, δεύτερον, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν είχε ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα των δύο ηγετών».

Το… υπονοούμενο είναι πως το θέμα «συζητήθηκε» και το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη.

Τσίπρας: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έστειλε χθες το δικό του μήνυμα για το πώς θα κινηθεί, εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία και δεν ληφθεί απόφαση για το χρέος.

Μιλώντας στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα που με τους αγώνες και τη στάση μας στέλνουμε στην παγκόσμια κοινότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αφεθούμε σε ένα δρόμο που μας οδηγεί στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, την εθνική αναδίπλωση, τη δεξιά περιχαράκωση».

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ελληνο-ιταλική αποχή από ψηφοφορία

Χθες πάντως, Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (για το 2017).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, η Ελλάδα προέβη για πρώτη φορά σε τέτοια κίνηση, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο δυσαρέσκεια επειδή μειώθηκαν τα κονδύλια που είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης (κυρίως την Ουκρανία).

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ απείχε και η Μ. Βρετανία λόγω Brexit.

«Ουδέν σχόλιο» για τη διαπραγμάτευση, αλλά...

Το Μαξίμου αποφεύγει να δώσει το στίγμα των μέχρι τώρα συζητήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μόνο στο πεδίο της Υγείας «το κλίμα ήταν πολύ καλό» και υπήρξε προσέγγιση στα σημαντικά ζητήματα -κυρίως στην έγκριση των κονδυλίων για προσλήψεις και πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία.

Παρότι στα υπόλοιπα πεδία τα αγκάθια παραμένουν, επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης τονίζει ότι από ελληνικής πλευράς θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε οι λύσεις να βρεθούν «έστω και στο και ένα» της διαπραγμάτευσης, η οποία, τυπικά, ολοκληρώνεται την Τρίτη.

«Λογικές υποχωρήσεις»

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια ζητήματα θα υπάρξουν «λογικές» υποχωρήσεις προκειμένου να κερδηθούν άλλα, με μεγαλύτερη πρακτική και συμβολική σημασία.

Στα τελευταία ανήκουν τα εργασιακά (κλαδικές συμβάσεις) και τα «επιδοματικά» (όπως κι αν βαφτιστούν στο τέλος), προκειμένου να υπάρξει «ανακούφιση» για οικονομικά αδυνάμους -κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους-, «ει δυνατόν στο τέλος του χρόνου».

Στα επίφοβα ανήκει, για παράδειγμα, το θέμα του νομικού πλαισίου για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σχόλιο, ούτε αφήνει ανοικτό παράθυρο για τροποποίηση του «νόμου Φίλη».

Η επισήμανση παραγόντων του χώρου, όμως, ότι για τον εν λόγω νόμο οι θεσμοί είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέου συμβιβασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v