Βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ από συνολικό δανεισμό ύψους 10-12 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το βάρος να πέφτει, εξαιτίας του μεγέθους, στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα funds και επενδυτές καθώς οι δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου αποτελούν «χρυσή ευκαιρία».
Υπερδανεισμένοι οι ισχυροί
Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 4 δισ. ευρώ προέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις εταιρείες κολοσσούς του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
«Μέρος των κόκκινων δανείων της κατηγορίας αυτής θα μεταφερθεί στην πλατφόρμα της KKR, με στόχο να ξεκινήσει το σχετικό ξεκαθάρισμα», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και περιγράφει τις συνδυαστικές κινήσεις που θα ακολουθήσει το τραπεζικό σύστημα όσον αφορά στα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου. «Πρέπει να συνεργαστούμε (σ.σ. οι τέσσερις τράπεζες) προκειμένου να κινηθούμε ενιαία», τονίζει και προσθέτει:
«Ήδη έχουμε καλέσει επιχειρηματίες, μεγαλομετόχους των εν λόγω επιχειρήσεων, με στόχο να βρούμε λύσεις».
Τα βήματα
Τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, με στόχο την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Για τις μεγάλες προκρίνονται οι εξής λύσεις:
- Στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας/μεγαλομέτοχος δεν συνεργασθεί για να στηρίξει οικονομικά την επιχείρησή του, τότε οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρούν σε δραστικές κινήσεις, με στόχο τον έλεγχο της εταιρείας και την αλλαγή της διοίκησης.
- Όταν ο επιχειρηματίας είναι συνεργάσιμος, τότε σε συνεργασία με τις τράπεζες θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό ενός 5ετούς business plan, με στόχο τη σύναψη συνεργασίας με άλλον επενδυτή, προκειμένου να μπουν φρέσκα κεφάλαια στην επιχείρηση. Στη λύση αυτή σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της επιχείρησης θα διαδραματίσουν τα περιουσιακά της στοιχεία. Για παράδειγμα, στο νέο business plan θα προβλέπεται κλείσιμο των λιγότερο αποδοτικών μονάδων ή συμμάζεμα των θυγατρικών.