ΧΑ: Γιατί αρέσουν -πάλι- οι εγχώριες τράπεζες

Πώς η διαφαινόμενη βατή αξιολόγηση και τα καλά νέα από ΑΕΠ-έσοδα αλλάζουν το κλίμα. «Κλειδώνει» η φετινή κερδοφορία. Εφικτοί οι στόχοι μείωσης των NPEs για το 2017. Απομακρύνεται η αβεβαιότητα για το stress test του 2018. Καταλύτης οι εξελίξεις για χρέος.

ΧΑ: Γιατί αρέσουν -πάλι- οι εγχώριες τράπεζες

Στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών, μετά από σχεδόν έξι μήνες αδράνειας, εισέρχονται εκ νέου οι τίτλοι των εγχώριων τραπεζών, λόγω των θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων, της διαφαινόμενης βατής αξιολόγησης, αλλά και της αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2017.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν να ανακοινώνουν αποτελέσματα γ' τριμήνου (Πειραιώς και Eurobank έχουν ήδη ανακοινώσει), σε ευνοϊκή -για πρώτη φορά την τελευταία διετία- συγκυρία. Έτσι, παρότι οι επιδόσεις τους δεν συνιστούν, σύμφωνα με αναλυτές, θετική έκπληξη, αν «διαβαστούν» υπό το πρίσμα των μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, οδηγούν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (flash estimate) της ΕΛΣΤΑΤ, επίδοση σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (consensus) οι οποίες ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 0,4%.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού εξελίσσονται ανέλπιστα καλά. Μένει να φανεί από τα αναλυτικά στοιχεία, αν η αύξηση οφείλεται σε δομικούς λόγους, κάτι που θα διευκολύνει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της επόμενης χρονιάς.

Θετικές διαφαίνονται, σύμφωνα με αναλυτές, και οι εξελίξεις σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, η -αναδομημένη- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει ουδεμία αναφορά σε «κόκκινες» γραμμές.

Στον αντίποδα, η αίσθηση που αναδύεται τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από τους θεσμούς είναι ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει με staff level agreement ως τις 28 Νοεμβρίου (EwG), να συνεδριάσει το Eurogroup και τα μέτρα να ψηφισθούν από τη Βουλή στη συνεχεία. Αν μάλιστα οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν, αφού εξειδικευτούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το έργο τους θα είναι σαφώς ευκολότερο.

Οι παραπάνω εξελίξεις μεταβάλλουν το περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες και κάνουν τους επενδυτές να διαβλέπουν την εξής θετική αλληλουχία: Οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2017 και ως εκ τούτου θα πάνε στο stress test του 2018 με διαχειρίσιμους «πονοκεφάλους».

Η επιβράδυνση των νέων NPLs «κλειδώνει» τη φετινή κερδοφορία

Τα στοιχεία γ' τριμήνου δείχνουν σημαντική επιβράδυνση στη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs formation) ή και μείωση του αποθέματος, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα οι προβλέψεις.

Πρόκειται για τάση που αν δεν ανατραπεί άρδην στο τρέχον τρίμηνο (σ.σ. συνήθως οι τράπεζες σχηματίζουν υψηλότερες προβλέψεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους), «κλειδώνει» την επίτευξη μικρής κερδοφορίας για φέτος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αυξήσεων κεφαλαίου λόγω ενεργοποίησης του νόμου Χαρδούβελη.

Εφικτοί οι στόχοι για κόκκινα το 2017

Με δεδομένο ότι η παραπάνω εξέλιξη έχει προεξοφληθεί, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην επόμενη χρονιά. Ο συνδυασμός επιβράδυνσης ή και μείωσης των νέων NPLs και επανόδου της οικονομίας σε ρυθμούς επέκτασης καθιστά πιο εφικτούς τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων το 2017.

Η διοίκηση της Πειραιώς διαβεβαίωσε τους αναλυτές ότι ο στόχος που έχει τεθεί το 2017 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) θα επιτευχθεί, ακόμη και αν η πορεία της οικονομίας είναι χειρότερη της επίσημης πρόβλεψης. Διατύπωσε μάλιστα τον φιλόδοξο στόχο οι προβλέψεις, κατά την επόμενη χρήση, να περιοριστούν στο 1% των μικτών της χορηγήσεων.

Η τράπεζα εμφάνισε στο 9μηνο μείωση του αποθέματος NPLs κατά 800 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στις διαγραφές, και εκτιμά ότι στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ που είχε θέσει στις αρχές του έτους.

Εφικτός δείχνει και ο στόχος της Eurobank για μείωση του αποθέματος των NPEs κατά 1,9 δισ. ευρώ το διάστημα 30/6/2016 με 31/12/2017, αν η οικονομία ανακάμψει και επιβραδύνει περαιτέρω ο ρυθμός δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων.

Στο γ' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Eurobank εμφανίζει μείωση του stock των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans - NPLs) κατά 28 εκατ. ευρώ και σημαντική επιβράδυνση (μείωση κατά 70%) του ρυθμού δημιουργίας νέων NPEs.

Ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις αναμένονται από την Εθνική, η οποία ήδη στο εξάμηνο εμφάνισε μείωση του αποθέματος των NPEs κατά 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η παραπάνω τάση συνεχίσθηκε και στο γ' τρίμηνο. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, η ΕΤΕ θα κλείσει το 2016 με τη μεγαλύτερη μείωση στα NPEs, βάζοντας σημαντικές παρακαταθήκες για την επίτευξη του στόχου της επόμενης χρονιάς.

Κομβική η επίτευξη των στόχων του 2017 για το επόμενο stress test

Συνολικά για το 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν τα NPEs κατά 7 δισ. ευρώ αθροιστικά.

Τα 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από διαγραφές, τα περίπου 2 δισ. από δάνεια που είχαν ρυθμισθεί και θα συμπληρώσουν 12μηνο ομαλής εξυπηρέτησης και τα υπόλοιπα από μικρές πωλήσεις δανείων (καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις και με υψηλές προβλέψεις) και εκποιήσεις εξασφαλίσεων.

Η μείωση των κόκκινων δανείων το 2017, σύμφωνα με τους στόχους, αποτελεί κομβική εξέλιξη ενόψει του stress test που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 χρησιμοποιώντας ως βάση τα στοιχεία της απελθούσας χρήσης.

Καταλύτης οι εξελίξεις για χρέος

Οι παραπάνω εξελίξεις λειτουργούν ως «ξυπνητήρι» για τους επενδυτές. Σε μια περίοδο που οι ξένες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε αυτά, με το Χ.Α. δείχνει ότι μπορεί να καλύψει μέρος της ψαλίδας. Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από την περιοχή του 8,5% σε αυτή του 7,3% δείχνει ότι κάποιοι ξαναποντάρουν στην Ελλάδα.

Καταλύτης για την έκταση και ένταση του ενδιαφέροντος θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εξής: η εδραίωση της πεποίθησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και το αν η Ευρώπη εξειδικεύσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, ώστε να διευκολύνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Αν συμβούν τα παραπάνω, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα σπεύσει να προεξοφλήσει την αλληλουχία των θετικών εξελίξεων, ακόμη και κόντρα στην κίνηση των διεθνών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v