Καλύτερο του αναμενόμενου χαρακτηρίζει το ΑΕΠ γ' τριμήνου ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley σε έκθεσή του μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.
Η μέτρηση δείχνει ότι η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την ύφεση, σημειώνει, προσθέτοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση το ΑΕΠ θα εμφανίζει οριακή κάμψη το 2016, βάζοντας σε (θετικό) κίνδυνο την πρόβλεψή της MS για ύφεση 1% και θέτει ανοδικά περιθώρια για την πρόβλεψη ανάπτυξης 1% το 2017.
Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει ανταποκριθεί στην σχετική ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 150 μονάδες βάσης στο 7,4%. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο οίκος, η λιτότητα και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση επιβαρύνουν ακόμη την οικονομία, ο οποίος σημειώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.
Η MS επισημαίνει δε ότι έχει ξαναδεί αυτή τη δυναμική, με την οικονομία να επιχειρεί να βγει από την ύφεση, ωστόσο τα πολιτικά ρίσκα έχουν προκαλέσει αρκετή μεταβλητότητα και για τις αγορές δεν φαινόταν σαν να σταθεροποιείται η κατάσταση, μια αίσθηση που θα αλλάξει μόνο με διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Στην ερώτηση από πού θα έλθει η ανάπτυξη, ο οίκος απαντά, εκτιμώντας ότι από τις 25 ποσοστιαίες μονάδες πτώσης του ΑΕΠ οι 10 θα επανέλθουν μετά την άρση περιορισμών όπως τα capital controls, η λιτότητα, τα προβλήματα ρευστότητας, οι απλήρωτες υποχρεώσεις, η πολιτική αβεβαιότητα κ.τλ.
Το χρέος
Οσον αφορά στις λύσεις που αναμένει η ελληνική πλευρά για το χρέος, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει έως τις γερμανικές εκλογές το 2017, για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν ενδεχομένως και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι πιθανό να μην αρκούν για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναβάλλοντας την έως τα τέλη του 2017 ή ακόμη και ως τη λήξη του προγράμματος το 2018.