Μέσα στους τελευταίους 20 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, είχε τέσσερις διμερείς επαφές με τον Μπάρακ Ομπάμα.
Αυτή την εβδομάδα θα «τα πουν» για τελευταία φορά με την ιδιότητα του δεύτερου ως προέδρου των ΗΠΑ. Και μάλιστα όχι στο περιθώριο κάποιου φόρουμ ή στην Ουάσιγκτον, αλλά στην έδρα της ελληνικής κυβέρνησης, στο Μαξίμου.
Το ελληνικό έδαφος επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος για να «αποχαιρετήσει» τη διεθνή κοινότητα, καθώς απέκτησε και επισήμως τον τίτλο του «απερχόμενου» μετά τις εκλογές στην υπερδύναμη.
Παρά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η επίσκεψη αυτή, σε συνδυασμό με την αναχώρησή του αμέσως μετά για το Βερολίνο, «όχι απλώς δεν μείωσε την αξία της αλλά την αύξησε», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.
Κατά τη δική τους ερμηνεία, «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα άφηνε να περάσουν στον διάδοχό του σημαντικές εκκρεμότητες» -μεταξύ άλλων η «θέση» της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. «Θέση» που, όπως λένε, θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας της και της ανάπτυξής της, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο γεωπολιτικός ρόλος της -και δη, σ' αυτή την κρίσιμη «στιγμή» για την ευρύτερη περιοχή.
Η διαβεβαίωση για τον «ρόλο Ομπάμα» στο μείζον θέμα του χρέους έγινε στα τέλη του καλοκαιριού από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας Τζακ Λιου στον ίδιον τον κ. Τσίπρα: «Οι αποφάσεις για το χρέος θα έχουν ληφθεί πριν παραδώσει ο Ομπάμα τον Λευκό Οίκο».
Και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Η εξίσωση και τα... συγχαρητήρια
Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η εκλογή Τραμπ πρόσθεσε τον «μεγάλο άγνωστο x» στη γεωπολιτική-ενεργειακή-οικονομική-διαεμπορική εξίσωση, υποχρεώνοντας όλους τους παίκτες να ξαναπιάσουν από την αρχή την εξίσωση. «Ουάσιγκτον και Βερολίνο δεν μπορούν τώρα να παραβλέψουν τον παράγοντα Μόσχα, ούτε τις νέες ισορροπίες με επίκεντρο Αθήνα και Άγκυρα», αναφέρει παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επικράτηση Τραμπ.
Γι' αυτό και η εκτίμηση είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα (και το αμερικανικό σύστημα που εκπροσωπεί) «θα τρέξουν» για το κλείσιμο της «ελληνικής εκκρεμότητας», πριν αναλάβει επισήμως καθήκοντα ο διάδοχός του.
Το σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο απερχόμενος πλανητάρχης, ότι η Ελλάδα «χρειάζεται ελπίδα» και, φυσικά, τα «συγχαρητήρια» που έδωσε στον ελληνικό λαό «και προσωπικά στον κ. Τσίπρα» για την προσπάθειά τους, ξεχωρίζουν από το Μαξίμου ως ενδεικτικά αυτής της θέλησης -και τη στήριξης.
Με την (εύλογη) επισήμανση ότι τα «συγχαρητήρια» απαντούν στο μόνιμο αίτημα της ΝΔ για άμεσες εκλογές...
Φανερά και κρυφά μηνύματα από το ΔΝΤ
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις την Πέμπτη έστειλαν, λένε, ένα αισιόδοξο μήνυμα: ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο σύγκλισης Ταμείου-ευρωπαϊκής πλευράς που θα ξεμπλοκάρει το θέμα του χρέους και θα επιτρέψει την ευθεία οδό προς την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Παρά τα κρυφά σημεία των εν λόγω δηλώσεων, αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει τώρα (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου) η απόφαση για το χρέος.
Σε δεύτερο πλάνο μπαίνουν τα «κρυφά σημεία των δηλώσεων», με βασικότερο αυτό που αφορά το «μετά 2018» πλαίσιο, δηλαδή τους όρους που θα συνοδεύσουν την έξοδο της χώρας από το τρίτο (και τελευταίο;) μνημόνιο.
Προς το παρόν, το Μαξίμου προβάλλει με ιδιαίτερη ένταση τη θέση: δεν υπάρχει άλλη συμφωνία πέραν αυτής που υπογράφτηκε το περσινό καλοκαίρι.
Οπερ, εάν το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, απλώς θα προσυπογράψει αυτή τη συμφωνία.
Διότι η οποιαδήποτε αλλαγή της θα σημαίνει... τέταρτο μνημόνιο, για το οποίο δεν θέλει να ακούει ούτε λέξη η κυβέρνηση Τσίπρα.