Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης περιέγραψαν μέλη της επιμελητηριακής ομάδας του ΒΕΘ «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες», στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Παράλληλα ζήτησαν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του νομού μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ενώ τον ενημέρωσαν και σχετικά με τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες», που -στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές- θα διεκδικήσει την προεδρία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με επικεφαλής τον Ιωάννη Φωτιάδη, οικονομικό επόπτη του ΒΕΘ και ταμία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες».
Πολιτική που... παράγει μόνο «λουκέτα»
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Φωτιάδης ενημέρωσε για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Επιμελητηριακής Ομάδας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και στα capital controls, επισημαίνοντας πως «πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αντιεπιχειρηματική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης που το μόνο που... παράγει σήμερα είναι τα "λουκέτα''».
«Η κυβερνητική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση τους τελευταίους σε όλα τα "μέτωπα'' έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο την επιχειρηματικότητα της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιμελητηριακής ομάδας στο ΒΕΘ «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης Φωτιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πτωχεύσεων που θα σημάνει την επιπλέον απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας».
«Θηλιά» οι φόροι
Ο κ. Φωτιάδης τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και να γίνει επιτέλους πράξη η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα. Και ζήτησε την στήριξη του Περιφερειάρχη σε αυτόν τον αγώνα, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε και με νέα έρευνα «η υπερφορολόγηση αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και συνιστά μια αδιέξοδη πολιτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «θηλιά» του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα... καταργούσε βάσει των προεκλογικών της υποσχέσεων η σημερινή κυβέρνηση. Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, είπε ο κ. Φωτιάδης, δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε δήμευση περιουσιών και συνθλίβει τις επιχειρήσεις εξαιτίας του καταλογισμού δυσβάσταχτων ποσών για βιοτεχνικούς και επαγγελματικούς χώρους, καθώς και για ξενοδοχεία.
Ο κ. Φωτιάδης επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα επανεκκινήσουν την «μηχανή» της ιδιωτικής οικονομίας. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα έρθει χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και χωρίς την εισροή ξένων κεφαλαίων που -με τη σειρά τους- προϋποθέτουν χαμηλούς φόρους, σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον, καθώς και επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη η οικονομία και η αγορά».
«Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα από την κυβέρνηση είναι καταστροφικές για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η ανατροπή τους είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει ως Συνδυασμός "Ένωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες'', καθώς θεωρούμε πως τα περιθώρια για την αγορά έχουν στενέψει», πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης γνωστοποιώντας πως στις προτεραιότητες του συνδυασμού είναι να μπει ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση και την αντιαναπτυξιακή τροχιά στην οποία κινείται η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου η επενδυτική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας η μόνη... επένδυση που έγινε τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή είναι η μετατροπή στρατοπέδων και εργοστασίων σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Και ζήτησε την ισχυρή παρέμβαση του κ. Τζιτζικώστα ώστε να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, και να αποτραπεί ο κίνδυνοw να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα απέραντο -και μόνιμο- hotspot με τη μετατροπή βιοτεχνικών χώρων -ακόμη και στη ΒΙΠΕΘ- σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Ο κ. Φωτιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι στις προτεραιότητες της επιμελητηριακής ομάδας και του συνδυασμού «Ένωση Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες» είναι η ανάδειξη, αλλά, πρωτίστως, η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. «Στόχος μας είναι να πείσουμε τους αρμοδίους για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της ΒΙΠΕΘ δίνοντας έμφαση στην αυτοδιαχείρισή της και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης.
Τζιτζικώστας: Η επιχειρηματικότητα είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση
«Πρέπει όλοι να εμπεδώσουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση, ο μόνος δρόμος που φέρνει προοπτική για τους πολίτες και τη χώρα. Γι' αυτό είμαι σύμμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Γιατί έτσι κερδίζει ο τόπος, έτσι κερδίζει το σύνολο της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στους εκπροσώπους της επιμελητηριακής ομάδας και τους ενημέρωσε ότι τα κονδύλια που διατίθενται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι 140 εκατ. ευρώ, με τις προσκλήσεις να ανοίγουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας- συμμετείχαν, επίσης, μέλη της επιμελητηριακής ομάδας «Ένωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες» και εκπρόσωποι σωματείων και συγκεκριμένα οι: Σάββας Μουρατίδης (πρόεδρος των επιγραφοποιών), Θεόδωρος Μωϋσίδης (γραμματέας του ΣΕΜΑΣ), Κυριάκος Τσαταλμπασίδης (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συνδυασμού), Γιώργος Τσατσιάδης (πρόεδρος του σωματείο αγιογράφων Θεσσαλονίκης).