Tο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου. Τις τελευταίες ημέρες στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τον τροφοδοτούσε με στοιχεία που παρέπεμπαν στην επικράτηση Τραμπ, ενώ οι συζητήσεις για τη διαχείριση της νέας κατάστασης πύκνωναν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μία από αυτές τις συζητήσεις έγινε (σε στενό κύκλο επιτελικών στελεχών) το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργικού σχήματος.
Πέραν του νέου υπουργού Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος έδειξε να διατηρεί ελπίδες για νίκη της Χίλαρι Κλίντον, οι υπόλοιποι συμφώνησαν με τα στοιχεία του συνεργάτη, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε ανάλογους προβληματισμούς από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του.
Η εξέλιξη πάντως δεν χαροποίησε το κυβερνητικό επιτελείο. Αντιθέτως, στελέχη του μιλούν για “περίπλοκη κατάσταση” σε μία καθοριστική στιγμή για το ελληνικό “στοίχημα”, την απόφαση δηλαδή για το χρέος.
Σε δεύτερο επίπεδο, ερωτηματικό συνοδεύει τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό, ενώ και το Κυπριακό μπαίνει σε νέες ράγες.
Παραμένουν ψηλά οι προσδοκίες από την έλευση Ομπάμα
Ως προς το χρέος, η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και η παρουσία του στο Βερολίνο μία ημέρα μετά αποκτά πλέον άλλες διαστάσεις.
Η ανάγνωση της αντιπολίτευσης την υποβαθμίζει, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει σκυτάλη στον “άγνωστο x” και όχι στη διάδοχο από το δικό του κόμμα, τους Δημοκρατικούς.
Συνεπώς (κατά την εν λόγω ανάγνωση) το Βερολίνο δεν θα δει στο πρόσωπό του «τη συνέχεια» της αμερικανικής πολιτικής και, ως εκ τούτου, καμία σύσταση ή πίεσή του δεν θα αποδώσει καρπούς.
Η ανάγνωση του Μαξίμου είναι διαφορετική. Οπως λένε κυβερνητικά στελέχη:
Πρώτον, η αμερικανική πολιτική στα μείζονα ζητήματα δεν ανατρέπεται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Εν προκειμένω, ως «μείζον ζήτημα» εννοούν την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και την οικονομία της ευρωζώνης -άρα, η πορεία της Ελλάδας.
Σ' αυτό το πλαίσιο, οι φημολογούμενες «καλές σχέσεις» Τραμπ-Πούτιν (εκτιμάται ότι) δεν θα επιτρέψουν σε ευρωπαϊκούς κύκλους να ρισκάρουν νέα επιθετική στάση στην Αθήνα...
Δεύτερον, ο Ομπάμα έχει έναν παραπάνω λόγο να αφήσει τη σφραγίδα του «σε κάτι σημαντικό», αξιοποιώντας τις 60 ημέρες που θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο.
Τρίτον, σε αυτές τις 60 ημέρες θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος. «Η απόφαση θα ληφθεί πριν παραδώσει την προεδρία ο Ομπάμα», φέρεται να είναι η διαβεβαίωση που έδωσε ισχυρός παράγοντας της Ουάσινγκτον στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έκλεινε επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.
Κι επειδή η διαβεβαίωση συνοδεύθηκε από τη σύσταση στην κυβέρνηση «μην καθυστερήσετε τη δεύτερη αξιολόγηση», ο κ. Τσίπρας έχει έναν παραπάνω λόγο να ζητά επιμόνως από τους αρμόδιους υπουργούς να «τρέξουν» τη διαπραγμάτευση. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό δε, τόνισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις».
Κοτζιάς: Εχουμε συζητήσει με το επιτελείο Τραμπ
Τις γέφυρες στους Ρεμπουμπλικανούς έριξαν πρώτοι χθες, από πλευράς κυβέρνησης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος.
«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βηρυττό που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.
Πρόσθεσε με νόημα μάλιστα ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (στη Ν. Υόρκη), “είχαμε συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ για θέματα της περιοχής”.
Για να καταλήξει: “Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις”.
Χαρούμενος ο Καμμένος
Όπως αναμενόταν, ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος... δεν έκρυψε την χαρά του για τη νίκη Τραμπ, ενώ έσπευσε πρωί πρωί χθες να του στείλει τα “συγχαρητήριά” του μέσω twitter.
Ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να αναδείξει «τη σημαντική θέση» που θα κατέχει στο επιτελείο του νέου προέδρου ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Παπαδόπουλος, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της «καλής σχέσης» που έχει ο ίδιος μαζί του.
Ανήσυχος ο Χουλιαράκης για επιτόκια-ρευστότητα
Στον αντίποδα, ο Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας χθες το βράδυ στην επιτροπή της Βουλής δήλωσε ιδιαιτέρως ανήσυχος για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, παραπέμποντας στις προεκλογικές θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Επιχειρώντας δε, να κάνει σύνδεση κάποιων εκ των θέσεων με τις αντίστοιχες της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο που θα παρασύρουν προς τα κάτω και ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις που θα δημιουργηθούν, να αυξήσει τα επιτόκια. “Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σημαίνει μείωση της ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ή μάλλον, πολύ γρηγορότερη μείωση της ρευστότητας, από αυτή που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες (διότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξάνονταν έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή). Αυτή η ενδεχόμενη μείωση της ρευστότητας εγκυμονεί κινδύνους και για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά.