Την έκτη -και τελευταία, κατά κυβερνητικές πηγές- προσπάθεια για εκλογή ΕΣΡ θα επιχειρήσει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εάν δεν ευοδωθεί ούτε η σημερινή προσπάθεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές άδειες, την οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο Νίκος Παππάς.
«Δεν υπάρχει λόγος να ευτελίζεται η διαδικασία και να παρατείνεται το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο», αναφέρει κυβερνητική πηγή παραπέμποντας στην άρνηση της ΝΔ να συναινέσει («ακόμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνουν για πρόεδρο του ΕΣΡ, πάλι όχι θα πούμε εάν δεν αποσυρθεί το σύνολο του νόμου Παππά», έχει πει ο Νίκος Δένδιας). Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Παππά (ο αριθμός των αδειών θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης) και του Νίκου Δένδια.
Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση».
Το γάντι σήκωσε ο Νίκος Δένδιας: Η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της νέας ανεξάρτητης Αρχής, κινείται σε θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο κ. Δένδιας είπε ότι θα είναι θετική και η επιλογή του κ. Κουτρομάνου για τον θεσμό του ΕΣΡ.
Διαβουλεύσεις Βούτση
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες (και ώρες) σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με προσωπικότητες, προκειμένου να επιτευχθεί η μάξιμουμ συναίνεση που απαιτεί το Σύνταγμα για τη σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Δηλαδή, για να συμφωνήσουν τα 4/5 των μελών της Διάσκεψης, που αντιστοιχούν σε 19 βουλευτές.
Στην προηγούμενη (πέμπτη) συνεδρίαση εξασφαλίσθηκαν 16 θετικοί ψήφοι (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), αλλά η άρνηση ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσής Αυγής και Ενωσης Κεντρώων μπλόκαρε την εκλογή.
Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μάλιστα αλληλοκατηγορήθηκαν, με τους πρώτους να μιλούν για... διάσπαση του μετώπου κατά της κυβέρνησης και τους δεύτερους να εστιάζουν στην ανάγκη εκλογής ΕΣΡ (και να δηλώνουν ότι «δεν είναι ουρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
Στη συνέχεια (σ.σ. την προηγούμενη Πέμπτη), η σχετική νομοθεσία εναρμονίσθηκε με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ψηφίσθηκε η τροπολογία Παππά σύμφωνα με την οποία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ -και όχι απλώς η «αιτιολογημένη» όπως ανέφερε το άρθρο του νόμου που κατέπεσε.
Μετά τα 16 «ναι» της προηγούμενης ψηφοφορίας (για πρόεδρο ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη), η ΝΔ πρότεινε, για την ίδια θέση, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, στον οποίον συναινεί τώρα η Ενωση Κεντρώων.
Το Ποτάμι, αν και υπερψήφισε τον κ. Μορώνη, επανήλθε με νέα πρόταση, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης κυβερνητική πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει «κάθετη αντίρρηση» για τον κ. Κουτρομάνο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν η ΝΔ θα προσέλθει στη Διάσκεψη (4 μ.μ.) με διάθεση να βρεθεί λύση, ή να μπλοκάρει πάλι την ψηφοφορία.
Τελικά ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης πρότεινε για Πρόεδρο του ΕΣΡ τον ΑΘ. Κουτρουμάνο και για Αντιπρόεδρο τον Ρ. Μορώνη.
Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι το μεσημέρι συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του. Αποφασίστηκε να προτείνει εκ νέου το κόμμα τον κ. Σταθόπουλο, αλλά εάν υπάρξει πρόταση του κ. Βούτση σε άλλο πρόσωπο, την οποία θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, τότε και το Ποτάμι θα τη δεχτεί.