Οι αμερικανικές εκλογές κράτησαν άγρυπνη και την ελληνική κυβέρνηση για έναν επιπλέον λόγο, πέραν του προφανούς: την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και, αμέσως μετά, στο Βερολίνο.
Κι αυτό διότι η επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον και η διασφάλιση της παραμονής της σκυτάλης στα χέρια των Δημοκρατικών, θα έδινε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ το… boarding pass για μία παρέμβαση «υψίστης σημασίας» στο θέμα του ελληνικού ζητήματος, δηλαδή του χρέους και της ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά» στις αποφάσεις που θα οδηγήσουν «στην αρχή του τέλους», όπως λένε, της μεγάλης κρίσης, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Κεντρικά στελέχη της επικαλούνται την εικόνα που βγήκε από το προχθεσινό Eurogroup και τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριό του. Κι αυτή, λένε, είναι η «πίεση» που φάνηκε να υφίσταται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, στην ουσία, είναι ο μοναδικός που αντιδρά στη λήψη ολοκληρωμένης απόφασης για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους -δηλαδή, στην παραμετροποίηση και των τριών σταδίων για τη διευθέτησή του.
Το γεγονός ότι αποδέχθηκε τη συζήτηση επί των βραχυπρόθεσμων μέτρων ερμηνεύθηκε από την Αθήνα ως «η πρώτη φωτεινή ένδειξη», ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό μπαράζ των γερμανικών δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «αυξανόμενη απομόνωση» του κ. Σόιμπλε, εξαιτίας της αρνητικής στάσης του στο ελληνικό ζήτημα.
«Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τι θέλει»
Στο σημείο αυτό, υψηλόβαθμος κυβερνητικος παράγοντας εντάσσει την «παράμετρο ΔΝΤ», η στάση του οποίου θα γείρει την πλάστιγγα.«Το Ταμείο οφείλει να πάψει να πατά σε δύο βάρκες και να απαντήσει επισήμως εάν θεωρεί ότι τα νούμερα στο ελληνικό πρόγραμμα βγαίνουν ή όχι. Αν ναι, σημαίνει ότι μπορεί να μπει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους. Αν όχι, να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει, αν προτείνει για παράδειγμα "κούρεμα" ή κάτι άλλο», σημειώνει.
Επ' αυτού, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη χθεσινή πρεμιέρα του briefing, απάντησε ως εξής στη σχετική ερώτηση του Euro2day.gr: Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία, η οποία θεωρεί ότι τη δεσμεύει, όπως δεσμεύει και τους εταίρους της. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία. Νέα σχέση με οποιονδήποτε εκ των εταίρων δεν προβλέπεται στο επόμενο διάστημα.
Γερμανική… πίεση στον Σόιμπλε
Κατά τις πληροφορίες, η θετική απάντηση του ΔΝΤ προκρίνεται από την κυβέρνηση καθώς συνεπάγεται σαφές και προσδιορισμένο πλαίσιο για το χρέος. Σ' αυτή την περίπτωση, λένε, τα σκληρά μέτρα που παγίως ζητά το Ταμείο θα «μαλακώσουν», καθώς αυτά αποτελούν συνάρτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων που, με τη σειρά τους, απορρέουν από τις ανάγκες του χρέους.
Η επιμονή της Αθήνας να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Ταμείο οφείλεται και σε έναν επιπλέον λόγο: την… ύπαρξη της συμφωνίας που υπεγράφη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, Γερμανοί βουλευτές (από το κόμμα της Α. Μέρκελ κυρίως) υπενθυμίζουν στον κ. Σόμπλε ότι η Μπούντεσταγκ υπερψήφισε τη συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι, επειδή συνοδεύθηκε από τη σαφή, δική του δέσμευση περί συμμετοχής και του ΔΝΤ. Κατά τη Süddeutsche Zeitung δε, εάν αυτό δεν συμβεί, οι εν λόγω βουλευτές θα ζητήσουν να θεωρηθεί… άκυρη η συμφωνία και να ξαναγίνει ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.
Χρέος και… ρεαλισμός
Με βάση όλα αυτά, το Μαξίμου θέλει, αφενός, να τρέξει τη διαπραγμάτευση, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και να δοθεί χωρίς αντικειμενικά προσκόμματα «η μεγάλη μάχη» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Αφετέρου, εμφανίζεται πιο προσγειωμένο (σε σχέση με το παρελθόν) στην ουσία της διευθέτησης του χρέους: «Η συζήτηση (για το χρέος) δεν μπορεί να λήξει μέσα σε μία ημέρα. Θα είναι διαρκής. Ο βασικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο Eurogroup της 5ης του Δεκέμβρη και αυτό να οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Με την αισιόδοξη επισήμανση ότι «δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις».
Δεν αποκλείεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε τη διάψευση των σεναρίων περί 4ου μνημονίου με επίθεση στη ΝΔ, η οποία, δια του αρχηγού και των στελεχών της, ζητά επιμόνως και σε καθημερινή βάση εκλογές.
«Tο 4ο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ. Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία για να επιβάλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτή την ατζέντα και αυτόν τον πολιτικό στόχο και αυτή την πολιτική στρατηγικής της ΝΔ και της ηγεσίας της δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο όνομα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στο ζήτημα του χρέους.