Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Βλέπει Λαβρόφ και ανοίγει το «μπλοκάκι»

Στη δίνη του ΕΣΡ, της διαπραγμάτευσης, των υψηλών αφίξεων Λαβρόφ-Ομπάμα και του… ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει διακριτικά τις συζητήσεις, αλλά το σινιάλο αναμένεται. Η δύσκολη ατζέντα των συζητήσεων με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Α. Τσίπρας: Βλέπει Λαβρόφ και ανοίγει το «μπλοκάκι»

Το μπλοκάκι του ανασχηματισμού βρίσκεται πλέον πάνω στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η κυβέρνηση (με τη σημερινή της σύνθεση) προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών, να τρέξει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να μπει στα βαθιά της διεθνούς διπλωματίας -αρχής γενομένης από τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αρχίσει τις επαφές με βασικά πρόσωπα που θα μπουν στο νέο υπουργικό σχήμα ή θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.

Κυβερνητική πηγή σημειώνει στο Euro2day.gr ότι μετά τη διαρροή των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων από το εσωτερικό του ΣτΕ, «δεν έχει νόημα να καθυστερήσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, εάν δεν υπάρξει κάποιο άλλο μεγάλο πολιτικό θέμα».

Μεταφέροντας το κλίμα και κάποιες διεργασίες, αναφέρει ότι το κρίσιμο διάστημα είναι «μέχρι την Κυριακή», δεδομένου ότι στις 14 Νοεμβρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα είναι υποχρεωμένος, αφενός, να περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, αφετέρου, να αντιμετωπίσει ένα «τσιτωμένο» υπουργικό συμβούλιο, του οποίου τα μισά μέλη έχουν πάρει μηνύματα… αποχώρησης -είτε από τα σχέδια των νέων υπουργικών δομών, είτε από τις επίμονες διαρροές.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι σχετικές (διακριτικές) επαφές του πρωθυπουργού συνεχίζονταν, ωστόσο σινιάλο εκκίνησης του ανασχηματισμού δεν είχε δοθεί.

Δύσκολη η ελληνο-ρωσική ατζέντα

Για σήμερα το πρωί, έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμα είναι... φορτωμένο λόγω της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, καθώς περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η ατζέντα των συζητήσεων κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται, σε μία στιγμή που η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλό σημείο και η Μόσχα θα προσπαθήσει να «πάρει» ό,τι περισσότερο μπορεί από χώρες που έχουν καλή σχέση μαζί της αλλά ταυτόχρονα… «ανήκουν στη Δύση».

Το γεγονός ότι η (προγραμματισμένη από καιρό, πάντως) επίσκεψη Λαβρόφ γίνεται δύο εβδομάδες πριν από την άλλη μεγάλη επίσκεψη στην Αθήνα, του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, δίνει το μέτρο των «πιέσεων» που αντικειμενικά θα ασκηθούν στην κυβέρνηση.

Ενεργειακές business, Συρία, Κυπριακό

Σημεία αιχμής;

* Η γεωγραφική θέση της χώρας: ο ρωσικός στόλος έχει απλωθεί στη Μεσόγειο για τις ανάγκες της επέμβασης στη Συρία, οι ΗΠΑ ωστόσο δεν θα επιτρέψουν να χαθεί η νατοϊκή κυριαρχία στην περιοχή.

* Η προσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream «πιέζει» την Ελλάδα και την Ιταλία να πάρουν θέση σε ένα πολύπλοκο πολιτικο-ενεργειακό παζλ, στο οποίο η ΕΕ έχει πρωτεύοντα λόγο.
Επιπλέον, η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται να «μπει» στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, καθώς και στα ορυχεία που σχετίζονται μ' αυτήν. Εν προκειμένω, η πίεση συνοδεύεται από την πολυετή ρωσική επιμονή για «αντισταθμιστικές» business έναντι συμφωνηθέντων (π.χ. Αχελώος) που ακυρώθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία.

* Ο ρόλος της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι κρίσιμος, καθώς μετέχει ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν προκειμένω, η Αθήνα έχει υψώσει τους τόνους στο θέμα των εγγυήσεων, από τις οποίες εξαρτά την επίλυση του Κυπριακού.

Στα παραπάνω προστίθεται το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας, τώρα, της πολιτικής της στο συριακό. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ και ο κ. Κοτζιάς έχει πολλάκις εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον αυτές οι κυρώσεις οδηγούν στην εξομάλυνση του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v