Το Μαξίμου αποφάσισε χθες να αιφνιδιάσει για να αποδείξει στην κοινή γνώμη ότι «και τον Πάπα να προτείνουμε για πρόεδρο του ΕΣΡ η ΝΔ πάλι 'όχι' θα πει διότι δεν θέλει να προχωρήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών».
Μόνο που ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι... ο Πάπας και η κίνηση τείνει να γυρίσει μπούμεραγκ στην κυβέρνηση (αν δεν έχει γυρίσει ήδη).
Κυβερνητικό στέλεχος τονίζει στο Euro2day.gr ότι η πρόταση θα φτάσει μέχρι τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με θέμα την εκλογή ΕΣΡ, το απόγευμα της Δευτέρας, διότι «πρέπει να καταγραφεί το 'όχι' της ΝΔ». Αλλες πηγές ωστόσο περιορίζονται να σημειώνουν: «μέχρι τη Δευτέρα υπάρχει πολύς χρόνος».
Οι εξελίξεις αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για άμεσο ανασχηματισμό ωστόσο το υπερφορτωμένο πρόγραμμα της Δευτέρας (και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το απόγευμα για εκλογή ΕΣΡ) δεν αφήνουν περιθώρια – λογικά.
Γιατί τον Βύρωνα;
Γιατί το Μαξίμου προέκρινε την επιλογή του κ. Πολύδωρα;
* Για να απευθυνθεί στους «καραμανλικούς» που τρέφουν ιδιαιτέρως αρνητικά αισθήματα για τους «νταβατζήδες» τους οποίους προσπάθησε να πολεμήσει αλλά απέτυχε ο Κώστας Καραμανλής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πάνος Καμμένος επικαλέσθηκε δημοσίως την «καταγωγή» του υποψηφίου.
* Διότι ο κ. Πολύδωρας είχε υποστηρίξει τον «νόμο Παππά» τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση Σαμαρά ως απλός βουλευτής (2012) και, επιπλέον, είναι υπέρμαχος της άποψης ότι το «ρήγμα» με τη Δικαιοσύνη πρέπει να κλείσει – όπως δήλωσε ο ίδιος έξω από το Μαξίμου χθες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσέγγιση του κ. Πολύδωρα είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, ενώ η πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ έγινε την Πέμπτη. Οι Νίκος Παππάς και Νίκος Βούτσης εμφανίζονται να έπαιξαν ρόλο, ενώ τον τελικό λόγο είχε ο πρωθυπουργός.
* Κυβερνητικά στελέχη (σ.σ. από τα ελάχιστα που θέλησαν να μιλήσουν έστω και κατ΄ ιδίαν για την εξέλιξη) επισημαίνουν ότι «υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που θα προταθούν στη συνέχεια», καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδείξει... τα περί Πάπα.
Ως προς αυτό το τελευταίο, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ δεν θα είναι... αιώνια. «Δυο-τρεις Διασκέψεις θα γίνουν ακόμα και τέλος», λένε.
Συνταγματικό κενό για το ΕΣΡ
Αυτό που θέλουν, επιπλέον, να αναδείξουν είναι το Συνταγματικό κενό σ΄ αυτό το θέμα: ενώ το Σύνταγμα επιβάλλει πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εν τούτοις δεν αναφέρει τι πρέπει να γίνει εάν δεν καταστεί εφικτή η προσπάθεια. Σε αντίθεση π.χ. με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ορίζονται σαφώς τρεις απόπειρες και διάλυση της Βουλής αν δεν ευοδωθούν.
«Η διάταξη για το ΕΣΡ εντάχθηκε στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, την οποία επεξεργάσθηκε κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Την δική τους παράλειψη πληρώνουμε τώρα κι αντί να συμβάλλουν ζητούν εκλογές», σημειώνουν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.
Οι πλέον ρεαλιστές, πάντως, ομολογούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναίνεσε τον Δεκέμβριο του 2014 στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να στηθούν πρόωρες κάλπες. Οπερ, «πολιτικό είναι το πρόβλημα και πολιτικά πρέπει να το λύσουμε»...
Κατά τις πληροφορίες, όταν κριθεί ότι οι προσπάθειες για ΕΣΡ τελεσφόρησαν («και αναδειχθεί η προσπάθεια της ΝΔ να τορπιλίσει τις τηλεοπτικές άδειες»), η κυβέρνηση θα στραφεί στην τακτική των προσωρινών αδειών που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη διαφορά όμως ότι οι καναλάρχες θα καταβάλλουν «τσουχτερό ενοίκιο» ετησίως.
Τη σχετική ρύθμιση θα φέρει ο Νίκος Παππάς στη Βουλή αύριο το απόγευμα αφού προηγηθεί (το πρωί), άλλη νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας – αυτή δηλαδή που κατέπεσε στο ΣτΕ.
Ρίχτερ σε Μαξίμου-Κουμουνδούρου
Τα χθεσινά... ρίχτερ στο Μαξίμου για την επιλογή Πολύδωρα πάντως δεν τα προκάλεσε το «όχι» της ΝΔ (αυτό ήταν αναμενόμενο) αλλά το αρχικό πάγωμα και οι σφοδρές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου που τον ακολουθεί.
Κι αυτό διότι στο πρόσωπο του προτεινόμενου δεν «είδαν» απλώς έναν πολιτικό από την αντίπερα όχθη (σ.σ. μετά τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας τέτοιες κινήσεις τακτικής δεν σοκάρουν) αλλά τον αρνητικό συμβολισμό από «τα έργα και τις ημέρες του» ως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ.
Μαζικές δηλώσεις από βουλευτές και στελέχη απετράπησαν, τουλάχιστον χθες, αλλά Μαξίμου και Κουμουνδούρου «πήραν φωτιά», με τους κορυφαίους να διστάζουν εμφανώς να υποστηρίξουν την απόφαση.
Πρώτος έσπασε τη σιωπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος των «53») Χρήστος Καραγιαννίδης με το κάτωθι... απειλητικό σχόλιο στα social media: «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως».
Ακολούθησε ανάρτηση της πρώην βουλευτού (σ.σ. παραιτήθηκε την άνοιξη και παρέδωσε την έδρα στο κόμμα) Βασιλική Κατριβάνου: «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;».
Ερώτημα παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ εάν η Τασία Χριστοδουλοπούλου ("53") θα ψηφίσει την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία μετέχει ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας.
Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση επιλέξει να μην μετάσχει καν, ψηφοφορία δεν θα υπάρξει.