Η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε, η έλευση Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου επισημοποιήθηκε και οι γέφυρες μεταξύ Τσίπρα-Σκουρλέτη βρίσκονται... στα μπετά.
Αν δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις η αποψινή συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση θα μπορεί να πάρει ανάσα, για να μπει με αξιώσεις στη δίμηνη μάχη αξιολόγησης-χρέους-ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο αμέσως επόμενος σταθμός, πάντως, είναι ο ανασχηματισμός. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη, οι πληροφορίες λένε ότι «επιταχύνεται» («μέχρι το τέλος της εβδομάδας») καθώς, πλην άλλου απροόπτου, οι δύο άνδρες «συνέκλιναν στα δέοντα».
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε χθες το Euro2day.gr, κορυφαία στελέχη του κόμματος (όπως ο Νίκος Βούτσης) μεσολάβησαν» δυναμικά για να λιώσουν οι πάγοι. Ητοι, να βρεθεί φόρμουλα κυβερνητικής αξιοποίησης του νυν υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας, χωρίς να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο αλλά και χωρίς να παραμείνει στο σημερινό, καθώς η διαφορετική άποψη για το 17% της ΔΕΗ αποτελεί εμπόδιο.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν να παραπέμπουν σε επιτελική κυβερνητική θέση, ενδεχομένως και με έδρα το Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να θεωρείται τίποτα βέβαιο.
Σε κάθε περίπτωση, έγινε φανερή η κομματική «δύναμη» που διαθέτει ο κ. Σκουρλέτης, η οποία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν αντλείται μόνο στη στήριξη των «53» (σ.σ. οι οποίοι εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους σε νέες ιδιωτικοποιήσεις δια στόματος Θοδωρή Δρίτσα).
Γι' αυτό και ουδείς στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο έκρινε σκόπιμο να έρθει ο κ. Τσίπρας σε αντιπαράθεση με σημαντικό τμήμα του κόμματος -και δη, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Εδειξαν... διακριτικότητα οι θεσμοί
Από την άλλη, ο υπουργός χαμήλωσε τους τόνους αποδίδοντας «στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ» την εικόνα κρίσης που μετέφεραν, με επίκεντρο τον ίδιον.
Στη δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επικαλείται τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας κατατίθενται προς συζήτηση «εναλλακτικές προτάσεις».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών και συζήτησε μαζί τους «σε καλό κλίμα» τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το υπουργείο στα προαπαιτούμενα (π.χ. Κτηματολόγιο, ΑΔΜΗΕ).
Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, οι εκπρόσωποι... «έδειξαν διακριτικότητα» και δεν έθιξαν τα περί μετακίνησής του στον ανασχηματισμό.
Ο υπουργός είχε αναβάλει τη συνάντηση που είχε μαζί τους την Παρασκευή επικαλούμενος αδιαθεσία, την οποία άπαντες χαρακτήρισαν... διπλωματική, καθώς βρισκόταν στο ζενίθ η «κόντρα» του με τον πρωθυπουργό.
«Ετοιμοι για την απόφαση του ΣτΕ»
Για τη σημερινή ημέρα, η προσοχή είναι στραμμένη στην απογευματινή Διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και στην ψηφοφορία για το εάν ο «νόμος Παππά» είναι συνταγματικός.
Οι κυβερνητικοί επιτελείς απέφυγαν κάθε «προγνωστικό» (για ευνόητους λόγους), ωστόσο οι πληροφορίες τούς φέρουν έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.
Εχουν διαμορφώσει, δηλαδή, προσθήκες-διορθώσεις στον νόμο, με βάση τις εκτιμήσεις για πιθανές ενστάσεις του ΣτΕ σε σημεία του -υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός.
Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει άλλο νόμο, αφού όμως προηγουμένως το τηλεοπτικό τοπίο «θα επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση», όπως ήδη έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.
«Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο διατηρεί τη νομοθετική εξουσία και πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», ήταν χθες η (ενδεικτική των προθέσεων) αναφορά του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η ατζέντα Ομπάμα
Οσο για την επισημοποίηση της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, το Μαξίμου δεν κρύβει την εκτίμηση ότι θα είναι υποβοηθητική της ελληνικής προσπάθειας να υπάρξει απόφαση για το χρέος.
Το γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα καταφτάνει έξι ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, ερμηνεύεται ως «μήνυμα» από πλευράς του ότι η Ουάσιγκτον θα κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι -«εάν δεν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ».
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν υπάρχει αναφορά για επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Μυτιλήνη (όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Παναγώτης Κουρουμπλής).
Επιβεβαιώνεται πάντως ότι η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τον κ. Τσίπρα περιλαμβάνει το προσφυγικό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.