Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι θεσμοί στους κοινωνικούς εταίρους

Νέος γύρος συναντήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στελεχών του υπ. Εργασίας και των δανειστών. Την Πέμπτη τα κρίσιμα ραντεβού με Γ. Κατρούγκαλο. Τι είπαν οι θεσμοί στους εκπροσώπους των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ. Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι θεσμοί στους κοινωνικούς εταίρους

Σε... τεχνικό επίπεδο μεταφέρεται σήμερα η δύσκολη μάχη για τα εργασιακά καθώς στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών.

Έχει προηγηθεί η ισχυρότατη διαφωνία των εκπροσώπων των θεσμών για οποιαδήποτε επιστροφή στο προ μνημονιακών αλλαγών καθεστώς στα εργασιακά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι επικεφαλής και των τεσσάρων θεσμών -και όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- διατύπωσαν σε όλους τους τόνους, τόσο κατά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όσο και κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ που έγιναν τη Δευτέρα, ότι με το παλαιό σύστημα, οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ' ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν εξαρχής τις προθέσεις τους, βάζοντας στον... πάγο το αίτημα για επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζήτησαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και έθεσαν ζήτημα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, παρόλο που το θέμα αυτό έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ. Στον αντίποδα, φάνηκαν "ανοικτοί" στην πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών αντέκρουσαν την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να επανέλθει σε ουσιαστική λειτουργία το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι το παλαιό σύστημα διαπραγμάτευσης ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα.

Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι και το θέμα της λειτουργίας του συστήματος προσφυγής στη Διαιτησία, χαρακτηρίζοντας στρέβλωση τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), θέση με την οποία συμφώνησαν προχθές και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων που συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σε αυτό το σημείο, η ελληνική πλευρά αντέτεινε το θέμα της νομιμότητας και του σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο πλαίσιο του κοινωνικού κεκτημένου άλλωστε, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε στους δανειστές ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να δεχθεί υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους, καθώς έχει κριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η διάκριση λόγω ηλικίας είναι αντίθετη στα όσα πρεσβεύει η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας έθεσε στους δανειστές ως επιχείρημα και την αναμενόμενη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι και αυτή, όπως και οι αποφάσεις των εγχώριων δικαστηρίων, θα γίνει σεβαστή.

Υπέρ της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10% τάχθηκε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με τους δανειστές η ΕΣΕΕ, να μην υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος, ζήτησε ο ΣΕΒ, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ τάχθηκε (μαζί με την ΕΣΕΕ) υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των εγχώριων εργοδοτικών φορέων, παρά το κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει και φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ως "όπλο" η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκαν χθες με διαφορετικές απόψεις για σημαντικά θέματα. Κοινή ήταν η γραμμή τους στο θέμα της λειτουργίας του ΟΜΕΔ, ζητώντας να μην εφαρμόζεται ή να περιοριστεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων άνοιξαν και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, ζητώντας στην πράξη, η εκπροσώπηση των εργαζόμενων από τα συνδικάτα τους, σε περίπτωση λήψης απόφασης για απεργία, να αγγίζει το 50% συν 1.

Συνάντηση είχε και η ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την οποία διεφάνη ότι οι θεσμοί ζητούν τον... εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου, μεγαλύτερη ευελιξία σε επιχειρησιακό επίπεδο (να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις όποιες κλαδικές συμβάσεις) και κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ειδικά για το θέμα αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά πως η ΓΣΕΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό και το κέρδισε.

Οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών έχουν προγραμματιστεί για το πρωί και το απόγευμα της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v