Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα κρίσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη. Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχουν να εξετάσουν δύο κομβικά σημεία, προκειμένου να αχθούν σε κρίση. Τι αναμένεται να συμβεί αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός.

Ημέρα κρίσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Λήξαν, πιθανότατα και εντός της ημέρας, αναμένεται να είναι το ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών αφού, όπως όλα δείχνουν, η σημερινή πέμπτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ξεκίνησε γύρω στις 15:30 θα είναι και η τελευταία, καθώς οι δικαστές θα καταλήξουν στην ετυμηγορία τους.

Με την έναρξη της διάσκεψης αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των συμβούλων Επικρατείας και εν συνέχεια θα ακολουθήσει η ψηφοφορία που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχουν να εξετάσουν δύο κομβικά σημεία, προκειμένου να αχθούν σε κρίση.

Το ένα είναι ο ρόλος του ΕΣΡ και αν αυτό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Επ' αυτού το ΣτΕ έχει ήδη νομολογήσει καθώς έχει εκδώσει δύο αποφάσεις που αφορούν την ΕΡΤ. Και στις δύο αποφάσεις το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει ότι "μόνο αρμόδιο για οποιαδήποτε μεταβολή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι το ΕΣΡ".

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, είναι δυνατόν να υπάρξει αντίθετη απόφαση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να έχει "δεμένη" αιτιολογία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο εισηγητής της υπόθεσης Γ. Παπαγεωργίου, όταν στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά έκανε λόγο για "ανωτέρα βία".

Το δεύτερο ζήτημα που καλούνται να εκτιμήσουν οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι το γεγονός ότι βάσει του επίμαχου νόμου χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν προσφύγει αμφισβητούν την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνο τεσσάρων αδειών και κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα αλλά και για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη μείωσης των σταθμών.

Εφόσον δεν ανακύψουν άλλα νομικά ζητήματα, πιθανότατα αργά σήμερα το βράδυ, με την ολοκλήρωση της διάσκεψης, αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση.

Αν ο νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός, τότε η διαδικασία ακυρώνεται, αδειοδοτημένα και μη κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και φυσικά η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα στους καναλάρχες που έλαβαν τις άδειες.

Εξαιρετικά πιθανόν βέβαια θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια "μέση λύση". Δηλαδή ο νόμος Παππά να κριθεί συνταγματικός ως προς το σκέλος που αφορά στο ΕΣΡ και αντισυνταγματικός ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνο τεσσάρων καναλιών.

Σε αυτή την περίπτωση, ο διαγωνισμός ναι μεν θα είναι έννομος, ωστόσο μια τέτοια απόφαση θα "ανοίξει τον δρόμο" για τη χορήγηση και άλλων τηλεοπτικών αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v