Να αφήσει πίσω τις αναταράξεις που εκδηλώθηκαν στο κόμμα με αφορμή την αναδόμησή του επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας τις τελευταίες(;) πινελιές στον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Η «υπόθεση Σκουρλέτη» εξακολουθεί να προβληματίζει κορυφαία στελέχη κόμματος-κυβέρνησης, καθώς μέχρι χθες το βράδυ συνέχιζαν τις προσπάθειες να ρίξουν «γέφυρες» ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και στον πρωθυπουργό.
Παρότι εκτιμούν ότι ο κ. Σκουρλέτης «το χόντρυνε» με τα μηνύματα που έστειλε την Κυριακή («χωρίς τον τομέα της Ενέργειας δεν μένω στο υπουργείο» και «δεν επιθυμώ να μετακινηθώ διότι τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα να τα αλλάζεις»), αποδίδουν σε «κακή εσωτερική επικοινωνία» την εξέλιξη και πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.
Για παράδειγμα, λένε, θα μπορούσε το αδιέξοδο να ξεπεραστεί με μία «επιτελική θέση» στον κ. Σκουρλέτη, που θα τον απάλλασσε από την υποχρέωση... να αλλάξει πουκάμισο, χωρίς να τον στείλει «στα απλά βουλευτικά έδρανα» -κάτι που, όπως προσθέτουν, δεν ήταν στις σκέψεις του πρωθυπουργού.
Από την πλευρά της, η «ομάδα των 53» έσπευσε χθες να στηρίξει τον υπουργό, καθώς του πίστωσε τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αιτιολόγησε πλήρως τη θέση του να παραμείνει στο Δημόσιο το διεκδικούμενο 17% της ΔΕΗ.
Δεδομένου ότι πυροσβεστικό ρόλο έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη με ειδικό βάρος στο κόμμα, όπως οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, παραμένει ερώτημα πώς θα συμπληρωθεί, τελικά, το κυβερνητικό παζλ και, κατά συνέπεια, ποιές ισορροπίες θα διαμορφωθούν ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα «την επόμενη μέρα».
Οι δύο μεγάλες μάχες
Στη χθεσινή πρεμιέρα της νέας Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου, δεν έγινε συζήτηση επί όλων αυτών -αν και ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να προσέχουν τις «διαρροές» προς τα μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε εκτενώς τα 28 στελέχη για «τις δύο δύσκολες μάχες» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση:
* Της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να διεκδικήσουμε, ως χώρα, τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
* Των τηλεοπτικών αδειών, καθώς «κορυφώνεται ο πόλεμος με τη διαπλοκή».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε εξαιρετικά προσεκτικός, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ. Για τον λόγο αυτό, προτίμησε να πει τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο... εάν δεν κριθεί συνταγματικός ο νόμος: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας», ήταν η φράση.
Κατά τον πρωθυπουργό, «και οι δύο μάχες είναι δύσκολες, αλλά και στις δύο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον». Προέβλεψε δε ότι «τις επόμενες μέρες, η Ν.Δ. και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά».
«Μας συσπειρώνουν ο Αδωνις, η Αννα Μισέλ και ο Πάγκαλος»
Για την κομματική συσπείρωση πάντως φρόντισαν στελέχη της ΝΔ που υπερέβαλαν εαυτόν τις τελευταίες ημέρες -τόσο ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση και του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σε πρώτο πλάνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, με την περίφημη δήλωσή του: «Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο».
Αργά το βράδυ προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι προέβη σε μία «ιστορικού τύπου συζήτηση», ενώ διαχώρισε τους «καθαρούς κομμουνιστές» του ΚΚΕ από τους «οπορτουνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ…
Λάδι στη φωτιά έριξε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παρακρατική συμπεριφορά», παραπέμποντας… στις τακτικές του Χίτλερ.
Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η αναφορά του Θεόδωρου Πάγκαλου στην ανάγκη να υπάρξει Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός υπό τον Κ. Μητσοτάκη απέναντι στους «αναρχοκομμουνιστές, τους φασίστες και τα πάσης φύσεως απόβλητα της πολιτικής ζωής».
Οπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, οι παραπάνω τοποθετήσεις λειτουργούν κάθε άλλο παρά αποσυσπειρωτικά στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά το δύσκολο στοίχημα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.