Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fast track εκποίηση στις εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων

Στη γενική συνέλευση των πιστωτών, η απόφαση για το αν η εταιρεία θα εκποιηθεί ως σύνολο ή κατά τμήματα. Εντός 25-35 ημερών η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Περιορίζεται η άσκηση ένδικων μέσων. Πώς θα αποτιμούνται ενεργητικό και ακίνητα.

Fast track εκποίηση στις εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων

Διαδικασίες fast track θα ακολουθούνται για την εκποίηση του ενεργητικού (συνολικά ή κατά τμήματα) των επιχειρήσεων, οι οποίες τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Οι αλλαγές που θα επέλθουν αν το σχέδιο νόμου παραμείνει ως έχει, είναι πολλές και σημαντικές προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης και απλούστευσης της διαδικασίας εκποίησης, ώστε να μην απαξιώνονται εταιρείες που τίθενται σε εκκαθάριση από τις χρονοβόρες, σήμερα, διαδικασίες ρευστοποίησης.

Πρακτικά, το σχέδιο νόμου υιοθετεί τη φιλοσοφία του νόμου Δένδια για την έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, οι αλλαγές όμως που επέρχονται είναι περισσότερο λειτουργικές καθώς αφορούν πλέον στον πτωχευτικό κώδικα.

Η απόφαση για το αν εκποιηθεί το ενεργητικό επιχείρησης που τίθεται σε εκκαθάριση ως σύνολο ή τμηματικά δίνεται με το σχέδιο νόμου στη γενική συνέλευση των πιστωτών της.

Από την ώρα που η πλειοψηφία των πιστωτών αποφασίσει την εκποίηση της επιχείρησης ως συνόλου και η παραπάνω απόφαση επικυρωθεί από τον εισηγητή, θα απαιτούνται μόλις 25 με 35 ημέρες για να προκηρυχθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Προκειμένου να επιτευχθεί επιτάχυνση της διαδικασίας, το σχέδιο νόμου επιτρέπει προσφυγές μόνο στο στάδιο της επικύρωσης από τον εισηγητή της απόφασης των πιστωτών για εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

Με την επικύρωση από τον εισηγητή της απόφασης εκποίησης, οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα. Ο σύνδικος πτώχευσης ζητά από τον εισηγητή να του επιτραπεί η πρόσληψη πιστοποιημένου εκτιμητή (σ.σ. μέλους του μητρώου πιστοποιημένων εκτιμητών που τηρείται στο ΥΠΟΙΚ).

Ο εκτιμητής συντάσσει έκθεση εκτίμησης της αξίας της επιχείρησης ως συνόλου (σ.σ. με τη λογική της συνέχισης δραστηριότητας) και ταυτόχρονα εκτιμά την αξία των υλικών και άυλων στοιχείων του ενεργητικού της. Αν στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται και ακίνητο/α, για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνονται υπόψη οι εμπορικές αξίες.

Μετά την απογραφή του ενεργητικού, την εκτίμηση της αξίας της εταιρείας από τον πιστοποιημένο εκτιμητή και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει στη διάθεσή του, ο σύνδικος υποβάλλει εντός 20ημέρου στον εισηγητή λεπτομερή έκθεση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

- Ολα τα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν το ενεργητικό της επιχείρησης καθώς και οι προτάσεις του συνδίκου για τους όρους εκποίησης.

- Η αίτηση του συνδίκου ώστε να επιτραπεί η εκποίηση της επιχείρησης ως συνόλου μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, η εκτίμησή του για το τίμημα που μπορεί να επιτευχθεί και οι όροι που θεωρεί προσήκοντες για την περίπτωση.

Εντός 15νθημέρου μετά την κατάθεση της έκθεσης του συνδίκου, ο εισηγητής, με αιτιολογημένη διάταξη, αποφαίνεται για την αξία της επιχείρησης, την τιμή της πρώτης προσφοράς και τους όρους εκποίησης. Εναντίον της παραπάνω απόφασης δεν επιτρέπεται η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου.

Πώς θα διενεργείται ο πλειστηριασμός

Ακολουθεί εντός 10 ημερών η δημοσίευση από τον σύνδικο της προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του ενεργητικού της επιχείρησης ως συνόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν αντίγραφο της έκθεσης του συνδίκου προς τον εισηγητή και να υποβάλουν τις προσφορές τους, που συνοδεύονται από εγγυητική επιστολή. 

Η προθεσμία υποβολής προσφορών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 20 ημερών από την τελευταία δημοσίευση της διακήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού στον Τύπο. Ακολουθεί το άνοιγμα των προσφορών και η κατακύρωση του διαγωνισμού εντός πέντε ημερών. Ο εισηγητής, με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας δεν επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου, εγκρίνει ή όχι την κατακύρωση. Αν δεν την εγκρίνει, ο δημόσιος πλειστηριασμός επαναλαμβάνεται.

Η εκποίηση των ακινήτων του οφειλέτη γίνεται ύστερα από άδεια του εισηγητή που παρέχεται μετά από αίτηση του συνδίκου, με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας δεν επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου. Στη διάταξη του εισηγητή ορίζεται η αξία του ακινήτου, η τιμή πρώτης προσφοράς και οι τυχόν όροι της εκποίησης. Οι διαδικασίες και οι χρόνοι που ακολουθούνται είναι αντίστοιχες με αυτές της εκποίησης του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης.

Ανακοπές κατά της εκτελεστικής διαδικασίας

Η άσκηση της ανακοπής και η προθεσμία αυτής δεν αναστέλλουν την περαιτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης, εκτός αν το διατάξει ο εισηγητής, μετά από αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου που δικαιολογεί έννομο συμφέρον και αφού ακουσθεί ο σύνδικος, που προσκαλείται να εκθέσει τις απόψεις του εγγράφως προ τριών ημερών.

Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε εξήντα ημέρες από την κατάθεσή της και το δικαστήριο αποφαίνεται εντός δεκαπέντε ημερών. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε ανακοπή ερημοδικίας, έφεση ή αναίρεση. Το πτωχευτικό δικαστήριο με την απόφασή του που απαγγέλλει την ακύρωση, ορίζει ποιες από τις πράξεις πρέπει να επαναληφθούν.

Πριν από την έκδοση της παραπάνω διάταξης, καλούνται ο σύνδικος, ο οφειλέτης και αυτοί που μετείχαν στον δημόσιο πλειστηριασμό να καταθέσουν στον εισηγητή έγγραφο υπόμνημα και να επικαλεστούν και να προσκομίσουν σχετικά έγγραφα. Ο εισηγητής, αφού λάβει υπόψη τα παραπάνω, εφόσον κρίνει την προσφορά του πλειοδότη συμφέρουσα για τους πιστωτές, εγκρίνει τη σύναψη της σύμβασης μεταβίβασης της επιχείρησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v