Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσχατη προσπάθεια για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Επανέρχεται με νέα πρόταση η κυβέρνηση, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών. Ποια είναι η κρίσιμη διαφορά σε σχέση με την αρχική ιδέα του «ακατάσχετου λογαριασμού». Ξεκινούν σήμερα τα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια.

Εσχατη προσπάθεια για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Μια νέα εκδοχή ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού παζαρεύει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου, με το αιτιολογικό της αμνηστίας, από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει προστασία έναντι των κατασχέσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα ποσοστό του ποσού που απομένει μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της επιχείρησης μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής και όχι στο σύνολο ή σε ένα μέρος του λογαριασμού εξαρχής.

Για παράδειγμα, αν στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα έχει δηλώσει η επιχείρηση ως «ειδικό επαγγελματικό», μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία υπαλλήλων -ενδεχομένως και των οφειλών σε προμηθευτές- απομένουν π.χ. 5.000 ευρώ, ένα μόνο ποσοστό αυτών θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Αν ο πήχης μπει στο 50% για παράδειγμα, οι 2.500 ευρώ θα είναι ανοιχτές σε κατάσχεση.

Αρχικά, η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει μαξιμαλιστικά. Στόχος ήταν η προστασία του 100% του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σχέδιο αυτό συνάντησε την κάθετη αντίδραση των δανειστών, καθώς πρακτικά ισοδυναμούσε με αμνηστία για ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών που φτάνει μόνο για την εφορία και τα τελωνεία τα 91,5 δισ. ευρώ.

Στις 50.000 ευρώ τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες θα τροφοδοτούνταν από τις εισπράξεις μέσω POS και λοιπών κινήσεων κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού συστήματος, και στις 50.000 ευρώ δεν θα χωρούσαν κατασχέσεις από την εφορία. Θα συνιστούσε τεράστια έκπληξη, αν οι δανειστές έλεγαν «ναι».

Το επόμενο σχέδιο αφορούσε στην προστασία ενός ποσοστού του λογαριασμού αυτού από κατασχέσεις, για παράδειγμα 60%. Αν στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό υπήρχαν 50.000 ευρώ, η εφορία δεν θα μπορούσε να κάνει καμία κατάσχεση στις 30.000 ευρώ, αφήνοντας χώρο στην επιχείρηση να αναπνεύσει.

Και αυτό το σχέδιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους δανειστές, με αποτέλεσμα κατά την τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών επί ελληνικού εδάφους στις 15 Σεπτεμβρίου (στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τα προαπαιτούμενα), κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας να βάζει τον ακατάσχετο λογαριασμό στον πάγο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει.

Με διαφορά λίγων ημερών όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ τη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη διαφαινόμενη ανατροπή ήταν αρνητικές.

Ύστατη προσπάθεια

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει μια ακόμα μάχη, τουλάχιστον να σώσει ό,τι μπορεί από το σχέδιο δημιουργίας ακατάσχετου λογαριασμού.

Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν «ανέλπιστα καλά» αναφέρει στέλεχος με γνώση των εξελίξεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεμπλοκάρει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, από σήμερα ξεκινούν και πάλι ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται και το συγκεκριμένο θέμα.

Το σενάριο το οποίο τώρα θα συζητηθεί προβλέπει τροφοδότηση του ειδικού λογαριασμού με εισπράξεις από πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών κινήσεων (όπως και στο αρχικό σχέδιο) και μπλοκάρισμα των κατασχέσεων από τις πάγιες εντολές.

Πρώτα πληρώνεται η εφορία, μετά τα ασφαλιστικά ταμεία, στη συνέχεια οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές. Στο παράδειγμα των 50.000 ευρώ τραπεζικού υπολοίπου, μετά την πληρωμή των παραπάνω, έστω ότι απομένουν 5.000 ευρώ. Από αυτό το πεντοχίλιαρο πλέον ένα ποσοστό θα προστατεύεται από κατασχέσεις. Το νέο σχέδιο μοιάζει να μην αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια -ενδεχομένως καμουφλαρισμένη- νέα εκδοχή του αρχικού μοντέλου.

Αν θα έχει καλύτερη τύχη -σε σχέση με το αρχικό σενάριο- μένει να φανεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τη φαινομενική «πόρτα» των δανειστών στο σχέδιο για τον ακατάσχετο στις 15 Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης συνέχιζε να λέει ότι θα προχωρήσει.

Με συνέντευξή του στη Realnews στις 25 Σεπτεμβρίου δήλωνε ότι «είναι η προϋπόθεση για να πετύχει το πλαστικό χρήμα», προσθέτοντας ότι «ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v