Δεκτές έγιναν από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.
Η ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε καταρχήν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον να παρίστανται στη διαδικασία.
Κατόπιν αυτών η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. Θα κρίνει δηλαδή σε επόμενη διάσκεψη αν είναι συνταγματικός ή μη ο νόμος Παππά.
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των δικαστών απέρριψε την πρόταση του εισηγητή Γιώργου Παπαγεωργίου ο οποίος είχε ζητήσει την απόρριψη των προσφυγών που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαγεωργίου επανήλθε σήμερα και με νέα τοποθέτηση του στήριξε και πάλι τις θέσεις του.
Η διάσκεψη της ολομέλειας έγινε σε φορτισμένο κλίμα καθώς μετά την ασθένεια του κ. Αρ. Βώρου, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ένα από τα δύο αναπληρωματικά μέλη της σύνθεσης, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, πήρε αναρρωτική άδεια. Ο κ. Αλεξανδρής έσπασε το πόδι του στην Κρήτη και δεν συμμετείχε στις τρεις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα.
Παράλληλα χθες ο υπουργός δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχικό έλεγχο κατά ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετείχε στην αποψινή διάσκεψη.
Απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα
Νωρίτερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου απέρριψαν σε άλλη απόφασή τους, τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star και της Κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι τηλεοπτικές εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης.
Το σκεπτικό των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Προσπάθειες εκβιασμού του ΣτΕ καταγγέλλουν οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων
Για άκρως νοσηρό φαινόμενο «που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα» μιλούν οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή τους με αφορμή δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή δικαστικού. Συνδέουν την υπόθεση με την εκδίκαση στο ΣτΕ του διαγωνισμού για τις άδειες.
«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.
«Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.
Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.
Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.
Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.
Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών», καταλήγουν.