Ανδρεάδης: Ετοιμος να αλλάξει σελίδα ο τουρισμός

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε τα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα, ενώ σημείωσε ότι οι αναγκαίες επενδύσεις στον κλάδο πρέπει να αγγίζουν ετησίως τα 3 δισ. ευρώ.

Ανδρεάδης: Ετοιμος να αλλάξει σελίδα ο τουρισμός

Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρεάδης, στην ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του Συνδέσμου.  

Την ώρα που όλη η χώρα κλυδωνίζεται εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας, ήταν ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι, μας κράτησαν μακριά από τον στόχο.

Επίσης, υπογράμμισε, είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα του τομέα, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική εκείνη η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τη στρατηγική εκείνη με την οποία η θετική πορεία του τουρισμού θα συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τη βιομηχανία. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο εφικτός δρόμος για να οδηγήσουμε τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, σημείωσε. Και να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, σε μία δυναμική που θα εδραιώσει τη χώρα ως ηγέτιδα, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών.

Ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε τα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα, ενώ σημείωσε ότι οι αναγκαίες επενδύσεις στον κλάδο πρέπει να αγγίζουν ετησίως τα 3 δισ. ευρώ.

«Αλμα» για ελληνικό τουρισμό προβλέπει ο Σχοινάς της Κομισιόν

Για διαφαινόμενη ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα βοηθήσει στην εμπέδωση της εικόνας σταθερότητας για τη χώρα, έκανε λόγο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του 15ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί.

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο Μ. Σχοινάς προδιέγραψε αλματώδη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Προέβλεψε πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο, ανέφερε πως τα δεδομένα πλεονεκτήματα της χώρας δεν επαρκούν από μόνα τους. Για τον λόγο αυτόν απαιτούνται, μεταξύ άλλων, βαθιές τομές. Επιτακτική ανάγκη, όπως ανέφερε, αποτελεί η συγκρότηση ενός επιτελικού οργάνου για τον τουρισμό. Κι αυτό καθώς, όπως εξήγησε, απαιτείται πολιτική και διοικητική οργάνωση σε αντιγραφειοκρατική κατεύθυνση.

Όπως σημείωσε με έμφαση, απαιτείται να σαρωθούν όλα τα κανονιστικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν ουσιαστικά σε νέους παίκτες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. «Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη του "μακάριοι οι κατέχοντες" που αντιπροσωπεύει μια αντίληψη που ευνοεί τους μέσα αλλά εμποδίζει τους έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα είναι διαθέσιμα 600 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό.

Προέτρεψε ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αξιοποιήσουν δύο επενδυτικά εργαλεία. Το πρώτο αφορά την πρωτοβουλία «COSME», η οποία απευθύνεται κυρίως στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο αφορά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο -όπως ανέφερε- παρατείνεται για μία τριετία, έως το 2020, και θα διαθέτει διπλάσιους πόρους.

Μέχρι σήμερα, σημείωσε, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Γιούνκερ, με συνολικά 574 εκατ. ευρώ, πέντε επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ διαφοροποιείται από προηγούμενα ανάλογα, καθώς δεν υιοθετεί την αντίληψη επιχορήγησης, αλλά προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου από τον επενδυτή. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στους τομείς της νέας οικονομίας (περιβάλλον, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, έρευνα) και όχι σε έργα «για την άσφαλτο και το τσιμέντο», όπως τόνισε.

PwC: Αναγκαίες επενδύσεις 6,5 δισ. ως το 2021

Στις άμεσες επενδυτικές ανάγκες του τουρισμού για την πενταετία που ακολουθεί μέχρι το 2021 αναφέρθηκε από το βήμα του 15ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο senior manager της PwC Λεωνίδας Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με μελέτη της PwC, ο ελληνικός τουρισμός θα χρειαστεί να ενισχυθεί με νέες επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 6,5 δισ. μέχρι το 2021.

Μεταξύ αυτών, υπολογίστηκε πως επένδυση 75 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων (city breaks) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμβολή του συγκεκριμένου είδους τουρισμού στο 4% των συνολικών αφίξεων και το 6% των συνολικών εισπράξεων της χώρας από τον κλάδο του τουρισμού.

Όπως επεσήμανε ο Λ. Παπαϊωάννου, εφόσον υλοποιηθούν οι νέες επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ και συμπληρωθούν με άλλες που θα αφορούν αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, η συνολική συμβολή του τουρισμού, άμεση και έμμεση, στην ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει τα 44 δισ. ευρώ και η απασχόληση να ξεπεράσει το 1 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Βασιλείου: Χρηματοδότηση 450 εκατ. για 11 επενδύσεις στον τουρισμό το 2016

Για έλλειψη υγιούς ζήτησης νέων επενδύσεων μέχρι και πέρυσι έκανε λόγο προ ολίγο ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο των εργασιών του 15ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ.

Το στέλεχος της Eurobank ανέφερε πως ο τραπεζικός όμιλος χρησιμοποιεί δύο κριτήρια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό. Το πρώτο αφορά την ικανότητα διαχείρισης και το δεύτερο τη διαφανή λειτουργία της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στο πρακτικά ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγραφόταν μέχρι και πέρυσι, σημείωσε πως στη Eurobank είχε κατατεθεί μόλις μία επενδυτική πρόταση για χρηματοδότηση το 2015.

Διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα φέτος καθώς, όπως επεσήμανε, η Eurobank έχει εκταμιεύσει ήδη 200 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση-εξαγορά πέντε επενδυτικών σχεδίων, ενώ προβλέπεται να εκταμιεύσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ εντός του έτους για την χρηματοδότηση επιπλέον έξι επενδυτικών σχεδίων-εξαγορών.

Ήδη, όπως επεσήμανε, για το 2017 προβλέπεται ότι η Eurobank θα χρηματοδοτήσει επτά επενδυτικά σχέδια, των οποίων ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Βασιλείου, επεσήμανε πως η τράπεζα εκκινεί ήδη τις διαδικασίες να αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο έξι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους. Οι συνολικές υποχρεώσεις των εν λόγω έξι επιχειρήσεων ανέρχονται, όπως ανέφερε, σε 120 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v