Το «πολύ δύσκολο τρίμηνο» για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του κόμματός του ξεκίνησε. Ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκει την κυβέρνηση σε πυρετώδεις προετοιμασίες με την ευρωπαϊκή και την υπερατλαντική πλευρά, για την κίνηση που πρέπει να γίνει στο φινάλε: την απόφαση για το χρέος που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Από αυτή την κίνηση θα εξαρτηθεί και το εάν... υπάρξει φινάλε, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι για το Μαξίμου ο κύβος ερρίφθη: εάν «περάσει» του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και μείνει στο συρτάρι η δέσμευση του Eurogoup (τον Μάιο) για το χρέος, τότε η ελληνική πλευρά «δεν θα μείνει να περιμένει δέκα μήνες τις γερμανικές εκλογές, χωρίς απόφαση για χρέος, χωρίς μερίδιο από την ποσοτική χαλάρωση και χωρίς καμία σοβαρή επένδυση, εισπράττοντας απλώς φόρους από τους πολίτες».
Σύσκεψη και τριμερής
Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι επιτελείς του ανοίγουν τα χαρτιά τους (φυσικά...) για το πώς θα αντιμετωπίσουν μία τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Σ' αυτή τη φάση, και αφού έστειλε τα μηνύματα «προς πάσα κατεύθυνση», ο κ. Τσίπρας μπαίνει... στον μαραθώνιο αναζητώντας δράσεις και εναλλακτικές.
Χθες είχε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, ενόψει της έλευσης των θεσμών για την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης, ενώ για αύριο προγραμματίζεται σύσκεψη ειδικά για το θέμα του χρέους και το πώς η κυβέρνηση θα μεθοδεύσει τις επόμενες κινήσεις της.
Το διπλωματικό γραφείο του συνέχιζε μέχρι αργά το βράδυ τις επαφές με τα αντίστοιχα γραφεία της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να «κλείσει» τριμερής συνάντηση το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Την ίδια στιγμή, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Ουάσινγκτον για το θέμα του χρέους, καθώς παραμένει σε ισχύ (κατά τις διαβεβαιώσεις) η δέσμευση που μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, ότι «θα υπάρξει απόφαση πριν παραδώσει τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα».
Η ελληνική προσδοκία αφορά στην πίεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στο Βερολίνο για να καμφθεί η πεισματική άρνηση του κ. Σόιμπλε και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «όπλα υπάρχουν».
Το plan B και η προειδοποίηση
Σημειώνεται πάντως ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει και η άποψη ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και χωρίς απόφαση για το χρέος.
Η άποψη περί «παρακαμπτηρίων» ακούγεται περισσότερο ως plan B καθώς η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου, κλείνοντας τις εργασίες του κομματικού συνεδρίου: Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους και ταυτόχρονα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε».
Φράση που, μεταξύ άλλων, δικαίωσε τις σχετικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, κάνοντας σαφή την προειδοποίηση: «Χωρίς χρέος-ποσοτική χαλάρωση, ξεχάστε το κλείσιμο της αξιολόγησης».
Ως επιλογή της κυβέρνησης και όχι ως ατύχημα.