Αγωνία για το "εάν θα τα καταφέρουμε" ως κυβέρνηση και κριτική σε πλευρές της κυβερνητικής πρακτικής που δεν αφορούν στενά τις μνημονιακές υποχρεώσεις (π.χ. η καταστολή κινητοποιήσεων και δη, με χημικά) ήταν τα σημεία που κυριάρχησαν στις μέχρι τώρα ομιλίες στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσοχή στράφηκε στην πρώτη ομιλήτρια της "ομάδας των 53", Κατερίνα Κνήτου, η οποία έδωσε το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει η εν λόγω δυναμική ομάδα απέναντι στην κυβέρνηση, παρουσιάζοντας και τη σχετική "πλατφόρμα". (Ως γνωστόν, άτυπος επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», για να προσθέσει: «Ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα, δημιουργώντας τη στρεβλή αντίληψη ότι όλοι είναι ίδιοι".
Ως δια ταύτα, προέβαλε την ανάγκη «να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή". Για τον λόγο αυτό ζήτησε να αποσαφηνιστεί αφενός, ότι το μνημόνιο "δεν είναι δικό μας" και, αφετέρου, "η σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο".
Ηπιότερη η πλατφόρμα των "53"
Επισημαίνεται πάντως ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο η επιλογή των "53" να αφαιρέσουν από το αρχικό "κείμενο προβληματισμού" (που είχαν διανείμει την άνοιξη, ενόψει τότε, του συνεδρίου), την άκρως επιθετική σύσταση προς την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργό: "Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους 'δανειστές', προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία".
"Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, γιατί εάν χαθεί με δική μας ευθύνη η σχέση μας με τα ασθενέστερα στρώματα, τότε δεν έχει καμία σημασία η παραμονή μας σε μία κυβέρνηση που θα έχει χάσει ουσιαστικά την κοινωνική στήριξη".
Στο κείμενό τους οι "53" επικρίνουν τη μεταφορά όλων των κέντρων αποφάσεων "από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου", καθώς αυτό "δυσκολεύει την επικοινωνία (του κόμματος) με τα κινήματα και τα κοινωνικά λαϊκά στρώματα".
Φίλης: Να μην βρεθούμε ανάμεσα στη Σκύλλα των αυταπατών και στην Χάρυβδη της ηττοπάθειας
"Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μία καμπή, αλλά δεν πρέπει να κινηθούμε ανάμεσα στην Σκύλα των αυταπατών και στην Χάρυβδη της ηττοπάθειας". Με αυτή τη φράση ο Νίκος Φίλης παρουσίασε το δίλημμα κυβέρνησης-κόμματος, δίνοντας ταυτόχρονα και την απάντηση: "Δεν πρέπει να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης, αλλά ούτε από τις αρχές μας. Οφείλουμε να επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, στον οποίον εμείς είμαστε η ραχοκοκαλιά".
Ως υπουργός Παιδείας δεν απέφυγε να τοποθετηθεί στο μείζων θέμα που "τάραξε" την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα: στη σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας. Αφού επισήμανε ότι υπάρχουν πεδία δράσης που δεν χρειάζονται Συνταγματική Αναθεώρηση, έθεσε το (ρητορικό) ερώτημα: Η ευθύνη της Παιδείας, της έρευνας, ανήκει στο υπουργείο; Αφού εξέφρασε την ελπίδα "να μη θελήσει η ιεραρχία να εισβάλλει στην πολιτική", διευκρίνισε ότι η θέση αυτή δεν συνιστά αντιπαλότητα αλλά "υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου".
Σβίγκου υπέρ Σκουρλέτη
Τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτη υπεράσπισε από το βήμα του συνεδρίου η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου.
Χωρίς να τον κατονομάσει, αναφέρθηκε στις επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης εναντίον των υπουργών "που προσπαθούν να προασπίσουν τα δημόσια αγαθά στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων".
Στο σημείο αυτό μάλιστα άσκησε κριτική στην ελλιπή ενημέρωση που έχει το κόμμα για τις εξελίξεις με αποτέλεσμα "για πολλά θέματα να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και να τρέχουμε να τα περισώσουμε επικοινωνιακά".
*Ολόκληρο το κείμενο των «53» δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".