Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μεταβιβάζονται και κατατάσσονται στη λίστα με τις «εισπράξιμες», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 150.000 ευρώ, που έχουν δημιουργηθεί ακόμη και πριν από ένα χρόνο.
Με στόχο το κυνήγι των «επαγγελματιών μπαταχτσήδων» που φορτώνουν συστηματικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία με χρέη, το υπουργείο Εργασίας μεταφέρει στο ΚΕΑΟ και τις οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, που καθυστερούν για χρονικό διάστημα άνω του χρόνου.
Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που τροποποιεί τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται ως «εισπράξιμες» ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ. Στην πράξη, στο μητρώο του ΚΕΑΟ περνούν και οι μεγάλες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, ώστε το Κέντρο να έχει πλέον πλήρη εικόνα και να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κεντρικό σχεδιασμό, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, βάσει της οποίας το ΚΕΑΟ θα μπορεί να δημοσιοποιεί τη «μαύρη λίστα» των μεγαλοοφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς τα ταμεία, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Πριν από την κοινοποίηση, οι οφειλέτες θα ενημερωθούν από το ΚΕΑΟ με την προειδοποίηση να προσέλθουν για ρύθμιση στα Ταμεία, πριν από την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι, με παλαιότερη υπουργική απόφαση (του 2014) είχαν οριστεί ως «εισπράξιμες» ληξιπρόθεσμες οφειλές που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ και είχαν τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Η οφειλή αφορά σε χρονική περίοδο όχι πέραν των έξι μηνών από την ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής της. Η εν λόγω οφειλή μεταβιβάζεται στο ΚΕΑΟ μαζί με οφειλές προηγουμένων ετών του ιδίου οφειλέτη. Στις οφειλές δύναται να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές παλαιότερης χρονικής περιόδου, εφόσον αυτές μεταβιβάζονται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης βεβαίωσής τους, η οποία εκδίδεται μετά από έλεγχο του αρμόδιου φορέα.
2. Το ύψος της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων, που μεταβιβάζεται στο Κέντρο να ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ και άνω.
3. Οι οφειλές να μην τελούν υπό δικαστική αναστολή.
4. Οι οφειλές να μην αφορούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Επιπλέον, ο οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει ενεργή ρύθμιση ή να μην έχει τηρήσει τους όρους προηγούμενης ρύθμισης τμηματικής καταβολής και να μη βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης.
Πλέον, το ΚΕΑΟ μπαίνει στο κυνήγι παλαιών και νέων οφειλετών, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας στα ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 13.000 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά τους χρέη εκτιμώνται σε πάνω από 7,5 δισ. ευρώ έναντι συνολικών οφειλών της τάξης των 16,5 δισ. ευρώ που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ.
Βέβαια, οι ειδικοί στο Κέντρο επισημαίνουν ότι όσο πιο παλιά είναι η οφειλή, τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή της, γεγονός που περιορίζει τις ελπίδες για σημαντική αύξηση των εσόδων του ΚΕΑΟ.