Αυτή τη φορά δεν ήρθε με στικάκι. Ούτε πήγε ομάδα απεσταλμένων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία για να την παραλάβει.
Η νέα λίστα των 475 πιθανών φοροφυγάδων με διευθύνσεις και ονόματα έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών με κρυπτογραφημένο αρχείο, ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, η οποία είναι αρμόδια για κάθε πληροφορία, στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, και τα στοιχεία βρίσκονται ήδη στο γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Η νέα λίστα παρελήφθη προ περίπου δέκα ημερών και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία.
Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και η ομάδα του βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και η στενή συνεργασία που έχει καλλιεργηθεί με τη συνδρομή και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, δημιουργεί το έδαφος για να έρθουν και άλλες λίστες πιθανών φοροφυγάδων το επόμενο διάστημα.
Ο Βάλτερ Μπόργιανς αναζητά ήδη στοιχεία για Γερμανούς καταθέτες σε 57 τράπεζες της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου και η μέχρι σήμερα πρακτική του έχει δείξει πως όποια στοιχεία βρίσκει τα οποία αφορούν σε Έλληνες καταθέτες, τα στέλνει απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών.
«Τρανταχτά ονόματα»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα περιλαμβάνονται «τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο» και αφορούν καταθέσεις σε «μεγάλη τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης».
«Δεν ξέρουμε αν περιλαμβάνει και πολιτικούς», αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, τα στοιχεία είναι σχετικά φρέσκα και αφορούν καταθέσεις του 2010.
Σε πρώτη φάση, τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα λίστα θα διασταυρωθούν με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνονται σε όλες τις προηγούμενες λίστες.
Στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκεται πλέον μια σούπερ λίστα με 1,270 εκατομμύρια ΑΦΜ, προϊόν της διασταύρωσης όλων των καταλόγων πιθανών φοροφυγάδων που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών (από τη λίστα Λαγκάρντ έως τη λίστα Μπόργιανς, και από τους φορολογούμενους με μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό έως και αυτούς με μεγάλες καταθέσεις στο εσωτερικό).
Μετά το τσεκάρισμα, θα ακολουθήσει η εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια σχεδιάζεται η διασταύρωση του συνόλου των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, με βάση το νέο λογισμικό το οποίο υπόσχεται εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα σε 24 ώρες.
Με νέο νομικό οπλοστάσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των υπηρεσιών για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε λίστες του εξωτερικού, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Περιμένουμε συνέχεια λίστες
«Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,7 Fm", και πρόσθεσε: «Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».
«Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες» επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πως αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη νέα λίστα Μπόργιανς, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και αφορά σε 475 Έλληνες καταθέτες, ο ίδιος απάντησε:
«Το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους»