Μπρα ντε φερ Γερμανίας-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σε στρατόπεδα εμφανίζονται χωρισμένοι Ευρώπη και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους. Η σκληρή γραμμή των Γερμανών, η πίεση των ΗΠΑ και η... μέση λύση της Κομισιόν. Ποιες είναι προσδοκίες και τα επιχειρήματα της Αθήνας στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Μπρα ντε φερ Γερμανίας-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Τετραήμερο-φωτιά ξεκινά σήμερα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξεκινούν από σήμερα έναν κύκλο αλλεπάλληλων επαφών στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, και αμέσως μετά πηγαίνουν στις Βρυξέλλες, όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, σημαίνοντας την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Στις αποσκευές τους, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μεταφέρουν:

* την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης (εκτός και εάν το EwG στην επικείμενη πρωινή συνεδρίαση της Δευτέρας αποφανθεί ότι απομένουν άγνωστες επί του παρόντος εκκρεμότητες),

* την καλή πορεία των εσόδων (υπέρβαση εσόδων 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου),

* την εκτίμηση η οποία ενσωματώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,63% του ΑΕΠ φέτος (όταν το πρόγραμμα απαιτεί 0,5% του ΑΕΠ) και

* την κυβερνητική βούληση για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αυτά τα όπλα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, επομένως είναι η ώρα της Ευρώπης να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους.

Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Τα μηνύματα από τους ισχυρούς παίκτες στη διαμάχη ΔΝΤ-ευρωζώνης (στην οποία κυριαρχεί η γερμανική στάση), άρχισαν από τα προεόρτια της Συνόδου.

Πρώτα απ' όλα με τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την Τετάρτη, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2017, αλλά ακόμα και με τέτοιου μεγέθους επέκταση και δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα βουνό δημοσιονομικών μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ.

Σε βάθος χρόνου, έως το 2021, ουδέποτε κατά την άποψη του ΔΝΤ πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% που περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Η θέση αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη στο υπουργείο Οικονομικών. Ερμηνεύθηκε στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την οποία χωρίς δραστικά μέτρα διευθέτησης του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα του Μνημονίου είναι στόχος ουτοπικός.

Νωρίτερα άλλωστε, μέσω της Ντέλιας Βελκουλέσκου και της έκθεσης του άρθρου 4, το ΔΝΤ είχε καταστήσει σαφές ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Διορθώσεις ζητούνται (π.χ. μείωση αφορολόγητου με παράλληλη μείωση των συντελεστών), αλλά δημοσιονομικά ουδέτερες.

Την μπάλα του ΔΝΤ στο γήπεδο των πλεονασμάτων ανέλαβε χθες να πετάξει πίσω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις. «Θεωρούμε ότι η τόση απαισιοδοξία στην ανάλυση του ΔΝΤ δεν θα επιβεβαιωθεί», ανέφερε χθες μιλώντας στο Peterson Institute.

Χωρίς χρέος, δεν μπαίνουμε

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα. Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες ότι το ΔΝΤ χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν πρόκειται να μπει εκ νέου σε χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ενώ λίγο αργότερα, πηγή του ΔΝΤ πήγαινε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για «κούρεμα» χρέους. Η λέξη «haircut» δεν ήταν στο λεξιλόγιο του ταμείου τους τελευταίους μήνες, παρά μόνο η διευθέτηση.

Σύμμαχο στις διεκδικήσεις άμεσης και ουσιαστικής διευθέτησης του χρέους φαίνεται να έχει η ελληνική πλευρά, εκτός από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ (αν και απερχόμενη). Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου διεμήνυσε χθες ότι όσο νωρίτερα λυθεί το θέμα του χρέους, τόσο το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών.

Η παράμετρος Σόιμπλε

Έχοντας μπροστά του τις γερμανικές εκλογές του 2017, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναμένεται να διαπραγματευτεί σκληρά στην Ουάσινγκτον. Η Γερμανία είναι απολύτως σαφές ότι δεν θέλει να ανοίξει καν την κουβέντα, πόσο μάλλον να ψηφίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κατά την πάγια τακτική του υπουργού Οικονομικών πετά το μπαλάκι των αποφάσεων για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Χθες, ο Β. Σόιμπλε έστειλε τα πρώτα του μηνύματα στο πλαίσιο της Συνόδου. Είπε ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα, συμπληρώνοντας ότι όταν η συζήτηση εστιάζεται μόνο στο θέμα του χρέους, αυτό λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v