Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού σκοντάφτει η «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα

Γιατί το πλέον ελκυστικό πρόγραμμα για ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Οι επικοινωνιακές αστοχίες και τα δύο εμπόδια. Στα 3 δισ. ευρώ φτάνουν τα έσοδα των Πορτογάλων από αντίστοιχες δράσεις.

Πού σκοντάφτει η «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα

Η φτωχή συγκομιδή του ελληνικού προγράμματος «Χρυσή Βίζα», για παροχή άδειας παραμονής σε όποιον ξένο υπήκοο επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε αγορά ακινήτου, οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της χώρας να το επικοινωνήσει διεθνώς. Στελέχη που ασχολούνται με την προσέλκυση ξένων αγοραστών υποστηρίζουν πως το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» είναι το ελκυστικότερο στην Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του χαμηλού πλαφόν των 250.000 ευρώ.

Όμως, εξαιτίας της στενότητας πόρων οι παροχές της «Χρυσή Βίζα» δεν προβάλλονται επαρκώς. Έτσι μέχρι σήμερα μόλις 1.500 αγοραστές (περίπου 1.000 από την Κίνα) έχουν ενταχθεί όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες. Ειδικά στην Πορτογαλία, όπου το όριο επένδυσης είναι 500.000 ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από το ελληνικό, το πρόγραμμα έχει οδηγήσει σε επενδύσεις περί τα 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Πάνος Ροζάκης, γενικός διευθυντής της Prime Synergy που ειδικεύεται στις «υπηρεσίες επενδυτικής μετανάστευσης», υποστηρίζει πως ο αρχικός νόμος, του 2013, είχε πράγματι προβλήματα τα οποία διορθώθηκαν στη συνέχεια. Όταν αναφερόμαστε σε υποψηφίους επενδυτές για «Χρυσή Βίζα» συνήθως έχουμε στο μυαλό μας Κινέζους, Ρώσους ή ζάμπλουτους Άραβες, αλλά ο κ. Ροζάκης μεταφέρει άλλη εικόνα.

Στους ενδιαφερόμενους «περιλαμβάνονται εύποροι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων από χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, της Βόρειας Αφρικής, κλπ, οι οποίοι θέλουν να έχουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερεύσει περαιτέρω στη χώρα τους» επισημαίνει. Προσθέτει πως η ζήτηση από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι περιορισμένη, παρά τη σχετική φιλολογία.

«Τα ποσά που θέλουν να δαπανήσουν κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ» λέει ο κ. Ροζάκης ο οποίος προσθέτει πως ενδιαφέρονται κυρίως για καινούργια διαμερίσματα σε καλές περιοχές της Αθήνας. Σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρεται για μετακόμιση στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές αγοράζουν το ακίνητο και στη συνέχεια το ενοικιάζουν.

Τα τρία προβλήματα

Όσοι ασχολούνται με το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», όπως ο γενικός διευθυντής της Prime Synergy, υποστηρίζουν πως πάσχει κυρίως στο μέτωπο της επικοινωνίας. Η στενότητα πόρων δεν επιτρέπει την ενεργότερη προώθησή του, λένε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Enterprise Greece, μέσω συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, τα περιορισμένα κεφάλαια δεν επιτρέπουν την επαρκή προβολή και υποστήριξη.

Θεωρούν πως απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για την προβολή του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Για παράδειγμα το επιθετικό marketing της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν συνδέεται με την έλλειψη προσωπικού στις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι υποψήφιοι για «Χρυσή Βίζα». Όπως λέει ο κ. Ροζάκης, εξαιτίας των αντικειμενικών προβλημάτων στις συγκεκριμένες πρεσβείες, οι υποψήφιοι αγοραστές δε μπορούν να εξασφαλίζουν τη βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα πρώτη φορά. Παρά την προσπάθεια του προσωπικού σε πολλές πρεσβείες, είναι αδύνατον να διαχειριστούν τις αιτήσεις σε εύλογο χρόνο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίπτονται.

Η πολιτεία δεν έχει διαμορφώσει διαδικασίες ικανές να διακρίνουν και να προωθήσουν τις αιτήσεις για επενδυτική βίζα. Οι υποψήφιοι αγοραστές παρότι έχουν την οικονομική ικανότητα να επενδύσουν απορρίπτονται, -για παράδειγμα- επειδή δεν έχουν ξαναταξιδέψει στην Ευρώπη.

Συνεπώς ο υποψήφιος αγοραστής δε μπορεί να έλθει στην Ελλάδα για να προχωρήσει στην απόκτηση του ακινήτου και τη διαδικασία που προβλέπει η «Χρυσή Βίζα».

Το τρίτο πρόβλημα, κατά τον κ. Ροζάκη, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ αυστηρές, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls αλλά και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, κλπ. Οι τράπεζες ζητούν από τους υποψηφίους για το άνοιγμα του λογαριασμού έγγραφα τα οποία δεν υπάρχουν στη χώρα τους, όπως π.χ. εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης! «Ακόμα και στο πλούσιο Ντουμπάι» λέει ο Π. Ροζάκης, «δεν υπάρχει αυτό το έγγραφο» αφού δεν υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλα δικαιολογητικά.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως ακόμα και αν τα δύο τελευταία προβλήματα αντιμετωπίζονται δύσκολα, αν υπάρξει βελτίωση στην επικοινωνία του προγράμματος, τα αιτήματα θα πολλαπλασιαστούν. Επισημαίνουν πως εκτός από τα κεφάλαια που έρχονται στη χώρα, αναπτύσσεται γύρω από τα συγκεκριμένα ακίνητα σημαντική δραστηριότητα συντήρησης, φορολογικής τακτοποίησης, κλπ. Η Prime Synergy, για παράδειγμα, παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές – από την κατάθεση του φακέλου για τη «Χρυσή Βίζα» μέχρι την ενοικίαση της κατοικίας, τη συντήρηση, την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, κλπ.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου

• Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Π.χ. απαιτείται μεταξύ άλλων η διαμονή στη χώρα για 7 χρόνια, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και άλλα.

• Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

• Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.

• Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.

• Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

• Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού, κλπ, για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «Χρυσή Βίζα» πρέπει ο κάθε ένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v