Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση βιάζεται να... αλλάξει κανάλι

Αποσυμφόρηση νησιών ο πρώτος στόχος. Τι ζήτησε ο Α. Τσίπρας από τον Τ. Ερντογάν στη Ν.Υόρκη. «Τρέξιμο» για να ολοκληρωθεί το σήριαλ των τηλεοπτικών αδειών. Εισηγήσεις για τρενάρισμα του ανασχηματισμού, στην τελική ευθεία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση βιάζεται να... αλλάξει κανάλι

Να αφήσει πίσω της τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να μπει στις μάχες της δεύτερης αξιολόγησης και του προσφυγικού επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον «κορμό» της να ετοιμάζεται (και) για την δοκιμασία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του «νόμου Παππά» παραμένει σε εκκρεμότητα, μετά την προχθεσινή αναβολή της συζήτησης, το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για «ουσιαστική και ταχύτατη εξέλιξη του διαγωνισμού».

Επικαλείται προς τούτο την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος από τους τέσσερις «οριστικούς υπερθεματιστές», αλλά και τις συζητήσεις που είχε μαζί τους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε (διαδοχικές) συναντήσεις την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν καταβάλει την δική του πρώτη δόση ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο κ. Παππάς φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση που θα «θωρακίζει» τους τέσσερις αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (δεδομένου ότι θα αντιμετωπίσουν μία πολύ ισχνή διαφημιστική «πίττα») αποτρέποντας την δικτύωση των περιφερειακών σταθμών.

Με την ίδια ρύθμιση, η Digea θα διακόψει το σήμα από τους σταθμούς που εκπέμπουν χωρίς άδεια, όταν παρέλθει η διορία των περίπου τριών μηνών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να... γυρίσει την σελίδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως πότε και πού θα διατεθούν τα 84 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές.

Ο κ. Παππάς, για να προετοιμάσει το έδαφος, παρέπεμψε ήδη στη δήλωση του Αλέξη Τσιπρα στην ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι «με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τις τηλεοπτικές άδειες επιτρέπεται σε 15.000 παιδιά να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και επιπλέον έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με 4.000 νοσηλευτές».

Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ του νόμου – όταν προσδιοριστεί η επόμενη συνεδρίασή του.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

Στο έτερο μέτωπο, του προσφυγικού, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν ως «πρώτο και επείγον μέτρο» την αποσυμφόρηση των νησιών, στα οποία η κατάσταση έχει γίνει έκρυθμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσιπρας συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν προ δεκαημέρου στη Ν. Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε συμφωνία ώστε να γίνονται «επιστροφές»  παράτυπων μεταναστών στο τουρκικό έδαφος από την ηπειρωτική χώρα και όχι μόνο από τα νησιά, όπως ορίζει η ευρωτουρκική συμφωνία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν «το αποδέχθηκε κατ΄αρχήν», αλλά έθεσε θέμα εγγυήσεων ότι δεν θα προωθούνται στη χώρα του άτομα που δεν ακολούθησαν τη διαδρομή: τουρκικά παράλια, ελληνικά νησιά, ελληνική ενδοχώρα.

Με άλλα λόγια, ότι δεν θα «στέλνει» η Ελλάδα στην Τουρκία άτομα που δεν πέρασαν στο δικό της έδαφος από το τουρκικό. Τον έλεγχο θα αναλάβουν τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Καθυστερήσεις και αντιπροσφυγικό δημοψήφισμα

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι φέρουν μερίδιο ευθύνης για τις καθυστερήσεις.

Παραδέχονται δηλαδή ότι η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει την τακτική που ακολουθούσαν αρχικά οι επιτροπές ασύλου να κάνουν αποδεκτά σχεδόν όλα τα αιτήματα των παράτυπων μεταναστών. «Υπερέβαλλαν οι 'αλληλέγγυοι' αλλά αυτό ρυθμίστηκε με την αναβάθμιση του δικαστικού ρόλου στις επιτροπές», λένε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσουν των ευθυνών τους τόσο την Κομισιόν όσο και τις ευρωπαϊκές χώρες που ανέλαβαν «καθήκοντα» από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την άνοιξη, τα οποία, φυσικά, δεν εκπληρώνουν.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO), αλλά ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19, ενώ από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που αποφασίστηκαν έχουν υλοποιηθεί περίπου 4.000», ανέφερε το Μαξίμου προ ημερών.

Στη σύσκεψη των αρμοδίων περί το προσφυγικό κυβερνητικών στελεχών που έγινε την προηγούμενη Τρίτη στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή «να τρέξουμε» για να καλυφθούν τα κενά εν όψει της (αναμενόμενης) αναζωπύρωσης του προσφυγικού.

Αυτό είναι το αντικείμενο του άτυπου Κυβερνητικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι στην Ουγγαρία (που δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις περίπου 1.300 μετεγκαταστάσεις που της αναλογούν) διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα με αντικείμενο «ναι ή όχι στην μετεγκατάσταση των προσφύγων», αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο απόφαση (και όχι πρόταση) της Συνόδου Κορυφής.

Ουδείς υποτιμά δε, τις επιπτώσεις που θα έχει στο προσφυγικό η ήττα της (ανοικτής) πολιτικής της Αγκελας Μέρκελ, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.

Αισιοδοξία για τα εργασιακά

Οσο κι αν μοιάζει... παράξενο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές της, υπάρχουν σημαντικές  συγκλίσεις για τα εργασιακά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεδομένου ότι (όπως μετέφερε σε κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος αρμόδιος Ευρωπαίος παράγοντας) «υπάρχει δεδικασμένο που απαγορεύει στην Κομισιόν να απαιτήσει ή να δεχτεί οτιδήποτε παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο (και) αυτής της αισιοδοξίας, στον κ. Τσίπρα φτάνουν εισηγήσεις να παραπεμφθεί ο ανασχηματισμός για το τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να σηματοδοτήσει «την αλλαγή σελίδας» – πόσο μάλλον εάν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους.

«Να ξανασυστηθούμε» στο συνέδριο

Οσο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-16 Οκτωβρίου; Αν και θα πραγματοποιηθεί στο Τάε Κβον Ντο το κλίμα δεν αναμένεται... πολεμικό.

Από πλευράς ηγεσίας διαψεύδεται «κατηγορηματικά» ότι το συνέδριο θα σηματοδοτήσει τη στροφή του κόμματος προς την σοσιαλδημοκρατία.

«Παραμένουμε βασικό τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και το ζητούμενο, στις σημερινές συνθήκες, είναι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Με την παραδοχή ότι, μετά από ενάμισυ χρόνο διακυβέρνησης, έναν μεγάλο συμβιβασμό και πολλούς μικρότερους, επιβάλλεται ... «να ξανασυστηθούμε». Δηλαδή, να ξεκαθαρίσουμε «ποιοί είμαστε – πού πάμε – μέσω ποιάς οδού» για να αντιμετωπίσουμε την ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία εντός κι εκτός κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v