Οι «κουρασμένοι» επενδυτές αναμένουν η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές, προκειμένου να μπορέσει να περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.
«Η αποτίμηση υπάρχει, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σχολίασε ο Michel Danechi της Duet Asset Management, αφότου Έλληνες επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν σε επενδυτές στο Λονδίνο μια σειρά λόγων για τους οποίους οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της χώρας τα καθιστούν ελκυστικά.
«Αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα», πρόσθεσε ο επενδυτής που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 δισ. δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές δεν βιάζονται να ρίξουν χρήματα σε μια αγορά όπου η αξία μετοχών και ομολόγων έχει επανειλημμένως καταρρεύσει. Στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων διαρκώς βομβαρδίζονται με τις συνηθισμένες ερωτήσεις για τους πολιτικούς κινδύνους, τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας, τους υψηλούς εταιρικούς φόρους και το μη ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα.
Οι αγορές πέφτουν
«Το μήνυμά μας ήταν ''επενδύστε στην Ελλάδα'' και η απάντησή τους ήταν ''αν κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε''», εξήγησε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής μετοχών στην αθηναϊκή χρηματιστηριακή εταιρία Pantelakis Securities.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 11% φέτος, αφού είχαν ήδη χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους το 2015. Οι αποδόσεις των 10ετών κυβερνητικών ομολόγων έχουν παραμείνει άνω του 8%, μακράν οι υψηλότερες στην ευρωζώνη, ακόμη και αφού η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση τον Ιούνιο.
Τα καλά νέα για τους επενδυτές αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, μετά τον νέο γύρο μέτρων που ενέκρινε το κοινοβούλιο χθες. Στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους στόχους, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη για να σώσει την καθυστερημένη συμφωνία ΔΕΣΦΑ-Socar, δείχνοντας προθυμία να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Και πάλι, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί καθώς έχουν πληγεί στο παρελθόν από λανθασμένες προσδοκίες. «Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στη διαδικασία επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μήνυμά τους ήταν υπέρ περισσότερων φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών, ιδιαίτερα υπέρ χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και γρήγορης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο Δρογώσης.
Η κούραση έχει αντικαταστήσει τον φόβο
Ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην κούραση, ανέφεραν δύο στελέχη που παρευρέθηκαν στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας με τους επενδυτές. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν επενδυτές σε αναδυόμενες αγορές και κερδοσκόποι, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Οι ελληνικές εισηγμένες εστιάζουν στα θεμελιώδη τους, καθώς παλεύουν να χτίσουν μια πειστική επιχειρηματολογία για τις προοπτικές της χώρας.
Οι επενδυτές είναι «ακόμη προσεκτικοί και κινούνται βάσει ενός μοτίβου, αλλά ενδιαφέρονται πολύ για την Ελλάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν κάποιος ψάχνει για υψηλές αποδόσεις αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, πού αλλού μπορεί να πάει;» πρόσθεσε.
«Παραφουσκωμένα» ρίσκα
Για «παραφουσκωμένη αντίληψη κινδύνου» στην αγορά ομολόγων, που κρατά μακριά κάποιους επενδυτές, έκανε λόγο και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, σύμφωνα με το πρακτορείο.
«Οι αποδόσεις στο 8,5% απλά δεν δικαιολογούνται», επεσήμανε την Παρασκευή, αφού συναντήθηκε με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο. Όπως πρόσθεσε, μετά την περσινή συμφωνία διάσωσης, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική ενοποίηση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τόσο ο Χαρίτσης όσο και ο Κουτεντάκης εκτίμησαν ότι το αίσθημα των επενδυτών σύντομα θα αλλάξει λόγω θετικών παραγόντων τους επόμενους τρεις μήνες, περιλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της επόμενης αξιολόγησης, μιας συμφωνίας για χαλάρωση των όρων αποπληρωμής χρέους και έπειτα την περίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως πρόσθεσε ο Χαρίτσης, θα υπάρξει «σημαντική ανάκαμψη το 2017».
Όχι ακόμη
Αυτή η εβδομάδα θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας μεταστροφής, σύμφωνα με τον Χαρίτση, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να εκπληρώσει τους εναπομείναντες όρους για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Οι προετοιμασίες για την επόμενη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν αναμένονται άλλες καθυστερήσεις, εκτίμησε.
«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια οικονομία υψηλών αποδόσεων και χαμηλού ρίσκου», ισχυρίστηκε, διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά οδεύουμε».
Το πρακτορείο παρατηρεί ότι το ΔΝΤ δεν μοιράζεται την αισιοδοξία του: σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις και τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν κι άλλο το χρέος της χώρας. Ωστόσο κανένα από τα δύο μέρη δεν είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις.
Ο Κουτεντάκης είπε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει λάθος και στο παρελθόν, υποτιμώντας διαρκώς τις επιδόσεις της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πιάσει άνετα τους φετινούς στόχους για τον προϋπολογισμό, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής για κάποια από τα δάνεια. «Εκείνοι που θέλουν υψηλές αποδόσεις, θα πρέπει να μπουν αυτή τη μεταβατική περίοδο, αλλιώς θα χάσουν μια σύντομη ευκαιρία», ανέφερε.
«Όχι ακόμη, όχι μέχρι να δούμε πραγματική εφαρμογή και όχι μόνο λόγια», απάντησε ο Danechi, σύμφωνα με το Bloomberg.