Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο δείχνουν ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 57 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον στόχο. Οι φόροι πληρώθηκαν, θα συμπεράνει κανείς.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο δείχνουν για τον Αύγουστο αύξηση 1,014 δισ. ευρώ. Οι φόροι δεν πληρώθηκαν, το συμπέρασμα.
Παρότι τα δύο συμπεράσματα κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, και τα δύο στοιχεία είναι σωστά. Και αποδεικνύουν το μέγεθος της υπερφορολόγησης που υφίσταται η ελληνική κοινωνία. Έχουν επιβληθεί τόσοι φόροι, ώστε ακόμα και εάν μεγάλο ποσοστό τους μένει απλήρωτο, πάλι είναι αρκετοί για να βγαίνουν τα «κουκιά» του προϋπολογισμού.
Αν μειώνονταν οι φόροι, θα σκεφτεί κανείς, μήπως η εισπραξιμότητα θα ήταν μεγαλύτερη; Ερώτημα, επί του παρόντος, ρητορικό.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι τον Αύγουστο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, με εξαίρεση τις μη φορολογικές κατηγορίες, διαμορφώθηκε σε 7,755 δισ. ευρώ έναντι 6,741 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Συνολικά (μαζί με τις μη φορολογικές κατηγορίες) τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν σε 8,986 δισ. ευρώ από 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Συνολικά παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν πλέον τα 91,5 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2015 οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 82,596 δισ. ευρώ και σε αυτές προστίθενται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,986 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη (στην εφημερίδα Real), συνεχίζει να επιδιώκει τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
Το εγχείρημα, όπως φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις, υποστηρίζει και η Νέα Δημοκρατία αφού και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω κάτω τις ίδιες θέσεις έχει με την κυβέρνηση -με κάποιες διαφοροποιήσεις, για να είμαστε ακριβείς- αναφορικά με τα μέτρα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος.
Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού με ένα ποσοστό προστασίας έστω 60% έναντι κατασχέσεων για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη θα αύξανε την εισπραξιμότητα των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Το πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές -ιδίως το ΔΝΤ- δεν θέλουν καν να ακούσουν για ρυθμίσεις. Στην τελευταία έκθεσή του μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για την ανάγκη αποστάσεων από νέες ρυθμίσεις, ανέφερε ότι από το 2001 έως σήμερα έχουν γίνει ή προωθηθεί περισσότερες από 60.
Χωρίς ρύθμιση - μόνο κατασχέσεις
Χωρίς νέες ρυθμίσεις, το μοναδικό όπλο για την είσπραξη παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Κι αυτά όμως, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης -κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% (από 49,20% τον προηγούμενο μήνα).
Ακόμα και έτσι όμως, οι εισπράξεις είναι αμελητέες μπροστά στο βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ αφορούν ΔΕΚΟ, πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι χρέη πτωχευμένων, 35,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και 26,6 δισ. ευρώ φυσικά πρόσωπα.
Από τα 82 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων έως το τέλος του 2015, η Φορολογική Διοίκηση έχει καταφέρει να εισπράξει 1,838 δισ. ευρώ στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου.
Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν 1,83 δισ. ευρώ (ποσοστό 16,8%). Άθροισμα 3,6 δισ. ευρώ σε σύνολο 91,5 δισ. ευρώ.
Υπολογίσιμο μέγεθος. Παράλληλα όμως, σταγόνα στον ωκεανό...