Το ερώτημα από και προς την κυβέρνηση «θα πέσουμε από τον Καλογρίτσα;» απαντήθηκε αρνητικά και ο επιχειρηματίας βρέθηκε χθες εκτός διαγωνιστικής κούρσας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για την εξέλιξη αυτή δεν έκρυβαν την ανακούφισή τους κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, καθώς τις τελευταίες ημέρες η «υπόθεση Καλογρίτσα» είχε εξαγριώσει το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού στρατοπέδου -με τον Πάνο Καμμένο να δίνει τον τόνο εμμένοντας σταθερά στο βέτο του για τον επιχειρηματία.
Χθες ακούστηκαν και προτάσεις «να βγει ο Τσίπρας να καθαρίσει τις όποιες σκιές», δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δώσει το σινιάλο της επικείμενης αποχώρησης Καλογρίτσα την προηγούμενη Κυριακή, δηλώνοντας ότι «όποιος δεν καταβάλει το ποσόν ή δεν δικαιολογήσει την προέλευσή του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».
Ένα ερώτημα είναι «γιατί καθυστέρησε η αποχώρηση» και γιατί η υποψηφιότητα του κ. Καλογρίτσα δεν σκάλωσε σε ένα από τα φίλτρα του διαγωνισμού, αλλά στην αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πάντως εναντιώνονται σφόδρα στους ισχυρισμούς περί «ευθυνών Νίκου Παππά» (στον οποίον στρέφει τα βέλη η αντιπολίτευση), αναδεικνύοντας το αδιάβλητο του διαγωνισμού.
Αμηχανία…
Παρότι το τελευταίο διήμερο πλήθαιναν οι ψίθυροι για αποχώρηση του Ι. Β. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό, ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει προκάλεσε αμηχανία: αντί να περιοριστεί στις επιθέσεις που δέχθηκε (όπως αναφέρει στη δήλωσή του) από τους αντιπάλους του, υπέβαλε αίτημα 48ωρης παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος.
Η αρνητική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ήρθε αμέσως, επισημοποιώντας την αποχώρηση. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ο κ. Καλογρίτσας ενίσχυσε τις κατηγορίες ότι μπήκε στον διαγωνισμό χωρίς να έχει τα χρήματα για την άδεια.
«Ασπίδα» στον Λ. Κρέτσο
Τα «σκάγια» φτάνουν και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου είχε εκδώσει ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι «εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν από τους υπερθεματιστές».
Ασπίδα σ' αυτά τα σκάγια επιχειρεί να υψώσει ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του δεν κατέστη δυνατή η δανειοδότησή του από τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκε.
Οπερ, στην επιτροπή είχε δηλώσει το «πόθεν» του τιμήματος («βοσκοτόπι», δανεισμός), αλλά η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε.
Ο Καμμένος «εγκρίνει» Ιβάν
Τι γίνεται τώρα; Καταρχήν, η διεκδίκηση της άδειας περνάει στον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο… καλοδέχθηκε ο κ. Καμμένος, με την ανάρτηση στο twitter: «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τέλειωσε, οι δήθεν "κολλητοί" κόβονται και οι "μη κολλητοί" με το σπαθί τους περνάνε 255 εκατ. ευρώ ταμείο».
Ο κ. Σαββίδης δήλωσε μεν ότι διαθέτει το ποσόν, ωστόσο:
* Θα περάσει από τον (πιο αυστηρό) έλεγχο της επιτροπής.
* Θα υποστεί… την επίθεση του Δημήτρη Κοντομηνά (Alpha), ο οποίος ως δεύτερος επιλαχών έχει κάθε λόγο να εκπέσει ο επιχειρηματίας.
Στο παρασκήνιο πάντως ξεκίνησαν ήδη (πάλι…) οι συζητήσεις για συμπράξεις, με τον κ. Σαββίδη να δηλώνει «έτοιμος» να συνεργασθεί και με τον Alpha και με τον Star, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν χωρίς άδεια.
«Ακυρώστε τον διαγωνισμό»
Προς το παρόν, όλοι οι «παίκτες» (και η αντιπολίτευση) τελούν εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την «τύχη» του διαγωνισμού (σ.σ. που εκ των πραγμάτων πάει προς τα πίσω καθώς θα δοθεί περιθώριο για να πληρωθεί η δόση από τον Ιβάν Σαββίδη), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο «ενδελεχής έλεγχος» των οικονομικών των τριών υπερθεματιστών που κατέβαλαν την πρώτη δόση (Αλαφούζου-Μαρινάκη-Κυριακού).
Οι γνωστοί «ψίθυροι» αφορούν σε δύο πόθεν έσχες «με ερωτηματικά», διατηρώντας αμείωτο το σασπένς για την εξέλιξη του σίριαλ «τηλεοπτικές άδειες».
Οπως αναμενόταν, η ΝΔ ζητά ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα θα κάνει ο Alpha, κατά δήλωση του νομικού του συμβούλου.
Από πλευράς Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απάντησε και χθες ότι «είναι θέμα των ελληνικών αρχών ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών», ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «κυρώσεων», αν υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για διαβλητότητα του διαγωνισμού.
Προαπαιτούμενα και το ερωτηματικό για τους «153»
Σ' αυτό το κλίμα, η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και ψηφίζει σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης.
Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τους «153», ωστόσο σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι εκλεγμένοι βουλευτές της με τον ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς) δεν θα ψηφίσουν την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο υπουργός και ο βουλευτής μετέβησαν στο Μαξίμου για διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας. "Είμαστε υπέρ των συνθέσεων" είπε ο κ. Τσιρώνης πηγαίνοντας στο ραντεβού με τον Φλαμπουράρη.
Είναι ενδεικτική η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να κάνει σαφές πως οι ΔΕΚΟ δεν περνούν στο Υπερταμείο για πώληση αλλά «για αξιοποίηση».
«Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ υπουργός, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ», είπε στη Βουλή χθες, εξηγώντας ότι υπήρξε η μέριμνα ώστε προϋπόθεση για κάθε ιδιωτικοποίηση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Προσκλητήριο Τσίπρα
Οπως αναμενόταν, η χθεσινή εκδήλωση για τον απολογισμό δράσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη αποτέλεσε την εκκίνηση για την επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Φώτης Κουβέλης, οι πρώην βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι στον αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της δεν περισσεύει κανείς.