Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου.
Η συζήτηση επί ελληνικού εδάφους είχε αναδείξει διαφωνίες από την πλευρά των δανειστών όσον αφορά στην τριάδα των Ελλήνων που είχε προτείνει η κυβέρνηση, οι οποίες όμως φαίνεται να ξεπεράστηκαν.
Όπως ανέφερε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr, υπάρχει συμφωνία «στις αρχικές μας επιλογές», δηλαδή στους Ολγα Χαρίτου (έχει ενταχθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργο Ταβλά (στέλεχος της ΤτΕ και καθηγητή του πανεπιστημίου του Λέστερ) και Γιώργο Σταμπουλή (καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ (συνεργάτης της Κρ. Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) θα είναι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα (πρώην στέλεχος του ESM).
Η ίδια πηγή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, παρέπεμψε στο Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την αρμοδιότητα επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερταμείου.
Η συμφωνία για τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου βγάζει από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μια σημαντική εκκρεμότητα με έντονα πολιτική διάσταση, ενώ με την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα μέτωπα τα οποία χρειάζονταν νομοθετική παρέμβαση έως αύριο Τρίτη, με την ψήφισή του.
Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, χωρίς προσθήκες της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση θα μετρά την υλοποίηση επτά εκ των 15 προαπαιτούμενων , με τα εναπομείναντα οκτώ να έχουν δρομολογηθεί και να αποτελούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «θέμα ημερών».
Η checklist
Μετά και την ψήφιση του εφαρμοστικού, η λίστα των προαπαιτούμενων θα μετρά επτά ολοκληρωμένες δράσεις, οι οποίες είναι:
1. Η εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο)
2. Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (η συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε το Σαββατοκύριακο)
3. Η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο)
4. Η επικύρωση της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού (έχει ήδη ψηφιστεί)
5. Ο ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (έχει ήδη γίνει)
6. Η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (έχει γίνει) και η προκήρυξη για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή (τρέχει ο διαγωνισμός)
7. Το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο).
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για τα υπόλοιπα οκτώ προαπαιτούμενα δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους εντός των ημερών. Τα οκτώ εκκρεμή προαπαιτούμενα (εκ των οποίων τρία θεωρεί ήδη κλεισμένα η κυβέρνηση) αφορούν:
1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο. Η διαδικασία θα απαιτήσει μερικές ημέρες πέραν της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group, αλλά η πλευρά των δανειστών φέρεται να κατανοεί τον αναγκαίο έξτρα χρόνο.
2. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
3. Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό (σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αναμένεται εντός της εβδομάδας) από το ΤΑΙΠΕΔ.
4. Επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ . Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια δέσμη διαδικαστικών μέτρων τα οποία έχουν δρομολογηθεί.
5. Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δοθεί οι πολιτικές δεσμεύσεις ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων θα έχει από την 1η Ιανουαρίου επαρκείς πόρους σε κάθε επίπεδο. Δεν είναι σαφές αν χρειάζεται και η έκδοση κάποιας απόφασης.
6. Μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
7. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
8. Εξουσιοδότηση της διοίκησης της εταιρίας, από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθενός.
Και τα λεφτά
Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Στις 29 Σεπτεμβρίου, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα περάσει από το σκανάρισμα του EwG και στις 10 Οκτωβρίου όλα θα είναι έτοιμα για τη λήψη πολιτικής απόφασης εκταμίευσης -συνολικά- της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Πηγές των δανειστών, παρότι θεωρούν ότι πράγματι τα 15 προαπαιτούμενα θα κλείσουν σύντομα, εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης.
Αναφέρουν για παράδειγμα ότι με -σχετική- βεβαιότητα, εντός Οκτωβρίου (έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης του μήνα, οπότε με βάση την απόφαση του ESM τα 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα) θα εκταμιευθεί η δόση.
Συμπληρώνουν όμως πως εάν για παράδειγμα στις 29 του Σεπτέμβρη το EwG διαπιστώσει ότι από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί τα 9-10, δεν αποκλείεται στις 10 Οκτωβρίου στο Eurogroup να ληφθεί η πολιτική απόφαση άμεσης εκταμίευσης του 1,7 δισ. ευρώ (από τα 2,8 δισ. ευρώ) τα οποία αφορούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με βάση τις αρχικές αποφάσεις του Eurogroup, η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ συναρτάται με την απορρόφηση του 80% των προηγούμενων κεφαλαίων που είχαν εκταμιευθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι πράγματι ο στόχος αυτός έχει καλυφθεί αφού οι πληρωμές στο τέλος Αυγούστου έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ.
Στο σενάριο της σπαστής δόσης -το οποίο δεν επιθυμεί η κυβέρνηση-, με την πλήρη υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων θα ακολουθούσε η εκταμίευση του υπόλοιπου 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο συνδέεται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.