Δύο συν ένα μηνύματα έστειλε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής στη «διαπλοκή» και στην αντιπολίτευση:
- Οτι υπάρχουν «κι άλλα πόθεν έσχες» μέσω των οποίων οι διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας επικαλούνται «προβλέψεις για μελλοντικά κέρδη», προκειμένου να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν το ποσό που «χτύπησαν» στη δημοπρασία.
- Οτι οι ίδιοι (κύκλοι και εκπρόσωποι) δεν πρέπει να προτρέχουν σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Αττικής «διότι αυτά που βγάζουν μάτι είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν δοθεί από την τράπεζα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Το τρίτο μήνυμα προκύπτει από το ύφος και τη συνολική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας: η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οπερ, τη Δευτέρα θα περιμένει να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος, ώστε οι υπερθεματιστές να ανακηρυχθούν αδειούχοι.
Η άδεια θα χαθεί όταν...
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα, ο κ. Παππάς επανέλαβε τα πολλά στάδια που έχει αυτή η διαδικασία, «διότι εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες», όπως τόνισε χθες.
Ενα από αυτά τα στάδια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Τετάρτη και αφορά στον λεπτομερειακό έλεγχο του πόθεν έσχες. Εάν -όπως είπε χθες ο κ. Παππάς- βρεθεί πρόβλημα σε κάποιον αδειούχο, τότε «θα χαθεί η άδεια».
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος θα έχει διάρκεια 15 ημερών.
Σε έντονο ύφος κάλεσε τους αντιπάλους του διαγωνισμού «και της κυβέρνησης» (κατονομάζοντας τους ιδιοκτήτες των καναλιών που μειοδότησαν στη δημοπρασία) να σταματήσουν να τρομοκρατούν τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού.
«Οποιος θέλει πολιτική κόντρα να την κάνει με την πολιτική ηγεσία, όχι με δημόσιους λειτουργούς των 1.200 ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση. Δείχνοντας -κατά συνεργάτες του- ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος...
Ηταν success story... το βοσκοτόπι;
Υπερασπίζοντας εμμέσως την υποψηφιότητα του Ι. Β. Καλογρίτσα, ο υπουργός αναφέρθηκε στον σάλο με το περίφημο βοσκοτόπι στην Ιθάκη, παραπέμποντας σε δημοσιεύματα του 2013-2014 που εμφάνιζαν υπό εξέλιξη, τότε, επένδυση στο εν λόγω βοσκοτόπι ως μεγάλη επένδυση.
Κατέθεσε δε, στα πρακτικά σχετικό δημοσίευμα (σ.σ. της Καθημερινής) που, όπως είπε, "δείχνει ότι οι ίδιες εκτάσεις είχαν ντύσει το success story του Αντώνη Σαμαρά και είχαν ενταχθεί στη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων, με αναφορά για 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ".
Δεν απάντησε πάντως στα ερωτήματα (σ.σ. στα οποία δεν αναφέρθηκε ο κ. Φωτήλας), που προκαλεί η φερόμενη ως δωρεά του βοσκοτοπιού στον κ. Καλογρίτσα από τον ιδιοκτήτη του.
Επ' αυτού, άλλες πηγές αναφέρουν πως "όταν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Καλογρίτσας θα απαντήσει με στοιχεία και χαρτιά".
«Ντροπή για τις περούκες»
Το κλίμα οξύνθηκε όταν ο ερωτών βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας τού συνέστησε, ειρωνικά, να μην πετάξει τις περούκες που χρησιμοποίησαν οι δύο δημοσιογράφοι στη Ν. Υόρκη, διότι «θα τις χρειαστείτε όταν θα φεύγετε νύχτα».
"Δεν περίμενα ότι θα υπερασπιστείτε αυτούς που τους έβαλαν, ντροπή. Εκμεταλλευτήκατε το γεγονός για να κάνετε φτηνή αντιπολίτευση. Ντροπή, επιτέλους. Γίνεται για πρώτη φορά διαγωνισμός, βγαίνει αυτό το αστρονομικό ποσό για το Ελληνικό Δημόσιο και αντί να βάλετε πλάτη να εισπραχθεί, ακούμε εξυπνάδες αντί για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παλιά λέγαμε για κόμματα πίσω από τα συμφέροντα, τώρα έχουμε κόμματα που είναι εμπρός των συμφερόντων", ήταν η απάντηση του κ. Παππά.
«Αεροπειρατεία» και ΣτΕ
Βεβαίως απέφυγε κάποια πρόβλεψη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπενθύμισε την «αεροπειρατεία» που, όπως είπε, έγινε το 2013 προκειμένου η Digea να αποκτήσει τον «τηλεοπτικό αέρα» της χώρας.
Αφού τόνισε ότι το ΣτΕ έχει καταδείξει με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ότι το καθεστώς που κληρονόμησε η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, κατέληξε: "Αυτοί που δανείζονταν με αέρα αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό και το ομολόγησαν μετά στην εξεταστική της Βουλής".