Τη «μεταβλητή» Ryanair καλείται, ήδη, να επανεκτιμήσει η ελληνική ταξιδιωτική αγορά στην εξίσωση της επόμενης τουριστικής χρονιάς. Η απόφαση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους να μειώσει την παρουσία της στην Ελλάδα το 2017 ερμηνεύεται από παράγοντες του χώρου ως σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά όχι μόνο.
Ο εμπορικός δ/ντής της Ryanair David Ο'Brien δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών χθες στην Αθήνα, κατά την παρουσίαση του καλοκαιρινού προγράμματος δρομολογίων της στην Αθήνα για το 2017. Ξεκαθάρισε πως η απόφαση της εταιρείας ήταν να μειώσει οριακά (-2%) το συνολικό της πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των αλλεπάλληλων προτάσεων που κατέθεσε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα.
Ο D. O'Brien έκανε λόγο για 26 συνολικά επιστολές με προτάσεις που στάλθηκαν στις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς να λάβει απάντηση. Με την αφορμή αυτή, αναφέρθηκε στον περυσινό του χαρακτηρισμό «Μαρία Αντουανέτα» που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση, εξηγώντας πως δεν αναφερόταν στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ούτε σε κάποιο άλλο πρόσωπο.
«Μάλλον αφορούσε τη στάση της κυβέρνησης...» διευκρίνισε γεννώντας νέα ερωτήματα για το αν ήθελε επί της ουσίας να κάνει διορθωτική δήλωση, ή να συντηρήσει μια ατμόσφαιρα έντασης.
Οι αιχμές του ανώτερου στελέχους της Ryanair έφθασαν μέχρι τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη λέγοντας: «Γνωρίζω πως οι υπουργοί Τουρισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που θα ήθελαν, όταν πολλά εξαρτώνται από τους υπουργούς Οικονομίας...».
Στο δια ταύτα, κυβέρνηση, τουριστικοί φορείς και βασικοί «παίκτες» της ελληνικής τουριστικής αγοράς είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους για το 2017 με ένα βασικό δεδομένο: ότι ο δεύτερος ισχυρότερος «παίκτης» της εγχώριας αεροπορικής αγοράς (Ryanair) αποφάσισε να παγώσει την επέκτασή της στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2016, με οριακή υποχώρηση 2%.
Ας σημειωθεί πως ο ρόλος της Ryanair ήταν καθοριστικός τόσο στην ανάπτυξη του αεροδρομίου της Αθήνας την τελευταία διετία, όσο και στην αύξηση του αριθμού ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων που πρόσφεραν τα τελευταία χρόνια Aegean και Ryanair, έγινε δυνατή η εξισορρόπηση της μεγάλης μείωσης των Ρώσων επισκεπτών, αλλά και η μεγάλη άνοδος ταξιδιωτών από Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.
Έτσι, το «χειρόφρενο» που σήκωσε η Ryanair υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλους «παίκτες» που θα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις επιπλέον θέσεις που δεν θα συνεισφέρει η Ryanair.
Αναπόφευκτα, τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στον ισχυρότερο «παίκτη» της ελληνικής αγοράς, Aegean Airlines. Αν, δηλαδή, η ελληνική εταιρεία προτίθεται να ενισχύσει τη θέση της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναλαμβάνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη σύνδεση βασικών προορισμών με περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Οι αποφάσεις της Ryanair για το 2017 αντανακλούν την αλλαγή στρατηγικής της με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων της εγχώριας αγοράς.
Έτσι, η Ryanair εμφανίζεται να επανατοποθετείται στην ελληνική αγορά, παγώνοντας την ανάπτυξή της στην Αθήνα με ταυτόχρονη ενίσχυση της παρουσίας της στη Θεσ/νίκη και στα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2017 υπολογίζει ανάπτυξη 1% στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά 14% στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Ο εμπορικός δ/ντής της Ryanair άφησε σαφείς αιχμές για τις χρεώσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι εξίσου ακριβό με το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Είναι χαρακτηριστικό πως προστίθεται μόνο ένα καθημερινό δρομολόγιο προς Σόφια, ενώ θα υπάρχουν περισσότερες πτήσεις προς Χανιά (25 την εβδομάδα) και Μύκονο.
Η διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» από την πλευρά της δεν μπορεί να υπολογίζει σε περισσότερους από 3,4 εκατ. επιβάτες από τη Ryanair.
Η ενίσχυση της παρουσίας της Ryanair στα αεροδρόμιο Θεσ/νίκης (+14% το 2017), την ίδια στιγμή, αποδίδεται εν μέρει από στελέχη της αγοράς στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται από ευρωπαϊκές αγορές για προορισμούς της Βορ. Ελλάδας. Δυναμική, όπως εξηγούν, η οποία θα αποτυπωθεί σε προγράμματα τσάρτερ συγκεκριμένων τουρ οπερέιτορ.
Ίσως η σοβαρότερη εξέλιξη από τις ανακοινώσεις της Ryanair αφορά στην Κω, αφού ακυρώθηκε το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ο πονοκέφαλος, μάλιστα, κυβέρνησης και τοπικών φορέων του νησιού είναι μεγάλος, καθώς θα προκύψει έλλειμμα περί τις 120.000 θέσεις προς το νησί (τόσους υπολογίζει τους πελάτες της η Ryanair στη συγκεκριμένη γραμμή).
Παράγοντες της Κω, πάντως, μιλώντας χθες στο Euro2day.gr εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για το αν η φορολογία ήταν ο βασικός λόγος για την ακύρωση του δρομολογίου από τη Ryanair. Αναρωτιούνταν, ταυτόχρονα, αν υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει η σχετική απόφαση.