Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι παράγοντες του κλάδου τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ο αγοραστής της όχι μόνο θα αναδειχτεί σε leader της αγοράς, αλλά επιπλέον θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά δίκτυα της χώρας.
Στους παρατιθέμενους πίνακες, καταγράφονται τα μερίδια αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις, με την Εθνική Ασφαλιστική να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και στις δύο κατηγορίες (στους γενικούς κλάδους, μετά τη φετινή εξαγορά της ΑΤΕ από την ERGO). Από τον πίνακα αυτόν, προκύπτει πως όποια πολυεθνική που ήδη έχει παρουσία στην Ελλάδα καταφέρει να εξαγοράσει την Εθνική, τότε θα ανεβεί στην πρώτη θέση και στις δύο κατηγορίες.
Πώς όμως έχουν τα πράγματα σήμερα στην Εθνική Ασφαλιστική;
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις στη μητρική τράπεζα προκειμένου να ρευστοποιήσει την πλειοψηφία της θυγατρικής της, εάν είναι δυνατόν ακόμη και ως το τέλος του 2016.
Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν υπάρξει κάποιες επαφές τουλάχιστον με την Allianz, με παράγοντες ωστόσο της αγοράς να αμφισβητούν εκτιμήσεις που θέλουν το ζήτημα να βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει ακουστεί κάποιο απτό ενδιαφέρον από γαλλικούς ή άλλους πολυεθνικούς ομίλους.
Και τέλος, στην πλευρά του ομίλου της Εθνικής ακούγονται πολλές φωνές που θέλουν τη διακράτηση της θυγατρικής ασφαλιστικής, λόγω της υψηλής κερδοφορίας και των προοπτικών της. Μάλιστα ορισμένοι φέρονται να συλλέγουν στοιχεία μήπως και καταφέρουν να πείσουν τους «θεσμούς» για αλλαγή πολιτικής.
Οι περισσότεροι πάντως παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι τελικά θα περάσει η θέση των δανειστών και πως αργότερα ή γρηγορότερα θα έχουμε deal.
Η περίπτωση της NN Hellas
Σε αντίθεση με πολλά στελέχη της αγοράς που εδώ και χρόνια την είχαν «ξεγραμμένη» από την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η NN Hellas επέστρεψε πέρυσι δριμύτερη και πέρασε μάλιστα από τη δεύτερη στην πρώτη θέση του κλάδου ζωής! (δεν δραστηριοποιείται στους γενικούς κλάδους).
Αιχμή του δόρατος βέβαια ήταν τα προγράμματα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, καθώς όχι μόνο προσέφεραν εγγύηση κεφαλαίου, αλλά παράλληλα έδιναν (και εξακολουθούν να δίνουν έως σήμερα) τη δυνατότητα στους Έλληνες πελάτες να επενδύουν στο εξωτερικό και να προστατεύονται από τον κίνδυνο του Grexit. Πέραν αυτών, δυναμική πορεία είχαν και τα προϊόντα του κλάδου υγείας.
Αναμφίβολα, σημαντική συμβολή στην άνοδο της NN Hellas είχε και το δίκτυο της Τραπέζης Πειραιώς, καθώς οι δύο πλευρές συνεργάζονται στο μέτωπο του bancassurance στον κλάδο ζωής, μια συνεργασία όμως που λήγει το 2017.
Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια; Αν και η νέα διοίκηση της NN Hellas δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά της, φαίνεται πως έχει ως πρώτο στόχο τη συνέχιση της συνεργασίας με τον όμιλο Πειραιώς, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο (σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί το deal με την Πειραιώς;) να ενδιαφερθεί για την Εθνική Ασφαλιστική, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στο δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.
Αλήθεια επίσης είναι πως σε περίπτωση που χαλάσει το deal μεταξύ NN και Πειραιώς, θα υπήρχαν και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που θα επιθυμούσαν να αντικαταστήσουν τον ρόλο της NN.
Αντιδράσεις δικτύων έναντι τραπεζών
Γενικότερα πάντως, το bancassurance φαίνεται να κερδίζει μερίδια αγοράς και δεν είναι τυχαίο ότι οι leader τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στους γενικούς κλάδους συνεργάζονται με τραπεζικά δίκτυα.
Αν λοιπόν, η Ergo (συνεργάζεται με Πειραιώς στους κλάδους ζημιών) εξαγόρασε φέτος την ΑΤΕ και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, το ίδιο θα γίνει και για την εταιρεία που θα αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, που ήδη κατέχει τη δεύτερη θέση τόσο στους γενικούς κλάδους, όσο και στα ζωικά προϊόντα.
Την ώρα ωστόσο που το bancassurance αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς, έντονες είναι οι αντιδράσεις στους παράγοντες των άλλων ασφαλιστικών δικτύων (agency, πράκτορες), οι οποίοι κλιμακώνουν τις καταγγελίες τους για αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται από κάποιες τράπεζες.
Κομβικό ρόλο στις αντιδράσεις δεν παίζουν μόνο τα σωματεία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αλλά επίσης αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες (που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δίκτυα) και Επιμελητήρια, με πρώτο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.