Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει σήμερα ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και 34 ακόμη άτομα που κατηγορούνται για επισφαλή δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ωστόσο δεν αποκλείεται να αναβληθεί καθώς κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αναμένεται να υποβάλουν σχετικά αιτήματα.
Πέραν του Αγγελου Φιλιππίδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, η πρώην επικεφαλής του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς και στελέχη της τράπεζας.
Στους κατηγορούμενους αποδίδεται σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία και απάτη σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Τόσο στην εισαγγελική πρόταση όσο και στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται ένα «πάρτι» εκατομμυρίων που στήθηκε γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κατέληξε σε ζημία πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία τελικά πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.
Για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε εκπονήσει πόρισμα, ως επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα, ο μετέπειτα υπουργός Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που είχε αναλάβει την έρευνα, είχε συντάξει πόρισμα πολλών σελίδων και είχε ασκήσει τις ποινικές διώξεις που οδήγησαν τον αρμόδιο ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη να εκδώσει, αιφνιδίως, εντάλματα σύλληψης κατά πολλών εμπλεκομένων.
Μετά τα εντάλματα σύλληψης, μάλιστα, ο Αγγελος Φιλιππίδης βρέθηκε εκτός Ελλάδος και χρειάστηκε να κινηθούν διαδικασίες έκδοσής του από τις τουρκικές αρχές για να φθάσει στη χώρα μας, ενώ παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και για το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα που βρέθηκε στο Λονδίνο.
Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται λεπτομερώς οι μηχανισμοί που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση.
«Στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Περιγράφοντας τη ζημία που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του Δημοσίου στην πρότασή της προς το συμβούλιο επισημαίνει ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με τη συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ -συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις... ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».
Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Τον Ιανουάριο του 2014, μετά από έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πόρισμα 150 σελίδων περιγράφει τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς να αποπληρώνονται καθώς και τις διαδρομές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.