Εν μέσω εντάσεων ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες η συνεδρίαση -κεκλεισμένων των θυρών- της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Κατά την συνεδρίαση σημειώθηκαν σφοδροί διάλογοι μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ επίθεση δέχθηκε η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα αναφορικά με τις εγγυήσεις που έχει καταβάλλει για την πληρωμή του αντιτίμου της τηλεοπτικής άδειας.
Από την πλευρά του ΣΚΑΙ οι δικηγόροι ζήτησαν από το ΣτΕ να μην καταβάλλουν την πρώτη δόση (13 με 14 εκατ. ευρώ περίπου) μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν σήμερα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Ν.Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλ. Μάζο, εκδίκασε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Αρχικά είχε καταθέσει παρέμβαση και ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon TV, αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε.
Κατά τη συνεδρίαση, εκτός των δικαστών και των δικηγόρων του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών, παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριος Κρέτσος.
Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης.
Παράλληλα, κατατέθηκαν και 28 παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:
1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) η οποία κατέθεσε 3 παρεμβάσεις σε βάρος άλλων τηλεοπτικών σταθμών και νέων εταιρειών στον τηλεοπτικό χώρο.
2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, η οποία κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha κατέθεσε 4 παρεμβάσεις.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
7) Η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος Τηλεοπτικού» συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.
Με την έναρξη της διαδικασίας , ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου ζήτησε "συγκράτηση από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών, ώστε να αφεθεί το δικαστήριο να λάβει απερίσπαστο τις αποφάσεις του".
Κατά την διαδικασία επικράτησε ένταση μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ επίθεση δέχθηκε η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα που έχει λάβει σχετική άδεια. "Ήταν όλοι εναντίον όλων", είπε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος επεσήμανε πως "ακόμα και οι υπερθεματιστές διατύπωσαν με την ίδια σφοδρότητα τις νομικές ενστάσεις τους κατα του διαγωνισμού".
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου Γιάννης Μαντζουράνης αντέτεινε πως "το μέτωπο έχει διαρραγεί , καθώς δυο σταθμοί παραιτήθηκαν ο ένας από τα δικόγραφα εναντίον του άλλου έχουν αρραβωνιαστεί και πορεύονται προς γάμο. Ευχόμαστε βίον ανθόσπαρτον". Ο κ. Μαντζουράνης αναφερόταν στο γεγονός ότι πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha παραιτήθηκε απο το δικόγραφο σε βάρος του ΣΚΑΙ, και στο διάλειμμα της διαδικασίας, έκανε το ίδιο και ο ΣΚΑΙ.
Αλλεπάλληλες ερωτήσεις έγιναν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ως προς το αν ο στόχοι του κ.Καλογρίτσα, είναι αποκλειστικώς και μόνο ραδιοτηλεοπτικοί. Ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Μάζος έκανε απανωτές ερωτήσεις. Χαρακτηριστικά η πλευρά Καλογρίτσα ερωτήθη για το αν έχει σχέση η παραγωγή cd, που αναφέρεται στους σκοπούς της εταιρίας με τα ραδιοτηλεοπτικά, ενώ αντίστοιχη ερώτηση εγινε και για τους "σκοπούς κατάδυσης" που αναφέρεται ως αντικείμενο της εταιρίας Σαββίδη.
Όλοι οι σταθμοί, ακόμα και οι υπερθεματιστές, τόνισαν πως οι παρουσία Καλογρίτσα και Σαββίδη ουσιαστικά ανέβασε στα ύψη τα ποσά που δόθηκαν με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η ερώτηση που έγινε από έδρας ."Με τόσα λεφτά που δόθηκαν μπορεί κάποιος να κάνει τελικά απόσβεση;"