Επιχείρηση με στόχο την εξπρές χορήγηση αδειών εισόδου (visa) σε ταξιδιώτες που προέρχονται από δυναμικά ανερχόμενες χώρες εκτός Συμφωνίας Σέγκεν βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη εκπονήθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου οι ελληνικές προξενικές αρχές σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση για βίζες που θα προκύψει, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη χορήγησή τους.
Βασικός λόγος της κινητοποίησης της κυβέρνησης αποτελεί η επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση πρόσθετων εσόδων από κάθε δυνατή πηγή. Επιπλέον, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη μείωση τουριστικών εισπράξεων που κατέγραφαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το πρώτο εξάμηνο.
Ταυτόχρονα, η ρευστότητα που καταγράφηκε φέτος στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού καθιστά μονόδρομο τον στόχο για αύξηση της τουριστικής κίνησης από χώρες εκτός Ε.Ε.
Αφορμή της κινητοποίησης της κυβέρνησης ήταν η εικόνα οργανωτικού αλαλούμ που εμφάνισαν οι ελληνικές αρχές στη Μόσχα το φετινό Πάσχα, λίγο πριν την αναχώρηση των πρώτων τσάρτερ της φετινής περιόδου για την Ελλάδα. Οι πολυήμερες καθυστερήσεις στη χορήγηση βίζας, τα προβλήματα στο λογισμικό του ηλεκτρονικού συστήματος και οι τεράστιες ουρές που σχημάτιζαν έξω από visa center Ρώσοι που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα πυροδότησαν, άλλωστε, μπαράζ δυσμενών δημοσιευμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα.
Στα σοβαρά προβλήματα που καταγράφηκαν στις θεωρήσεις αδειών εισόδου στη Μόσχα αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς η σημαντικά κατώτερη του αναμενόμενου αύξηση επισκεπτών από τη Ρωσία φέτος. Σε μια χρονιά, ιδιαίτερα, που ήταν αφιερωμένη στη Ρωσία.
Η ηγεσία του υπ. Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει ως «πιλότο» για το 2017 τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν με καθυστέρηση φέτος στις ελληνικές αρχές της Μόσχας. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το θέμα του αριθμού πρόσθετων υπαλλήλων που θα χρειαστεί να ενισχύουν τις προξενικές αρχές. Κι αυτό καθώς φέτος η ηγεσία του υπ. Εξωτερικών δεχόταν ισχυρές πιέσεις να προσλάβει προσωπικό για να εξυπηρετήσουν περισσότερο από 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήρθαν πολύ λιγότεροι.
Το σχέδιο του Ν. Ξυδάκη προβλέπει μεταξύ άλλων άμεση κινητοποίηση των πρεσβειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, ώστε να καταγραφούν, σε πρώτη φάση, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό ταξιδιωτών που αναμένεται από την κάθε χώρα.
Για τον σκοπό αυτό οι ελληνικές πρεσβείες θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με φορείς στην Ελλάδα αλλά και τοπικούς (στην κάθε χώρα), προκειμένου να διαπιστωθεί η ζήτηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι πρεσβείες θα πρέπει να έχουν στείλει στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου σχετικό υπόμνημα.
Με βάση τις εκτιμήσεις για τον αριθμό τουριστών που αναμένεται από την κάθε χώρα, θα αποφασιστεί στη συνέχεια ο αριθμός πρόσθετων υπαλλήλων που θα απαιτηθεί. Με βάση τον σχεδιασμό, όλες οι σχετικές διευθετήσεις θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, για να μην επαναληφθούν τα φετινά «παρατράγουδα».
Όπως σημείωσε στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή, ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος στην πολλά υποσχόμενη αγορά του Ιράν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σειρά εμπλοκών» που καταγράφηκαν φέτος είχαν ως αποτέλεσμα να χορηγηθούν μόλις 10.000 βίζες σε Ιρανούς που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, παρότι η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρειάστηκε να μεταβεί επιτόπου κλιμάκιο του υπ. Εξωτερικών και να ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό ο μηχανισμός των ελληνικών προξενικών αρχών στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πηγή, ήδη υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη χορήγηση 100.000 αδειών εισόδου Σέγκεν την επόμενη χρονιά.