Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω ολοταχώς(;) από Κομισιόν στη μετεγκατάσταση

Ενόχληση Αβραμόπουλου για την απόφαση Γιούνκερ να μην κρατήσει στην ομιλία του ξεκάθαρη γραμμή για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Γιατί ο πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να οπισθοχωρήσει όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στην ευελιξία επί των δημοσιονομικών κανόνων.

Πίσω ολοταχώς(;) από Κομισιόν στη μετεγκατάσταση

Ανταπόκριση από Μπρατισλάβα

 

Βιάστηκε πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίσει για την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και δύο ακανθώδη θέματα που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θα λειτουργήσουν υπέρ της χώρας μας, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν και σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του Euro2day.gr και του ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, η φράση του κ. Γιούνκερ ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να επιβληθεί στην ΕΕ», δείχνει και τη στροφή από τη σκληρή στάση που κρατούσε ένα χρόνο τώρα η Κομισιόν στον επαναπατρισμό προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος ρωτήθηκε χθες στο press room των Βρυξελλών, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν αλλάζουν, συνεπώς ο κ. Γιούνκερ δεν χρειαζόταν να τις επαναλάβει, ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάς ανέφερε ότι ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος μετά την ομιλία και μάλιστα ζήτησε τις απαραίτητες εξηγήσεις, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση για το relocation.

Πριν από κάθε «State of the Union» ομιλία, ο κάθε επίτροπος παραδίδει στον πρόεδρο της Κομισιόν ένα ντοσιέ με τις πρωτοβουλίες οι οποίες και είθισται να συμπεριλαμβάνονται στις ομιλίες. Αυτή τη φορά όμως ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε ένα σαφές βήμα πίσω. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, όμως για τους καλά γνωρίζοντες αλλάζουν πολλά.

«Ο εκνευρισμός Αβραμόπουλου ήταν εμφανής, καθώς η Κομισιόν ήταν εδώ και μήνες σε πορεία σύγκρουσης με τους ηγέτες της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτούς που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν μετά το Brexit και την άρνηση πολλών χωρών όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία να δεχθούν τον επαναπατρισμό αλλά και τα πρόστιμα που είχε εξαγγείλει η Κομισιόν για τους παραβάτες.

Μάλιστα αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν ανοικτά τον κ. Γιούνκερ να παραιτηθεί. «Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν είναι προς όφελός του να βρίσκεται σε κόντρα με τους ηγέτες. Ήδη έχει τραβήξει πολύ το σχοινί και αποφάσισε να συμπλεύσει προς το παρόν μαζί τους καθώς η Γερμανία και η Γαλλία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και γενικά το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο θετικό για το πρόσωπό του», δήλωσε η πηγή.

Έτσι φθάσαμε από τη δήλωση «η αλληλεγγύη δεν είναι a ala carte» του Μαρτίου στο «η αλληλεγγύη δεν επιβάλλεται», του Σεπτεμβρίου.

Η πηγή ανέφερε ότι η στροφή αυτή αναμένεται να κριθεί και από την πολύπαθη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Όπως μαθαίνουμε, στην τριμερή που έγινε στο περιθώριο των G20 στη Κίνα μεταξύ Ερντογάν, Τουσκ και Γιούνκερ αποφασίστηκε η αναβολή της εξέτασης άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες για το τέλος του χρόνου, ώστε να δείξει στίγματα καλής συμπεριφοράς η Τουρκία αλλά και να προετοιμαστεί το έδαφος στην ΕΕ για ομόφωνη απόφαση για την άρση της βίζας.

Όπως μαθαίνουμε δε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε εξηγήσεις για τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας των τελευταίων μηνών, αυτές αποδόθηκαν στις... προσωπικές απόψεις της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν!

Η προσωπική απόφαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χαμηλώσει τους τόνους αφήνει έκθετη τη χώρα μας, που μαζί με την Ιταλία αναμένεται να επωμιστούν και άλλα βάρη και να δεχθούν κι άλλους μόνιμους πρόσφυγες. Ασφαλώς και η κυβέρνηση δεν διέγνωσε αυτή την εξέλιξη από την ομιλία Γιούνκερ.

Ένα δεύτερο πισωγύρισμα του προέδρου της Κομισιόν ήταν αυτό για τη χαλάρωση της ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως μαθαίνουμε, στο αρχικό προσχέδιο της ομιλίας, ο κ. Γιούνκερ ήταν πιο επιθετικός και ξεκάθαρος ότι πρέπει να εξαιρούνται κάποια κονδύλια π.χ. για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις από το έλλειμμα.

Όμως και σε αυτό αποφάσισε να υποχωρήσει, καθώς θα τον έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Eurogroup αλλά και τις σκληροπυρηνικές χώρες της ΕΕ. Όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος, μπαίνουμε στους πιο κρίσιμους 12 μήνες, όπου θα διαφανεί εάν η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη ή όχι.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο προεκλογικός κύκλος της Γερμανίας θα επηρεάσει την ατζέντα της ΕΕ όπως και οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v