Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο βήματα και οι «επτά» του Νότου για το ελληνικό χρέος

Μαξίμου-Ζαλοκώστα διαψεύδουν τα περί «διαφοροποίησης Δραγασάκη» στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Για «μονταζιέρα της ΝΔ» μιλά ο αντιπρόεδρος. Θετικά μηνύματα για τη δυναμική του Med Club ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Τα δύο βήματα και οι «επτά» του Νότου για το ελληνικό χρέος

«Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα του χρέους και τα περί του αντιθέτου αποτελούν άλλο ένα προϊόν της ‘μονταζιέρας’ της ΝΔ».

Αυτή την απάντηση δίνουν Μαξίμου και Ζαλοκώστα, μετά την ερμηνεία που προσέδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για το θέμα.

Προς στιγμήν (χθες το μεσημέρι) προκλήθηκε σύγχυση για το τι εννοούσε ο κ. Δραγασάκης σχετικά με τα περιθώρια που υπάρχουν να διευθετηθεί, άμεσα, το μείζον ζήτημα του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυβαν την αμηχανία τους μπροστά (και) στους πηχιαίους τίτλους περί διάστασης απόψεων Τσίπρα-Δραγασάκη.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος αντέδρασε αμέσως, δίνοντας εντολή στους συνεργάτες του να διανείμουν το κείμενο της παρέμβασής του στη Βουλή αλλά… και το σχετικό βίντεο, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Κατόπιν τούτου, οι κυβερνητικοί επιτελείς σήμαναν… «λήξη συναγερμού» στους ανησυχούντες, επισημαίνοντας ότι «δεν εγείρει κανένα θέμα» ο προβληματισμός που ανέπτυξε ο κ. Δραγασάκης για το πώς, με ποιους και με ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί μόνιμη λύση στο χρέος.

Συγκεκριμένα:

Παρεμβαίνοντας στην υποεπιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητά «το χρέος και την απομείωσή του», ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε τον συλλογισμό: η οριστική επίλυση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποτελέσει μέρος μίας ριζικής πανευρωπαϊκής ρύθμισης του χρέους, που να αφορά δηλαδή όλες τις χώρες -και δη, του Νότου που είναι εξίσου υπερχρεωμένες.

«Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι πρόκριμα για τη ρύθμιση του χρέους και άλλων χωρών, γι' αυτό και βλέπουμε ζωηρό ενδιαφέρον και από χώρες πέραν της Ευρώπης. Δεν είναι κρυφό ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Κογκρέσο κάνει ειδικές εκθέσεις για την πορεία του ‘ελληνικού προβλήματος’, όπως το λένε. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει τα ίδια, το Ευρωκοινοβούλιο έχει συστήσει Επιτροπή, άρα, υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε όμως ότι μέχρι να υπάρξει αυτή η πανευρωπαϊκή λύση, απαιτείται μία άμεση ρύθμιση που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ώστε να μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές -ανέφερε προς τούτο δε, το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Η τριπλέτα Δραγασάκη

Οπως εξηγούσαν συνεργάτες του, ο κ. Δραγασάκης:

* Παρουσίασε την ανάγκη μίας άμεσης απόφασης, μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα καταστήσει «βιώσιμο» το χρέος, επικαλούμενος και τη συμφωνία του Μαΐου στο Eurogroup.

* Παρέπεμψε για το πιο απώτερο μέλλον («μετά το 2018») την οριστική επίλυση, δεδομένου ότι η ίδια η συμφωνία ορίζει τρεις χρόνους: άμεσα μέτρα, μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και μια συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

* Σημαντικό «εργαλείο» για τα παραπάνω αποτελεί η Ευρωμεσογιακή Σύνοδος της Αθήνας, καθώς οι επτά συμμετέχουσες χώρες του Νότου αφενός αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στην ΕΕ και, αφετέρου, αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες πρόβλημα χρέους.

Η δυναμική του Νότου και η κίνηση Γιούνκερ

Αυτή η τελευταία επισήμανση προβάλλεται ιδιαίτερα από το Μαξίμου, που ποντάρει πολλά (αν όχι όλα…) στην κοινή στάση των «επτά». Οι μεταξύ τους συζητήσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ώρες καθώς θεωρείται πολύ σημαντικό να υπάρξει μία «πρώτη γεύση» την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για «την Ευρώπη μετά το Brexit».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρέπεμπαν χθες στη διάσταση που έδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης (κυρίως τα γερμανικά Spiegel και Deutsche Welle) στη δυναμική του Med Club (σ.σ. των «επτά» του Νότου), αλλά και τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα... δύο από τα αιτήματα του «κλαμπ»:

1. Την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομά του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, και τον διπλασιασμό των πόρων του (κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ομιλία Γιούνκερ).

2. Την πρότασή του για μερική τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τρόπο που να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Επ' αυτού αρκέστηκε να σημειώσει ότι το Σύμφωνο πρέπει να λειτουργεί περισσότερο "ευρηματικά", ώστε να μην πλήττεται η ανάπτυξη.

Κινητικότητα που ικανοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο αφού, συν τοις άλλοις, (δείχνει να) δικαιώνει την πρωτοβουλία Τσίπρα για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v