Με τα "αγκάθια" της δεύτερης αξιολόγησης, που αφορούν στην αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και τις αλλαγές στα εργασιακά, ανοίγει σήμερα η αυλαία της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου, για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Οι... ουρές του ασφαλιστικού που αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, αύριο, Πέμπτη, με το υπουργείο να έχει ήδη καταρτίσει τις απαιτούμενες διατάξεις ώστε να προσαρτηθούν στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία.
Χθες, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, κυρίως οικογενειακών και αναπηρικών, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Ειδικά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), η κ. Φωτίου επανέλαβε ότι παραμένει ο στόχος να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι τότε, θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.
Κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, στην οποία θα παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς η όλη προσπάθεια για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ και κυρίως η αναλυτική καταγραφή των κωδικών από τους οποίους θα εξοικονομηθούν τα 900 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως θα κυριαρχήσει κατά τη διαδικασία της β' αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα δεσμευθεί ότι τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το 2017 είναι διασφαλισμένα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, χωρίς όμως να αναφέρονται αναλυτικά οι "πηγές" εξοικονόμησής τους. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να δεχθούν οι δανειστές δέσμευση ότι η καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ δεν θα αλλάξει τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.
Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα δεν θα κοπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 10 περιπτώσεις δικαιούχων βρέθηκαν να λαμβάνουν 7 προνοιακά επιδόματα, ενώ βάσει της επεξεργασίας στην οποία έχει προχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντιστοιχούν περίπου 1,5 επίδομα ανά δικαιούχο. Ακόμη και ο περαιτέρω εξορθολογισμός μερικών προφανών κωδικών που αντιστοιχούν κυρίως σε φοροαπαλλαγές και κατά δεύτερο λόγο σε επιδόματα οδηγεί στην εξεύρεση μόλις 100-120 εκατ. ευρώ.
Λίγο αργότερα, στις 12:00 το μεσημέρι, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ένα αναγνωριστικό πρώτο ραντεβού για τα εργασιακά. Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις των "σοφών" σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές φαίνεται πως πάει για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Έτσι, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μεταφέρει στην πλευρά των δανειστών τις ελληνικές θέσεις για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και δη των κλαδικών στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων, παρότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι οι όποιες αλλαγές προωθηθούν, δεν θα ανατρέπουν προηγούμενες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.
Στο δύσκολο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μαζί με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφούσα θέση στους κόλπους των εμπειρογνωμόνων φαίνεται να συμβαδίζει με την ελληνική, με την προσθήκη μιας ειδικής επιτροπής που θα έχει λόγο στη διαδικασία.
Αντίθετα, η λύση στον «πονοκέφαλο» των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως περνά μέσα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφορικά με τη διατήρηση ή όχι τη «υπουργικού βέτο».
Ανατροπές αναμένονται στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο, με τον κ. Κατρούγκαλο να έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τους "σοφούς" της επιτροπής να προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των επιτρεπόμενων αδειών, χρηματοδότηση της απουσίας κατά την εργασία από τα ίδια τα συνδικάτα και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργιών.
Την Πέμπτη, στη συνάντηση για το ασφαλιστικό, εκτός από τα τρία προαπαιτούμενα που έχουν "κλειδώσει" (αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων), ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη την πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάρρευση των εσόδων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η τελική πρόταση θα προβλέπει ότι για να είναι επιλέξιμοι οι ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων ταμείων, θα πρέπει εφόσον καταβάλλουν σήμερα εισφορές να εξακολουθήσουν να τις πληρώνουν, ή εφόσον βρίσκονται σε ρύθμιση να μη βγουν από αυτήν.
Μεταξύ των διατάξεων που αναμένεται να συζητήσει αύριο με τους δανειστές το υπουργείο Εργασίας είναι και αυτή που θα δίνει τη δυνατότητα ταμείων εφάπαξ ή επικουρικών όπως αυτά των μηχανικών και των γιατρών, να μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία, αναμένεται να κατατεθεί και η διάταξη που θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν 10% για τις επιστροφές των αναδρομικών ποσών από τις χιλιάδες συνταξιούχους που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται.
Και οι... ουρές
Τον δρόμο προς τη Βουλή έχουν ήδη πάρει τα τρία ασφαλιστικά προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η έκπτωση για την εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, που αρχικά είχε οριοθετηθεί στο 15%, θα καθοριστεί στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς, με τη δυνατότητα να φθάσει μάξιμουμ στο 14% (2% επί 7 πλασματικά έτη) για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης ΟΓΑ, και από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα δουν τις εισφορές τους για κύρια ασφάλιση στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αλλά και οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες δεν θα προλάβουν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις στις εισφορές υγείας που προέβλεψε ο πρόσφατος νόμος. Όλοι, από την αρχή του επόμενου έτους, θα καταβάλλουν για ιατροφαρμακευτική κάλυψη εισφορές 6,95%.
Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία που έχει ήδη δοθεί προς διαβούλευση και αναμένεται τελικά να σταλεί προς συζήτηση στη Βουλή εντός της εβδομάδας.