Αυξάνει η πίεση των Ευρωσοσιαλιστών στον Τσίπρα

Η ενόχληση Βερολίνου και η ικανοποίηση Γιούνκερ από τα αποτελέσματα της Συνόδου στην Αθήνα. Σχέδιο να ενταχθεί ο Τσίπρας στους Ευρωσοσιαλιστές «βλέπουν» Ευρωπαίοι ηγέτες. Αλλαγή 180 μοιρών από Μάλτα, που αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ «κηρύττει» τέλος στη λιτότητα.

Αυξάνει η πίεση των Ευρωσοσιαλιστών στον Τσίπρα

Αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ και του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και ιδιαίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει πλέον να ενταχθεί στους Ευρωσοσιαλιστές, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως «νίκη» και θα δώσει παράδειγμα σε άλλες χώρες ότι το «κέντρο» είναι καλύτερο από τα «άκρα».

Αυτά μάς μετέφερε συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού λίγο μετά το τέλος της Συνόδου στην Αθήνα, στο πλαίσιο ερώτησης για το τι εντυπώσεις άφησε η πρωτοβουλία αυτή για τη συνάντηση.

Ο Ιταλός αξιωματούχος μάς είπε επίσης ότι το πρέσινγκ προς τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ενταθεί καθώς οι ευρωσοσιαλιστές επιθυμούν να αυξήσουν τη δύναμή τους στην Ευρώπη και να βάλουν τέλος στην παντοκρατορία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η ραγδαία ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων δεν ωφελεί κανένα και πρέπει να αναδείξουμε ότι ο κόσμος μπορεί να βρει μια μέση λύση ανάμεσα στην ακροδεξιά και την ακραία λιτότητα. Υπάρχει δρόμος και αυτό είναι το ΕΣΚ», ανέφερε.

Ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε σε συνεργάτες του ότι η Σύνοδος τον ωφέλησε και στο εσωτερικό της χώρας του καθώς το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που έχει προκηρύξει είναι αμφίρροπο και οι τάσεις ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ο ίδιος χρειάζεται μια δυνατή ομάδα ηγετών να τον υποστηρίξει στις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής, καθώς αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους λόγω του δημοψηφίσματος.

Αλλαγή πολιτικής από τη Μάλτα

Ενώ ο Μαλτέζος πρωθυπουργός βρισκόταν στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών του βρισκόταν στην Μπρατισλάβα για την άτυπη σύνοδο του Eurogroup/Ecofin. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στα πρακτορεία ΜΝΙ και Bloomberg, έριξε τη βόμβα: «Τα προγράμματα λιτότητας ανήκουν πλέον στην Ιστορία», ανέφερε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών.

«Η καθαρή αυτομαστίγωση (sheer self-flagellation) η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα παραμείνει ως κηλίδα (blot) στην Ευρωπαϊκή Ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας τους δημοσιογράφους άφωνους καθώς η Μάλτα -ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο- ήταν από τους σκληρότερους επικριτές της Ελλάδας στο Eurogroup.

Ερωτώμενος γιατί γίνεται αυτή η στροφή, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα υιοθετήσει η χώρα του με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η Μάλτα, με άλλα λόγια, αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δεν είναι σε πρόγραμμα, η οποία θα έχει στην ατζέντα της προεδρίας της τον τερματισμό της λιτότητας. Και αυτό έρχεται σε ένα κρίσιμο έτος για το οποίο αξιωματούχοι στο περιθώριο των G20 ανέφεραν ότι ενδέχεται να μπει η ΕΕ σε πολιτική ύφεση.

«Ζυγίζω πολύ καλά τα λόγια μου», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας.

Το Βερολίνο «θύμωσε»

Σίγουρα το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνάντηση της Αθήνας δεν πέρασε απαρατήρητο. Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός -για τους καλά γνωρίζοντες- ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολιάζει μόνο όταν αισθάνεται ότι «απειλείται». Και σίγουρα η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Γερμανίας, κυρίως λόγω της πολιτικής της στο προσφυγικό, δίνει χρόνο και χώρο σε άλλες χώρες να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους.

Όπως μαθαίνουμε και η Πορτογαλία αλλά και η Μάλτα βάζουν τη συμμαχία που ανέκυψε σε αυτό το κάδρο.

Μεγάλη ικανοποίηση από Γιούνκερ

Οι φράσεις στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου της Αθήνας ότι οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» αλλά και ότι «υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ» έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να δώσει μάχη για το προσφυγικό αλλά και για το ποιος θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Όπως μας ανέφερε στενός συνεργάτης του, στην ηγεσία της Κομισιόν υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη φράση αυτή, σε μια στιγμή που ο κ. Γιούνκερ δέχεται τα πυρά του Τύπου και δη του γερμανικού.

Πάντως η πολιτική «σεζόν» που ανοίγει με τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας αυτή την εβδομάδα θα δώσει και το αρχικό στίγμα για το πού πάνε τα πράγματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει ασυνήθιστα σιωπηρή ενώ, όπως μαθαίνουμε, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, η ατμόσφαιρα δεν αναθερμάνθηκε καθόλου και το κλίμα παραμένει ψυχρό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v