Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις που έδωσε χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ επιβεβαίωσαν την προειδοποίηση στενών συνεργατών του τις προηγούμενες ημέρες: «Μην περιμένετε 'λαγούς' και θεαματικές εξαγγελίες, όχι μόνο επειδή το 'καλάθι' είναι μικρό αλλά και διότι η συγκυρία δεν επιτρέπει ανακοινώσεις ερήμην της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης».
Το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός στην κοινωνία είναι ότι βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή, ότι τα δύσκολα πέρασαν, η απόφαση για το χρέος είναι «πιο κοντά από ποτέ» και ότι, πλέον, το βάρος πέφτει στην «ανάπτυξη» με προστασία των πιο αδύναμων.
Εσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα καθώς η οικονομία «υπεραποδίδει», ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η βεβαιότητά του ότι πλέον «κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη», αφενός επειδή η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και, αφετέρου, διότι στη μάχη της ανάπτυξης έναντι της λιτότητας μπήκαν και οι άλλες χώρες του Νότου, όπως φάνηκε από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα την Παρασκευή.
Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίσθηκε στην «παρένθεση»
Με κάθε αφορμή και σε όλους τους τόνους απέκλεισε πρόωρες εκλογές, τις οποίες εξακολουθεί να ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα. Αν δείτε την εικόνα στα σύνορά μας, τι συμβαίνει στην Τουρκία, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, θα καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας», σημείωσε.
Και επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ για το αίτημά του: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση εξωθεσμικών παραγόντων και υπό την πίεση των αδειών στα κανάλια, προσχώρησε στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από την πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό για τη χώρα. Αδιαφόρησε παρότι το ΔΝΤ ζητούσε "αίμα" και πόνταρε στη λογική της παρένθεσης, όπως ο Σαμαράς. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η παρένθεση δεν πραγματοποιήθηκε αλλά ξεχείλωσε. Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε στην παρένθεση και δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο», τόνισε.
Αυτό το τελευταίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη και η πρώτη γεύση θα δοθεί αυτή την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο «την Ευρώπη μετά το Brexit».
«Ανοιγμα» στους ελεύθερους επαγγελματίες
Στο στενό πλαίσιο των… μη εξαγγελιών, ξεχώρισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι παγώνουν (σ.σ. όχι διαγράφονται) οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να διευκολυνθούν στην επιχειρηματική δράση τους.
Πρόκειται για αίτημα που προβάλλουν με αυξανόμενη ένταση οι ελεύθεροι επαγγελματίες την τελευταία εξαετία (και το είχαν θέσει μετ' επιτάσεως στην προηγούμενη κυβέρνηση), δεδομένου ότι η αδυναμία καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ τούς στερούσε τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας φρενάροντας ή ακυρώνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλλαν να διατηρήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις τους.
Ακατάσχετος λογαριασμός και επιστροφές ληξιπρόθεσμων
Ως επιπλέον «άνοιγμα» στον συγκεκριμένο χώρο θεωρείται η έτερη πρωθυπουργική διαβεβαίωση για «ακατάσχετο λογαριασμό» των επιχειρηματιών, σε μία προσπάθεια προστασίας τους από το μπαράζ κατασχετηρίων και την απειλή των πλειστηριασμών.
Στη σχετική ερώτηση του euro2day.gr, o κ. Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά στους κωδικούς για έξοδα μισθοδοσίας, πληρωμές σε προμηθευτές και σε ασφαλιστικές εισφορές, ο λογαριασμός θα είναι ακατάσχετος. Οι επιχειρηματίες θα ξέρουν ότι κάθε ευρώ που εισπράττουν από το ‘πλαστικό χρήμα’, χωρίς να φοβούνται ότι αυτό θα πηγαίνει σε παλαιότερες οφειλές».
Παρέπεμψε δε στις δυσκολίες που είχε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες να «περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα), καθώς προσέκρουε στις καθυστερήσεις των δανειστών.
(Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι για το ποσοστό της ένταξης των παραπάνω κωδικών στον ακατάσχετο λογαριασμό θα ορισθούν κριτήρια, ενώ για το αν θα συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ ή όχι «μελετώνται τεχνικοί λόγοι» που αφορούν κυρίως τον συμψηφισμό απόδοσης και είσπραξής του).
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα τακτοποιηθούν με καλύτερους ρυθμούς. «Ηδη τα πρώτα 3,5 δισ. ευρώ (1,8 συν 1,7 δισ. με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβριο) μπαίνουν στα δημόσια ταμεία για να αποπληρωθούν αυτές οι οφειλές. Ενα μεγάλο ποσό αναμένεται μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, μέσα στο 2017, περίπου 2,5 δισ. ευρώ».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις αισιοδοξίας πως κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη».
Πιο κοντά από ποτέ για το χρέος
Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στη μάχη για το χρέος: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμισή του, οι αποφάσεις στο Eurogroup είναι σε θετική κατεύθυνση και πρέπει να εξειδικευτούν, διότι θα έχουμε την απαραίτητη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι προϋπόθεση για να μείνει το ΔΝΤ στο (ελληνικό) πρόγραμμα».
Απέδωσε σ' αυτή την αναμονή, καθώς και στη διαρκή αντιπαράθεση ΔΝΤ-Ευρωπαίων, την αναβλητικότητα των επενδυτών, θέτοντας το εκ των πραγμάτων χρονικό πλαίσιο: «Το ΔΝΤ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το deadline της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, η Ελλάδα δικαιούται δίκαιη ρύθμιση του χρέους και δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» -εν προκειμένω, στη Γερμανία.
Και τώρα… Μπρατισλάβα
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή. Σ' αυτή τη Σύνοδο θα αποδειχθεί εάν ήταν πραγματικά επιτυχημένη η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Αθήνα. Εάν, δηλαδή, η «Διακήρυξη των Αθηνών» (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος), που θέτει θέμα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και τερματισμού της λιτότητας, αποτελεί έκθεση ιδεών ή διάθεση για κοινή στάση -κυρίως έναντι του Βερολίνου.