Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο κρας τεστ στο σχέδιο ρύθμισης εταιρικών χρεών

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων οι ελληνικές προτάσεις. Αμιγώς εξωδικαστική η διαδικασία. Πώς γίνεται η αίτηση υπαγωγής στο νόμο. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή. Πότε γίνεται διευθέτηση χρέους και πότε ρευστοποίηση.

Πρώτο κρας τεστ στο σχέδιο ρύθμισης εταιρικών χρεών

Την πρώτη, εκ του σύνεγγυς, διερευνητική συνάντηση για το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και των αλλαγών επί του νόμου Δένδια αναμένεται να έχουν αύριο τα τεχνικά κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου με τα αντίστοιχα των θεσμών. Βάση της επικείμενης διαπραγμάτευσης αποτελούν οι ελληνικές προτάσεις, οι οποίες έχουν αποσταλεί στους δανειστές από τις αρχές Αυγούστου, αλλά έως αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί κάποια απάντηση.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πρόταση διευθέτησης του χρέους των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών εδράζεται στην εξωδικαστική διαδικασία, ενώ η μόνη παρέμβαση της δικαιοσύνης θα περιορίζεται στην επικύρωση της επιτευχθείσας συμφωνίας, μεταξύ των επιχειρήσεων και των πιστωτών.

Ολική η διευθέτηση

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η προσπάθεια διευθέτησης του χρέους θα είναι ολική, δηλαδή θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και ο νόμος Δένδια, ωστόσο η κυβερνητική πρόταση που έχει υποβληθεί στους θεσμούς περιλαμβάνει και τη διευθέτηση των χρεών προς ιδιώτες, κάτι που εξέλειπε από το προηγούμενο πλαίσιο.

Οι τράπεζες θα εκκινούν τη διαδικασία

Αν επικρατήσει η κυβερνητική πρόταση, με την ψήφιση του νέου νόμου, τον πρώτο λόγο για την εκκίνηση των διαδικασιών διευθέτησης του χρέους μιας επιχείρησης θα τον έχουν οι πιστώτριες τράπεζες. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, τα πιστωτικά ιδρύματα ήδη έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση πρόχειρων μελετών βιωσιμότητας των δανειοληπτών και με βάση αυτές, θα τους ενημερώνουν ότι κρίνονται βιώσιμοι ή μη βιώσιμοι.

Στην περίπτωση που κρίνονται βιώσιμοι, θα καλούνται να διευθετήσουν το χρέος τους με βάση τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Αν όχι, θα τους προτείνεται η ρευστοποίηση των επιχειρήσεών τους. Αν, πάλι, κρίνονται βιώσιμοι και δεν προσέλθουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, τα πιστωτικά ιδρύματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς).

Υπαγωγή στον νόμο

Η «άμυνα» των δανειοληπτών έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι η υπαγωγή στον νόμο. Αν ο δανειολήπτης λάβει ειδοποίηση να προσέλθει προς διευθέτηση, τότε θα μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, επιδιώκοντας τη διαπραγμάτευση, υπό ομπρέλα προστασίας έναντι του πιστωτικού ιδρύματος, ή και τη συνολική διευθέτηση του χρέους έναντι και των λοιπών πιστωτών. Επίσης, αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα μπορεί να κάνει και πριν ειδοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διευθέτησης Ιδιωτικού Χρέους. Με την παραλαβή της αίτησης, ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε έναν πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής θα έρχεται σε επικοινωνία με τον δανειολήπτη, ο οποίος, βάσει του νόμου, θα είναι υποχρεωμένος να του παραδώσει: α) μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, β) μελέτη υπολογισμού εσόδων από τη ρευστοποίηση της επιχείρησης, γ) τη λίστα των πιστωτών.

Με τις δύο μελέτες ανά χείρας, ο μεσολαβητής θα επικοινωνεί με τους πιστωτές και θα τους καλεί, όλους μαζί, να εξετάσουν την υπόθεση. Ο κάθε πιστωτής θα μπορεί να προσκομίσει κι αυτός τη δική του μελέτη. Η απόφαση για την τύχη της επιχείρησης θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία από τους πιστωτές. Αν η επιχείρηση κρίνεται μη βιώσιμη, τότε θα επιλέγεται η λύση της ρευστοποίησης. Σ' αυτή την περίπτωση, τα έσοδα από τη ρευστοποίηση θα κατανέμονται αναλογικά.

Αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, τότε οι πιστωτές, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων που θα σχετίζονται με την απρόσκοπτη αποπληρωμή των οφειλών της επιχείρησης, θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διευθέτησης. Στο σχέδιο διευθέτησης, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν λύσεις με βάση τις πρόνοιες του κώδικα δεοντολογίας (π.χ επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείου, μείωση ύψους δόσεων και επιτοκίου, διαγραφή οφειλής, απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου κ.ο.κ).

Αντίστοιχες μπορεί να είναι οι ρυθμίσεις και από πλευράς δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες θα προβλέπουν σίγουρα κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, θα προταθεί στους θεσμούς και το κούρεμα της κύριας οφειλής προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό.

Επικύρωση από δικαστήριο

Εφόσον η πλειοψηφία των πιστωτών καταλήξει σε μία από τις δύο λύσεις (διευθέτηση ή ρευστοποίηση), η απόφαση θα επικυρώνεται από το οικείο Πρωτοδικείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v