Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... μεσογειακό αέρα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Η κοινή στάση των «επτά της Μεσογείου» για ανάπτυξη έναντι της λιτότητας στο επίκεντρο της ομιλίας Τσίπρα στο Βελλίδειο. Χωρίς παροχολογία αλλά με παρουσίαση σχεδίου εξόδου από την κρίση. Πού θα κατευθυνθούν τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.

Με... μεσογειακό αέρα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με τα εύσημα των έξι ηγετών της Μεσογείου για την πρωτοβουλία του και – κυρίως – με την «Διακήρυξη της Αθήνας» στην οποία κατέληξε η χθεσινή Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τη... μάχη της ΔΕΘ.

Η επιτυχία της πρώτης Ευρωμεσοαγειακής Συνόδου Κορυφής θα δεσπόσει στην ομιλία που θα απευθύνει απόψε (8μμ) ο πρωθυπουργός στις παραγωγικές τάξεις, από το βήμα του Βελλίδειο. Ειδικά το σημείο που αναφέρεται στην ανάπτυξη («το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα απαντήθηκε» δήλωσε στο τέλος της Συνόδου) στα οικονομικά και επενδυτικά κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας (κυρίως στις χώρες με πολύ υψηλή ανεργία), στην χρηματοδότηση ή στις επιθετικές πολιτικές κατά της φοροδιαφυγής.

Διαπραγμάτευση από κοινού

Η συμφωνία των «επτά» σε κοινή Διακήρυξη την οποία θα παρουσιάσουν, ως κοινή θέση, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Παρασκευή, ανοίγει τη διαπραγμάτευση και, για πρώτη φορά (κατά τις προσδοκίες του Μαξίμου) στον... χορό μπαίνουν όλες οι χώρες του Νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από την λιτότητα και το προσφυγικό.

Αυτό το στοιχείο αποτιμάται ως «κρίσιμο» από τους κυβερνητικούς επιτελείς, δεδομένου ότι η «ελληνική» διαπραγμάτευση ξεκίνησε και επισήμως χθες στο Eurogroup μετά την σύντομη θερινή ανάπαυλα, με το σκληρό κέντρο (του Βερολίνου) να δείχνει «τα δόντια του».

Οχι παροχολογία, αλλά...

Αυτό όμως, κατά τις πληροφορίες, είναι και το στοιχείο που καθιστά... επικίνδυνο το μείγμα των αποψινών «εξαγγελιών» του πρωθυπουργού. Διότι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες, εάν οι δεσμεύσεις ξεφύγουν από τα σφικτά πλαίσια, οι δανειστές θα παρέμβουν άμεσα με μπλοκάρισμά τους – και (περαιτέρω) σκλήρυνση της στάσης τους στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Από την άλλη, βεβαίως, έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν αρκεί να περιοριστεί ο κ. Τσίπρας στο «ποιά Ελλάδα θέλουμε – πώς θα φτάσουμε εκεί» (που αποτελεί το σλόγκαν της αποψινής του παρουσίας) αφήνοντας... στα κρύα του λουτρού τους οικονομικά ασθενέστερους – και τους φορολογικά πληγέντες.

Πού θα «πάνε» τα 246 εκατ. ευρώ

«Ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει παροχολογία αλλά θα ανακοινώσει κάποια ώριμα μέτρα», λένε οι επιτελείς του.

Το σίγουρο είναι – κατά τους ίδιους – ότι θα αναφέρει συγκεκριμένα το πού θα κατευθυνθούν τα 246 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον κρατικό κορβανά (πλην απροόπτου...) από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι πιο συγκεκριμένος για την πρώτη δόση των 84 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να δείχνουν «αδύναμα νοικοκυριά και γονείς», όπως την κάλυψη του κενού για να λειτουργήσουν περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

ΕΝΦΙΑ - άνεργοι

Βέβαιη θεωρείται η αναφορά του στον ΕΝΦΙΑ, με την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου να δείχνει, με τη σειρά της, αντικατάσταση του εν λόγω φόρου από άλλον, δικαιότερο, που θα λαμβάνει υπόψη τα τετραγωνικά, την αξιοποίησή τους (σ.σ. ενοικιαζόμενα ή ξενοίκιαστα) και το εισόδημα συνολικά του ιδιοκτήτη.

(Στην φιλοσοφία του νέου φόρου και στην αναλογικότητά του δίνεται ιδιαίτερη σημασία μετά την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, εάν κυβερνήσει, θα μειώσει οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία).

Για το μείζον θέμα της ανεργίας, παρότι θα γίνει αναφορά στην μικρή, έστω, μείωσή της, έγιναν εισηγήσεις στον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει την αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας από την επιδότηση των ανέργων, ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις αφού οι ίδιες θα καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του μισθού.

Στην ουσία, πρόκειται για την ανακοίνωση που επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή όσους μείνουν άνεργοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα μείνουν εκτός λειτουργίας.

Η μάχη του χρέους

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκτενή αναφορά στην «μεγάλη μάχη για το χρέος» από την έκβαση της οποίας (έως το τέλος του έτους) θα εξαρτηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση.

Eπιπλέον, παρά τα «φρεναρίσματα» που ακούσθηκαν χθες στο Eurogroup, θα επιμείνει στην ελληνική θέση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να χαλαρώσει η λιτότητα παράλληλα με τα βήματα προς την ανάπτυξη.

Οπως έχουμε αναφέρει ήδη, δεδομένος θεωρείται ο απολογισμός που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός από την περσινή ΔΕΘ (και... τις περσινές εκλογές, του Σεπτεμβρίου) με βάση το «παράλληλο πρόγραμμα» που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v