Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η Αθήνα

Η Ελλάδα εξετάζει μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, αναφέρει το Reuters. Προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθούν τα ομόλογα στο QE της ΕΚΤ. Προχωρούν οι συζητήσεις με ESM, εξετάζονται τρόποι να γίνουν σταθερά τα επιτόκια σε τμήμα του χρέους.

«Δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η Αθήνα

Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα ή δύο μικρά ομόλογα μετά τη συμπερίληψη του χρέους της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να διερευνήσει τις διαθέσεις των αγορών και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι στέκεται και πάλι στα πόδια της, μια στρατηγική που ανέδειξε προ ημερών το Euro2day.gr.

Οπως επισημαίνουν στο Reuters ανώτατοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα, μέλη της κυβέρνησης διαφωνούν ως προς τη χρονική στιγμή που πρέπει να γίνουν οι εκδόσεις των ομολόγων, των πρώτων για την Ελλάδα από το 2014.

«Μπορεί να είναι μία ή δύο μικρές εκδόσεις, για να δούμε πώς είναι το κλίμα και να λάβουμε μια τιμή», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. «Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την συμπερίληψη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα το 2014, αλλά οι τιμές τους βούτηξαν πολύ γρήγορα και διαπραγματεύονται ακόμα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 8%, αρκετά κάτω από το επίπεδο του 19%, που έφτασε στα μέσα του 2015. Ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από το επιτόκιο του 6%, με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014.

Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Περιμένοντας τον ESM

«Η συζήτηση με τον ESM προχωρά και σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση χρέους ως τα τέλη του έτους. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τότε αναμένεται να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που όπως δήλωσε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συμβαίνει σε αυτή τη φάση.

Χωρίς το στοιχείο της βιωσιμότητας χρέους, το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της χώρας.

Η ΕΚΤ, η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE, θα κάνει τη δική της εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, προτού προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Χωρίς την ελάφρυνση χρέους, η Αθήνα έχει πει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα εκτιναχθεί στα 32 δισ. ευρώ ως το 2022, από τα ήδη υψηλά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ εφέτος.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους «πολύ σύντομα», εάν υλοποιήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν τηρήσει τους όρους του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί τίτλοι ύψους σχεδόν 35 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη στις αγορές. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ελληνικού χρέους, ύψους 290 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v