Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το 2017 πιάνουν δουλειά οι πλατφόρμες

Το α' τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της Aktua Hellas. Γιατί καθυστερεί η Pillarstone (KKR). Crash test για τους στόχους στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η διαδικασία εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις και οι «ποινές».

Τράπεζες: Το 2017 πιάνουν δουλειά οι πλατφόρμες

Μέσα στο επόμενο έτος θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι κοινοπραξίες εγχώριων τραπεζών με εξειδικευμένους παρόχους (σ.σ. πλατφόρμες) στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από πλευράς κυβέρνησης για ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως ανέφερε η Alpha Bank στην αναλυτική οικονομική κατάσταση, η Aktua Hellas, που αποτελεί κοινοπραξία της τράπεζας με τον εξειδικευμένο ισπανικό όμιλο Aktua, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2017. Η Aktua Hellas αποτελεί την πλέον προχωρημένη περίπτωση κοινοπραξίας με πλατφόρμες καθώς έχει υποβάλει αίτηση για λήψη άδειας διαχείρισης, ενώ έχει ξεκινήσει τη στελέχωσή της.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αktua Hellas προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε από τις Aktua (55%) και Αlpha Bank (45%), ενώ εντός του Αυγούστου ανάρτησε, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, αγγελία στο intranet της Alpha αναζητώντας προσωπικό. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια λιανικής (στεγαστικά καθώς και ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), το ύψος των οποίων θα ανέλθει, σταδιακά, στα 10 δισ. ευρώ (σ.σ. ονομαστική αξία).

Πίσω, από πλευράς διαδικασιών αδειοδότησης και στελέχωσης, είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η κοινοπραξία των τραπεζών Eurobank, Αlpha Bank με την Pillarstone, την εξειδικευμένη στη διαχείριση και αναχρηματοδότηση επιχειρηματικών προβληματικών δανείων πλατφόρμα της KKR. Στην πλατφόρμα της Pillarstone συζητά να εισέλθει, όπως έγραψε το Euro2day.gr, και η Τράπεζα Πειραιώς. Εφόσον οι συνομιλίες ευοδωθούν, η πλατφόρμα θα διαχειρίζεται δάνεια επιλεγμένων προβληματικών ομίλων που μπορούν να αναδιαρθρωθούν βιώσιμα, ύψους ως 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα είχαν επιλεγεί οι πρώτες προβληματικές επιχειρήσεις και θα ξεκινούσε η προσπάθεια αναδιάρθρωσής τους, εξέλιξη όμως που μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο. Η καθυστέρηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει κρίσιμες νομοθετικές αλλαγές στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης χρέους και στην παροχή κάλυψης έναντι κινδύνου απιστίας σε όσους υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων με «κούρεμα» απαιτήσεων.

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ως το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να νομοθετήσει την κάλυψη για αστικές και ποινικές ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων και να τροποποιήσει το πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών (σ.σ. νόμος Δένδια). Μάλιστα, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης. Η θέσπιση νομικής κάλυψης και η ευχερέστερη κεφαλαιοποίηση δανείων (debt equity swap) αποτελούν κομβικής σημασίας εξελίξεις, όσον αφορά στη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.

Crash test για τους στόχους μετά από ένα χρόνο

Οι τράπεζες επείγονται να ξεκινήσει γρήγορα η λειτουργία των εξειδικευμένων παρόχων, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια. Από την πορεία των ρυθμίσεων στα επιχειρηματικά δάνεια θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η επίτευξη ή όχι των τριμηνιαίων στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs). Όπως είναι γνωστό, ανά τρίμηνο οι τράπεζες θα στέλνουν στον εποπτικό μηχανισμό και το ΤΧΣ τις επιδόσεις τους, που θα συγκρίνονται με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Εφόσον οι επιδόσεις είναι υποδεέστερες των στόχων και η τάση αυτή συνεχίζεται για αρκετά τρίμηνα, θα επιβάλλονται «ποινές» από τον επόπτη. Η βασικότερη από αυτές θα είναι η αναμόρφωση των στόχων και του μείγματος των δράσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, που εμφάνισε σημαντική απόκλιση. Η αύξηση του πιστωτικού κινδύνου οδηγεί και σε αυτόματη αναπροσαρμογή του εξατομικευμένου Common Equity I, όπως τον ορίζει η εποπτική αρχή με βάση τον Πυλώνα ΙΙ της Βασιλείας ΙΙΙ.

Όλα αυτά σημαίνουν, πρακτικά, ότι το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 με Ιανουάριο 2018, θα διενεργηθεί το πρώτο ισχυρό crash test για τις επιδόσεις των τραπεζών. Με δεδομένο ότι όλες διαθέτουν ισχυρό capital buffer, εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια ακόμη και αν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στις επιδόσεις τους έναντι των στόχων. Η αναμόρφωση όμως του πιστωτικού κινδύνου και του CET I του Πυλώνα ΙΙ θα λειτουργήσει ως ισχυρή προειδοποίηση για την πάση θυσία υλοποίηση του αναμορφωμένου πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τέλος, εφόσον οι αποκλίσεις δεν οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ. χειρότερη των εκτιμήσεων πορεία της οικονομίας), θα επέρχονται και αλλαγές που θα ξεκινούν από την ομάδα εσωτερικής διαχείρισης των NPEs και μπορεί να φθάνουν ως το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v