Μία άνω τελεία στο θέμα «Γεωργίου - στατιστικά στοιχεία 2010» προσπάθησε να βάλει χθες η κυβέρνηση, πιεσμένη από... τις πιέσεις των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη το συντηρεί.
Παρότι στελέχη της υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Κομισιόν δεν επέμεινε στο αίτημα για δημόσια δήλωση της κυβέρνησης πως δεν αμφισβητεί τα στοιχεία του 2010, οι πληροφορίες αναφέρουν το αντίθετο.
Χθες μάλιστα ήταν η σειρά του ΔΝΤ να πάρει τη σκυτάλη και να δηλώσει (δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις) ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου».
Οπως μετέφερε τη Δευτέρα το Euro2day.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο είχαν αναπτυχθεί δύο απόψεις:
Η μία, να καταστήσει σαφές η κυβέρνηση ότι δεν αμφισβητεί τα στοιχεία βάσει των οποίων ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, το πρόγραμμα, η διαπραγμάτευση και η βελτίωση της σχέσης με τους Ευρωπαίους (κυρίως) εταίρους θα τιναζόταν στον αέρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν κρίθηκε «σοφό» να ξεκινήσει πόλεμος με τη Eurostat η οποία παρενέβη «αποφασιστικά» την άνοιξη στη διένεξη κυβέρνησης-ΔΝΤ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις του Ταμείου για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και ξεμπλοκάροντας, υπέρ της χώρας, την πρώτη αξιολόγηση...
Η άλλη, να μην πάρει καμία θέση η κυβέρνηση και να παραπέμψει απλώς στη δικαστική απόφαση για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου -όποτε (και αν) γίνει η δίκη.
Η κοινή επωδός και στις δύο απόψεις ήταν ότι, έτσι κι αλλιώς, η «υπόθεση Γεωργίου» θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την παραδοχή του ΔΝΤ για τα λάθη που έκανε στο πρώτο μνημόνιο.
Προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση
Οπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, επικράτησε η πρώτη άποψη -την οποία άλλωστε υποστήριξαν και τα περισσότερα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat, έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με τη διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα".
Από την προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση (την οποία ο κ. Χουλιαράκης ανέγνωσε από γραπτό κείμενο) λείπει η κομβική χρονολογία «2010», ωστόσο η δέσμευση ότι η κυβέρνηση «δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015» δεν αφήνει καμία αμφιβολία... για το ποια στοιχεία δεν αμφισβητεί.
«Πολιτικές ευθύνες και μόνο»
Οι πλέον «ρεαλιστές» της κυβέρνησης είχαν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από την πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η «υπόθεση Γεωργίου» (σ.σ. την 1η Αυγούστου, με την απόφαση του Αρείου Πάγου για επαναπομπή του σε δίκη για κακούργημα).
«Το θέμα θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε εμείς ούτε οι δανειστές θα περιμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης και τη δικαστική απόφαση για να συνεχίσουμε», έλεγαν.
Οι... αναταράξεις εκδηλώθηκαν πράγματι στο εσωτερικό της ΝΔ (με τον «καραμανλικό χώρο» να εκτιμά ότι «έρχεται η ώρα της δικαίωσης», επικρίνοντας την ηγεσία του κόμματος για τη «σιωπή» του) και στη σχέση της με το ΠΑΣΟΚ που, φυσικά, τάχθηκε εναντίον της νέας δικαστικής δίωξης και υπέρ του κ. Γεωργίου.
Σ' αυτό τον καμβά θα κεντήσουν υπέρμαχοι και επικριτές το επόμενο διάστημα. Το επιπλέον «όπλο» το έδωσε (στους πρώτους) η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τα στατιστικά του 2010, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Δημητρίου εισηγήθηκε και την επαναπομπή του κ. Γεωργίου.