Με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται να υλοποιηθεί, πιθανότατα εντός του 2017 αλλά όχι κατά τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους, η διαδικασία ενοποίησης των ασφαλιστικών οργανισμών υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την ολοκλήρωση της δαιδαλώδους και σύνθετης διαδικασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση οργανισμών αλλά και τους εκπροσώπους της βορειοϊρλανδικής εταιρείας NICO που έχει αναλάβει την οργάνωση του φιλόδοξου εγχειρήματος να δίνουν μια μάχη με τον χρόνο που, όπως όλα δείχνουν, και οι ίδιοι τη θεωρούν... χαμένη.
Χθες, μόλις 4 μήνες πριν από την τυπικά καταληκτική ημερομηνία, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των εκπροσώπων της NICO και της υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Structural Reform Support Service - SRSS), που αντικατέστησε τη γνωστή ομάδα δράσης της Κομισιόν (Task Force) και χρηματοδοτεί τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβερνητική εταιρεία της Βορείου Ιρλανδίας, κλειστή ημερίδα όπου συζητήθηκαν τα κύρια σημεία-κλειδιά του νέου νόμου που αφορούν στον ΕΦΚΑ, στην αποστολή και στο όραμα του νέου φορέα καθώς και στους μακροχρόνιους στόχους του...
Αν και ο χρόνος πιέζει, φαίνεται από τη θεματολογία της "κλειστής" ημερίδας ότι οι ιθύνοντες της ενοποίησης βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή προς τους συμμετέχοντες (πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ και οι αρμόδιες ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί από το υπουργείο και από την τεχνική ομάδα υποστήριξης της NICO), ο επικεφαλής της ομάδας Τζέρυ Φιτζπάτρικ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως "η ημερίδα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν μελλοντικά και οι οποίες θα σχετίζονται με την οργανωτική δομή και ανάπτυξη του ΕΦΚΑ" και στοχεύει "στο να φέρει κοντά τους αρμόδιους αξιωματούχους του νέου Φορέα και βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των 11 νέων Διοικητικών Στελεχών του ΕΦΚΑ".
Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο επικεφαλής του εγχειρήματος ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες -οι οποίοι μετέφεραν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση του νόμου- να πιστέψουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται, γιατί αλλιώς το εγχείρημα θα αποτύχει.
Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφικτό και δεν απέκλεισε την υλοποίησή του σε δόσεις, με τη λειτουργία λίγων καταστημάτων πιλοτικά, έως την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ταμείου-μαμούθ, με κοινούς κανόνες για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, έχει ξεκινήσει με τη συγκρότηση του νέου ΔΣ του ΕΦΚΑ, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της περιουσίας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί ήδη αντιδράσεις μεταξύ των διοικήσεων των υπό ένταξη ασφαλιστικών ταμείων, ενώ μεγάλες εντάσεις προκαλεί ήδη στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διοικητική διάρθρωση του νέου υπερ-Φορέα.
Μάλιστα, με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και παρά το γεγονός ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου η ενοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017, παρατείνεται μέχρι την 31η-12-2017 η διάθεση (διαρκεί ήδη 8 έτη) προσωπικού Τραπεζών, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΡΤ στο ΙΚΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (ασφαλίζει το προσωπικό των πρώην ΔΕΚΟ).