Σε «κούρεμα» των υφιστάμενων δανειακών τους απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος θα υποχρεωθούν οι τράπεζες, εφόσον το σχέδιο διάσωσης συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη της πλειοψηφίας των πιστωτών και εγκριθεί εν συνεχεία από το αρμόδιο δικαστήριο.
Με βάση το σχέδιο διάσωσης, που συμφώνησαν οι πιστώτριες τράπεζες της Μαρινόπουλος με τη Σκλαβενίτης, η νέα εταιρεία στην οποία θα περάσει το σύνολο σχεδόν των στοιχείων ισολογισμού της Μαρινόπουλος θα δανειοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ, ενώ τα υφιστάμενα δάνεια θα αναχρηματοδοτηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το νέο δάνειο θα είναι δεκαετούς διάρκειας, εξοφλητέο στη λήξη του, με επιτόκιο μόλις 1,5% και η Σκλαβενίτης ως μέτοχος κατά 100% της νέας εταιρείας θα παράσχει εγγυήσεις για τη λήψη του. Από τα υφιστάμενα δάνεια της Μαρινόπουλος, τα 250 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη λειτουργία της περνούν στη νέα εταιρεία και αναχρηματοδοτούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αντίθετα, όσα δάνεια έχουν ληφθεί με εξασφάλιση μετοχές ΦΑΜΑΡ μένουν στις υφιστάμενες εταιρείες super market, που με βάση τον σχεδιασμό θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση.
Οι όροι του νέου δανείου (δεκαετής λήξη, χαμηλό επιτόκιο), σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της διάρκειας των υφιστάμενων δανείων οδηγεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας σε μείωση της δανειακής απαίτησης, το ακριβές ύψος της οποίας δεν έχει διαρρεύσει.
Λογιστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν τη ζημία, σύμφωνα με ελεγκτικές εταιρείες, αμέσως μόλις το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος με βάση τα άρθρα 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα εγκριθεί από το δικαστήριο.
Με την έγκριση του σχεδίου, θα πρέπει να αποαναγνωρίσουν τις υφιστάμενες δανειακές απαιτήσεις και να αναγνωρίσουν τις νέες. Η διαφορά σε όρους καθαρής παρούσας αξίας μεταξύ υφιστάμενων και νέων δανειακών συμβάσεων θα εγγραφεί ως ζημία και θα αποτελέσει τη συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» των πιστωτών για τη διάσωση της Μαρινόπουλος.
Η διαφορά μεταξύ τραπεζών και προμηθευτών στο κόστος που καλούνται να αναλάβουν για τη διάσωση της αλυσίδας super market είναι αντίστοιχη του PSI (Private Sector Involvement) και του ΟSI (Official Sector Involvement) στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι προμηθευτές καλούνται οικειοθελώς να διαγράψουν μέρος της απαίτησης, όπως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, και αν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, το «κούρεμα» της τάξης του 50% καθίσταται υποχρεωτικό για όλους.
Οι τράπεζες, από την άλλη, μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και της μείωσης του επιτοκίου, μειώνουν το χρηματοδοτικό κόστος της νέας εταιρείας και ζημιώνονται οι ίδιες, όπως δεσμεύονται να πράξουν (σ.σ. εν μέρει το έχουν ήδη κάνει) τα κράτη και οι θεσμοί στην περίπτωση του ελληνικού χρέους.
Γιατί επιλέγεται η λύση απομείωσης της καθαρής αξίας
Η εγγραφή ζημίας σε επίπεδο καθαρής αξίας αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την ενδεδειγμένη λύση, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η απόφαση διαγραφής απαιτήσεων ενέχει κινδύνους αστικών και ποινικών εμπλοκών καθώς η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει ακόμη τη σχετική νομική κάλυψη για όσους υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων με κούρεμα απαιτήσεων.
Στον αντίποδα, η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων αποτελούν κινήσεις με μικρότερους κινδύνους νομικών επιπλοκών.
Ειδικές προβλέψεις για τη Μαρινόπουλος
Οι τράπεζες σχημάτισαν ήδη από το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ειδικές προβλέψεις όχι μόνο για τις εταιρείες super market συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου αλλά για το σύνολο της έκθεσής τους σε εταιρείες μετοχικών συμφερόντων της οικογένειας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha, που αποτελεί και την τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Μαρινόπουλου.
Η τράπεζα, για συνολική δανειακή έκθεση 340 εκατ. ευρώ, πήρε προβλέψεις περίπου 170 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην αλυσίδα super market ανέρχονται σε μόλις 113 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι δάνεια σε ΦΑΜΑΡ, Marks and Spencer, GAP, Starbucks ή έχουν υποθήκες σε μετοχές εταιρειών που ανήκουν στην οικογένεια, το ύψος της πρόβλεψης κρίνεται από αναλυτές ικανοποιητικό.
Όταν επικυρωθεί η συμφωνία διάσωσης από το δικαστήριο, η Alpha όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες θα εγγράψουν τη ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας.